Energie Ik ben huiseigenaar

We maken plannen om Overvecht-Noord aardgasvrij te maken. Dat heeft gevolgen voor u als huiseigenaar.

Planning en kosten

De eerste helft van 2021 onderzoeken we hoe we ervoor kunnen zorgen dat u als bewoner niet meer gaat betalen dan u zou betalen voor aardgas. Daarbij kijken we naar 2 mogelijkheden: het warmtenet en een elektrische warmtepomp. Daarna gaan we verder met de volgende stappen.

Eerste aanbod naar verwachting in 2022

We verwachten dat de eerste bewoners in 2022 een aanbod van een warmtebedrijf of installateur krijgen, om over te stappen op het warmtenet of een warmtepomp. In dit aanbod staat een overzicht van de kosten voor het aansluiten en de maandelijkse kosten voor deze nieuwe manier van verwarmen. We proberen het hiermee zo makkelijk mogelijk te maken om over te stappen, zonder dat dit u veel werk kost.

Kosten verschillen

Als woningeigenaar bent u op dit moment nergens toe verplicht. U kunt zelf kiezen of u gebruik gaat maken van dit voorstel, of dat u kiest voor een andere duurzame manier van verwarmen. Kiest u ervoor om geen gebruik te maken van het aanbod? Dan gaan we hierover graag met u in gesprek.

De kosten verschillen per manier van verwarmen. Bij aansluiting op het warmtenet hoeft u nauwelijks extra te betalen aan het begin, en verwachten we dat de maandelijkse energiekosten ongeveer hetzelfde zijn als wat u betaalt voor aardgas. Voor een warmtepomp is het nodig om in het begin veel geld uit te geven. Daarna gaan uw maandelijkse energiekosten wel omlaag. We kunnen ons voorstellen dat niet iedereen deze kosten kan betalen. Daarom onderzoeken we hoe deze kosten gefinancierd kunnen worden.

Veranderingen: elektrisch koken en uw woning verwarmen

Dit kunt u zelf doen

Utrecht stapt over op een duurzame manier van het verwarmen van gebouwen en woningen. Zo dragen we bij aan een prettige en gezonde stad. Dit betekent dat we alle elektra en warmte duurzaam gaan opwekken en we buurt voor buurt de overstap maken naar aardgasvrij. In de tussentijd kunt u ook zelf aan de slag met het verduurzamen en isoleren van uw woning. Daarmee bespaart u meteen op uw energierekening.

Dit kunt u doen met uw VvE

Als uw huis onderdeel is van een Vereniging van Eigenaren (VvE) dan pakt u de overgang naar aardgasvrij met elkaar aan. U kunt hiervoor advies vragen. Neem contact op met het VvE-loket van de gemeente Utrecht via www.utrecht.nl/vveloket of mail naar vveloket@utrecht.nl

Als u alleen aardgas gebruikt om te koken dan kunt u waarschijnlijk zelf overstappen op elektrisch koken zonder dat daar een VvE-besluit voor nodig is. Het is wel handig om het in de vergadering te bespreken. Misschien kunt u samen elektrische kookplaten inkopen of aanpassingen in de meterkast laten doen.

Als u aardgas gebruikt voor uw eigen cv-ketel of voor een collectieve verwarmingsinstallatie, dan is het verstandig om daarover in de vergadering afspraken te maken. U kunt dan samen onderzoeken wat de beste vorm van verwarmen is. U kunt hiervoor ons onderzoek naar warmteoplossingen gebruiken.

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

energie@utrecht.nl

Twitter

@Energie030

Nieuwsbrief

Aanmelden