Energie Overvecht-Noord aardgasvrij

We onderzoeken hoe Overvecht-Noord aardgasvrij kan worden. Op deze pagina’s leest u wat dit voor u als huurder, huiseigenaar of ondernemer betekent.

Waarom wordt Overvecht-Noord aardgasvrij?

 • We willen in Nederland het gasverbruik verminderen. Aardgas is namelijk geen duurzame energiebron. Ook zijn er nog steeds aardbevingen in Groningen, doordat het gas daar uit de grond wordt gehaald. Daarom moeten in Nederland in 2030 1,5 miljoen woningen van het aardgas af. In Utrecht gaat het om 40.000 woningen in 2030. In totaal zijn er ongeveer 130.000 woningen aangesloten op aardgas.
   
 • We werken in Utrecht aan een klimaatvriendelijke stad: een stad die goed is voor het klimaat. De overstap naar verwarmen zonder aardgas helpt daarbij. Dat doen we in Overvecht-Noord, en later ook in alle andere buurten in Utrecht. Daarnaast werken we op 2 andere manieren aan een aardgasvrije, duurzame stad:
  • we helpen inwoners en ondernemers bij het isoleren van woningen en gebouwen om energie te besparen
  • we gaan alle elektra en warmte duurzaam opwekken. Bijvoorbeeld met de zon, de wind en uit de bodem.
    
 • Woningcorporaties Mitros, Bo-Ex en Portaal knappen de komende jaren een groot deel van hun huurwoningen op. Dit is een goede kans om op hetzelfde moment de manier van koken en verwarmen te veranderen. Door dit tegelijkertijd aan te pakken, zijn er minder vaak werkzaamheden in uw woning en in de straat nodig. Dit sluit aan bij de aanpak ‘Samen voor Overvecht’, waarmee we Overvecht ontwikkelen en versterken.
   
 • In Overvecht-Noord ligt een oud gasnetwerk dat voor 2030 vervangen moet worden. Het is zonde om nieuwe leidingen te plaatsen, die we straks niet meer gebruiken. Bij sommige leidingen moet dit vanwege de veiligheid zelfs al voor 2024 gebeuren. We onderzoeken of we dit kunnen voorkomen, want vervangen kost extra geld en moeite. Zodra bekend is of en welke werkzaamheden in uw buurt plaatsvinden, hoort u daar meer over.
  We willen dat u veilig gas kunt gebruiken totdat u overstapt. Daarom vervangen we op sommige plekken toch de leidingen.

Lees meer over waarom Utrecht aardgasvrij wordt

Uitkomsten bewonersonderzoek

In het najaar van 2020 vroegen we bewoners van Overvecht-Noord wat zij belangrijk vinden bij de overstap naar een aardgasvrije buurt. Dit is de top 4:

1. Het moet betaalbaar zijn

Het aardgasvrij maken van de buurt moet voor iedereen betaalbaar zijn. Hoe we daarvoor kunnen zorgen, onderzoeken we in 2021.

2. Liever een warmtenet dan een warmtepomp

Veel bewoners willen liever een warmtenet dan een warmtepomp.

3. Aardgasvrij wonen moet duurzaam zijn

Veel bewoners vinden het belangrijk dat aardgasvrij verwarmen duurzaam is. Bijvoorbeeld door energie duurzaam op te wekken, met de zon en de wind.

4. Een kans om de buurt beter te maken

Veel bewoners vinden werkzaamheden in de straat niet zo’n probleem. Ze zien vooral kansen om de buurt beter te maken.

 

Lees het onderzoek (pdf, 464 kB)

Hoe verder?

Onderzoek naar betaalbaarheid

Tot en met de zomer onderzoeken we hoe we ervoor kunnen zorgen dat de overstap voor iedereen betaalbaar is. Zodat u niet meer hoeft te betalen dan u voor aardgas zou betalen. Na de zomer van 2021 hoort u van ons over de uitkomsten van het onderzoek.

Uitvoeringsplan maken

In het najaar van 2021 beginnen we met voorbereidingen voor het wijkuitvoeringsplan. Daarin staat hoe Overvecht-Noord straat voor straat aardgasvrij wordt.

We verwachten dat dit plan in de zomer van 2022 klaar is. Daarna neemt de gemeenteraad er een beslissing over.

Uitvoeren van het plan

We verwachten dat we in 2022 kunnen laten weten in welke delen van de wijk we starten. Dan krijgen de eerste bewoners een aanbod van de organisatie die de warmte gaat regelen. Dit kan een warmtebedrijf zijn, uw woningcorporatie of een installateur. In het aanbod staat een overzicht van de kosten voor het aansluiten van een warmtenet of warmtepomp en de maandelijkse kosten voor deze nieuwe manier van verwarmen.

U kunt zelf kiezen of u gebruik maakt van dit voorstel, of dat u besluit om zelf over te stappen op een andere duurzame manier van verwarmen.

Video: Lot van Hooijdonk over aardgasvrij wonen in Overvecht-Noord

Bekijk de video met audiodescriptie

Planning

Wat gebeurt wanneer?
Wanneer?Wat?
April 2021Uitkomst bewonersonderzoek: wat vindt u belangrijk bij de overstap naar aardgasvrij?
Najaar 2021Het onderzoek over betaalbaarheid is klaar. Daarin staat wat er nodig is om de overstap naar aardgasvrij mogelijk te maken.
Zomer 2022Het wijkuitvoeringsplan is klaar. Daarin staat hoe de wijk aardgasvrij wordt. De gemeenteraad neemt hierover een besluit.
Zomer 2022Eerste aanbod voor bewoners om over te stappen op een andere manier van verwarmen

Oudste gasleidingen toch vervangen in 2021

We willen dat u, als bewoner van Overvecht-Noord, veilig aardgas kunt gebruiken totdat u overstapt. Daarom vervangen we op sommige plekken de leidingen, ondanks dat we werken aan een aardgasvrij Overvecht-Noord. Dit gebeurt in de zomer van 2021. De oudste leidingen vervangt Stedin als eerste. Stedin is de beheerder van de gasleidingen.

Nog geen aanbod voor overstappen op elektrisch koken

Met het aardgasvrij maken van woningen wilden we een deel van de gasleidingen overbodig maken. Zodat vervangen niet nodig zou zijn. Dit lukt helaas niet op tijd. Dit betekent ook dat woningen die aardgas alleen gebruiken om te koken, voorlopig nog geen aanbod krijgen om over te stappen op elektrisch koken. Alleen de 70 woningen die nu meedoen met de proef elektrisch koken, krijgen een aanbod. Bewoners die met de proef zijn overgestapt op elektrisch koken, zijn daar enthousiast over.

Overstap moet betaalbaar zijn

Overstappen op elektrisch koken moet betaalbaar zijn. Bewoners moeten niet meer gaan betalen dan ze zouden betalen voor aardgas. Dat is nu nog niet mogelijk. De woningen in Overvecht-Noord die alleen gas gebruiken om te koken, stappen daarom nog niet over naar aardgasvrij. Dit gebeurt zodra we ervoor kunnen zorgen dat bewoners niet extra hoeven te betalen, en sowieso voor 2030. We blijven ons inzetten voor aardgasvrije woningen.

Hulp van de Rijksoverheid

We proberen ervoor te zorgen dat zo min mogelijk gasleidingen vervangen moeten worden. Daarom vragen de gemeente, Mitros, Bo-Ex, Portaal en Stedin nu hulp aan de Rijksoverheid. Met extra geld willen we zorgen dat bewoners niet extra hoeven te betalen, en snel kunnen overstappen op elektrisch koken. We hopen dat we dit op tijd kunnen oplossen, vóórdat Stedin in meer delen van de wijk gasleidingen moet vervangen.

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

energie@utrecht.nl

Twitter

@Energie030

Nieuwsbrief

Aanmelden