Energie Verwarmen zonder aardgas

Om aardgasvrij te wonen gaat iedereen in Overvecht-Noord straks zijn of haar woning en water verwarmen zonder aardgas. Dat kan op 2 manieren: door aansluiting op een warmtenet (zoals stadsverwarming) of met een elektrische warmtepomp. We hebben laten onderzoeken wat voor iedere woning in Overvecht-Noord de beste oplossing is. Daarbij hebben we er vooral naar gekeken dat de kosten voor u als bewoner zo laag mogelijk zijn. Voor sommige woningen zijn zowel het warmtenet als een warmtepomp goede manieren om te verwarmen.

Beste manier van verwarmen voor uw woning

Vul hier uw postcode en huisnummer in om te zien wat voor uw woning de beste manier van verwarmen is.

Voer een geldige postcode in

Voer een geldig huisnummer in

We denken dat de beste manier van verwarmen voor uw woning het warmtenet is.

Lees meer over deze oplossing

Let op: is uw woning al aangesloten op stadsverwarming? Dan hoeft u niet meer over te stappen.

We denken dat uw woning geschikt is voor beide manieren van verwarmen: het warmtenet of een elektrische warmtepomp. Op dit moment is een warmtepomp voor uw woning iets voordeliger dan het warmtenet. De kosten kunnen de komende jaren veranderen, afhankelijk van subsidies. Let op: is uw woning al aangesloten op stadsverwarming? Dan hoeft u niet meer over te stappen.

Er is iets misgegaan. Dat kan aan een paar dingen liggen:

  • U heeft uw postcode niet goed ingevuld. Probeer het opnieuw.
  • U heeft de postcode van een bedrijf ingevuld. Vul een postcode in van een woning.
  • U woont niet in Overvecht-Noord. Uw buurt wordt pas op een later moment aardgasvrij.

Bekijk op deze kaart waar in Overvecht-Noord het warmtenet en een warmtepomp worden voorgesteld.

Verwarmen via een warmtenet

Bij u in de straat is een warmtenet een goede oplossing om te verwarmen zonder aardgas. Stadsverwarming is een voorbeeld van een warmtenet: een groot deel van Overvecht-Noord is hier al op aangesloten.

Als u bent aangesloten op een warmtenet, krijgt u een kastje in uw huis waarmee u de temperatuur in uw woning regelt. Eigenlijk op dezelfde manier als u nu gewend bent. U kunt uw radiatoren of vloerverwarming ook gewoon blijven gebruiken. Om het warmtenet aan te leggen, is er graafwerk in de straat nodig. Dat geldt ook voor de aansluiting van de straat naar uw woning. Hoe u precies wordt aangesloten op het warmtenet, hangt af van uw woning. Bij een flatgebouw met een gezamenlijke cv-ketel is dat bijvoorbeeld anders dan bij rijtjeshuizen.

Wat er precies nodig is voor uw woning, hoort u als u een aanbod krijgt van de warmteleverancier. We verwachten dat de eerste bewoners in 2022 een aanbod ontvangen om over te stappen. Bij aansluiting op het warmtenet hoeft u nauwelijks extra te betalen aan het begin, en zijn de maandelijkse energiekosten ongeveer hetzelfde als wat u zou betalen voor aardgas. Lees meer over hoe uw woning wordt aangesloten op het warmtenet.

Een warmtenet bestaat uit leidingen met warm water die onder de grond liggen. Ergens in uw wijk komt een centrale ‘ketel’ te staan: de warmtebron. Uit die ketel loopt warm water via buizen naar de huizen. Water dat afgekoeld is, gaat terug naar de ketel. Die ketel warmt het water weer op en brengt het terug de woningen in.

Het warmtenet is nu nog niet helemaal aardgasvrij. Om het water te verwarmen wordt vaak ‘restwarmte’ gebruikt van fabrieken en elektriciteitscentrales. Daarbij komt warmte vrij die de fabriek of centrale niet zelf opnieuw kan gebruiken. In Utrecht gebruiken we bijvoorbeeld restwarmte van een elektriciteitscentrale op bedrijventerrein Lage Weide. Daarnaast komt de warmte steeds vaker uit duurzame, aardgasvrije bronnen. In Utrecht geldt dat nu voor 40% van de warmte. In 2030 moet 70% uit duurzame bronnen komen, en in 2040 moet dit 100% zijn. Lees meer over de duurzaamheid van het warmtenet.

Er zijn verschillende soorten warmtenetten: met een hoge temperatuur (restwarmte van bijvoorbeeld fabrieken), een middentemperatuur (uit een duurzame bron) of een lage temperatuur. Hoe lager de temperatuur, hoe beter de woning geïsoleerd moet zijn. Anders ontsnapt de warmte en wordt het koud in huis. Voor Overvecht-Noord is een hoge temperatuur- of een middentemperatuur-warmtenet mogelijk.

Meer weten? Bekijk dan de video 'Wat is een warmtenet en hoe werkt het?'.

Verwarmen met een warmtepomp

Met de subsidies die er nu zijn, is een warmtepomp bij u in de straat de meest voordelige oplossing. Als er de komende jaren minder subsidies zijn, dan is een warmtenet waarschijnlijk goedkoper voor u als bewoner.

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de grond of het grondwater en maakt daar een goede temperatuur van. Een warmtepomp gebruikt elektriciteit en werkt alleen in een goed geïsoleerd huis. Dat komt omdat de temperatuur van het water waarmee u uw woning verwarmt, niet heel hoog is: ongeveer 30 graden. Die warmte moet zo goed mogelijk in de woning blijven, en zo min mogelijk ontsnappen.

Het is duur om een warmtepomp te kopen en om uw woning goed te isoleren. De kosten hangen af van de woning en van hoeveel warmte nodig is. Voor de aankoop van een warmtepomp kunt u subsidie aanvragen. Met een warmtepomp gebruikt u meer stroom, maar geen gas. Het verschil tussen de kosten die u bespaart op aardgas, en de elektriciteit die u extra gebruikt, bepaalt hoe lang het duurt voordat u de investering terugverdient.

Uit het onderzoek komt de luchtwarmtepomp als voordeligste oplossing naar voren. Het verschil in kosten met een bodemwarmtepomp is maar heel klein. Het kopen van een luchtwarmtepomp is iets goedkoper, maar de maandelijkse kosten liggen juist bij een bodemwarmtepomp iets lager.

Een warmtepomp bestaat uit 2 apparaten. Eén deel van de warmtepomp staat in huis. Het andere deel staat buiten. Bij een luchtwarmtepomp staat dat onderdeel in uw tuin of op uw balkon, en lijkt het op een airco. Dit deel maakt geluid. In huis zult u de luchtwarmtepomp nauwelijks horen. Bij een bodemwarmtepomp gaan er buizen de grond in en wordt warmte uit de bodem gehaald. Deze installatie maakt bijna geen geluid. De warmtepomp staat aan als je doucht, en verder vooral in de winter, omdat dan verwarming nodig is.

Meer informatie over warmtepompen

Onderzoek naar verwarmen zonder aardgas

Gemeente Utrecht heeft samen met Portaal, Bo-Ex, Mitros, Stedin en Energie-U onderzoek laten doen naar wat voor iedere woning de beste manier van verwarmen is zonder aardgas. Daarbij hebben we vooral gelet op:

  • zo laag mogelijke kosten voor de bewoner
  • vermindering van CO2-uitstoot.

We hebben meerdere mogelijkheden onderzocht: een warmtenet met hoge temperatuur, een warmtenet met middentemperatuur dat gebruikmaakt van lokale bronnen (zoals de Vecht), een bodemwarmtepomp en luchtwarmtepomp. Andere mogelijkheden, zoals groen gas en waterstof, zijn afgevallen. De kosten daarvan zijn te hoog en er is niet genoeg gas voor de hele wijk. Daarna hebben we gekeken naar de kosten voor bewoners. Op basis daarvan blijven er 2 mogelijkheden over: het warmtenet en de luchtwarmtepomp. Hiervoor hebben we ook gekeken naar de CO2- uitstoot. Tot aan de zomer van 2021 onderzoeken we verder hoe we ervoor kunnen zorgen dat bewoners niet meer gaan betalen dan ze zouden betalen voor aardgas.

Lees het onderzoeksrapport

Niet meer koken op aardgas

Kookt u nu nog op aardgas? Dan gaat dit veranderen. Lees hoe u elektrisch kunt koken zonder aardgas.

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

energie@utrecht.nl

Twitter

@Energie030

Nieuwsbrief

Aanmelden