Energie Overvecht-Noord aardgasvrij

We onderzoeken hoe Overvecht-Noord aardgasvrij kan worden. Op deze pagina’s leest u wat dit voor u als huurder, huiseigenaar of ondernemer betekent.

Overvecht-Noord in 2030 aardgasvrij

Samen met Mitros, Portaal, Bo-Ex, Stedin en Energie-U maken we plannen om Overvecht-Noord in 2030 aardgasvrij te maken. Wat betekent dit voor de wijk?

  • Een klein deel van de wijk (15%) is al helemaal aardgasvrij. Deze bewoners blijven op dezelfde manier koken en verwarmen.
  • Meer dan de helft van de wijk (60%) gebruikt aardgas alleen om te koken, en gebruikt stadsverwarming om huis en water te verwarmen. Deze bewoners gaan straks elektrisch koken. Voor hen is het niet nodig om hun woning op een andere manier te verwarmen.
  • Een kwart van de wijk (25%) gebruikt aardgas op 3 manieren: om de woning te verwarmen, voor warm water en om te koken. Dat betekent dat deze bewoners elektrisch gaan koken én hun huis anders gaan verwarmen.

Video: Lot van Hooijdonk over aardgasvrij wonen in Overvecht-Noord

Bekijk de video met audiodescriptie

  1. We willen in Nederland het gasverbruik verminderen omdat aardgas geen duurzame energiebron is. Ook zijn er nog steeds aardbevingen in Groningen omdat het gas daar uit de grond wordt gehaald. Daarom moeten in Nederland in 2030 1,5 miljoen woningen van het aardgas af. In Utrecht gaat het om 40.000 woningen in 2030. In totaal zijn er ongeveer 130.000 woningen aangesloten op aardgas.
  2. We werken in Utrecht aan een klimaatvriendelijke stad. De overstap naar verwarmen zonder aardgas draagt daar aan bij. Dat doen we in Overvecht-Noord, en later ook in alle andere buurten in Utrecht. Daarnaast werken we op 2 andere manieren aan een aardgasvrije, duurzame stad. We isoleren woningen en gebouwen om energie te besparen, en we gaan alle elektra en warmte duurzaam opwekken.
  3. Woningcorporaties Mitros, Bo-Ex en Portaal knappen de komende jaren een groot deel van hun huurwoningen op. Dit is een goede kans om op hetzelfde moment de manier van koken en verwarmen aan te passen. Door dit tegelijkertijd aan te pakken, Zijn er minder vaak werkzaamheden in uw woning en in de straat nodig. Dit sluit aan bij de aanpak ‘Samen voor Overvecht’, waarmee we Overvecht ontwikkelen en versterken.
  4. In Overvecht-Noord ligt een oud gasnetwerk. Voor de veiligheid moeten de gasleidingen voor 2030 worden vervangen. Het is zonde om nieuwe leidingen te plaatsen, die we straks niet meer gebruiken. Een deel van de leidingen is zo oud dat ze zelfs al voor 2024 vervangen moeten worden. Dat is nodig zodat u als bewoner veilig gebruik kunt blijven maken van aardgas, totdat u overstapt op een andere manier van verwarmen en koken. We proberen dit deel van de wijk aardgasvrij te maken, vóórdat de leidingen vervangen moeten worden. Dat zorgt voor minder kosten en werkzaamheden. Op plekken waar dat niet lukt, vervangt Stedin de komende jaren de gasleidingen wel. Als dit in uw buurt gaat gebeuren, hoort u daar later meer over.

Lees meer over waarom Utrecht aardgasvrij wordt

Kosten

We kunnen ons voorstellen dat u zich zorgen maakt over de overstap naar aardgasvrij. En over de kosten die daarbij horen. Tot aan de zomer van 2021 onderzoeken we hoe we ervoor kunnen zorgen dat u niet meer gaat betalen dan u zou betalen voor aardgas. Pas als we dat weten, gaan we verder met de volgende stappen in het proces.

Planning

De komende 2 jaar gebeuren er een paar dingen:

  • In 2021 werken we uit hoe Overvecht-Noord aardgasvrij wordt. Ook onderzoeken we hoe we ervoor kunnen zorgen dat u als bewoner niet meer gaat betalen dan u zou betalen voor aardgas. Uw mening gebruiken we hierbij. Als het plan in de zomer van 2021 af is, kunt u nog een keer uw mening geven. Als duidelijk is dat de overstap naar aardgasvrij voor iedereen betaalbaar is, dan stemt de gemeenteraad erover.
  • We verwachten dat we in 2022 weten in welke delen van de wijk we starten. Dan krijgen de eerste bewoners een aanbod van de organisatie die de warmte gaat regelen. Dit kan een warmtebedrijf zijn, uw woningcorporatie of een installateur. In dit aanbod staat een overzicht van de kosten voor het aansluiten van een warmtenet of warmtepomp en de maandelijkse kosten voor deze nieuwe manier van verwarmen. U kunt zelf kiezen of u gebruik maakt van dit voorstel, of dat u kiest voor een andere duurzame manier van verwarmen.
Wat gebeurt wanneer?
Wanneer?Wat?
November 2020Uitkomst onderzoek manieren van verwarmen
November 2020Onderzoek: Wat vindt u van de overstap naar wonen zonder aardgas? Vul de vragenlijst in op Denkmee.utrecht.nl
Voorjaar 2021Uitkomst onderzoek Denkmee!
Zomer 2021Het plan is af. U kunt nog een keer uw mening geven.
Najaar 2021Besluit gemeenteraad.
2022Eerste aanbod voor bewoners.

 

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

energie@utrecht.nl

Twitter

@Energie030

Nieuwsbrief

Aanmelden