Energie Waarom Overvecht-Noord aardgasvrij?

We onderzoeken hoe Overvecht-Noord aardgasvrij kan worden. Dit doen we omdat hier gasleidingen liggen die op zijn laatst in 2030 vervangen moeten zijn. 

Het is zonde om nieuwe leidingen te plaatsen, die we straks niet meer gebruiken. Een leiding gaat namelijk 40 jaar mee. Verder gaan woningcorporaties Mitros, Bo-Ex en Portaal de komende jaren een groot deel van hun huurwoningen opknappen. Dit is een goede kans om de manier van koken en verwarmen aan te passen. Dit sluit goed aan bij Samen voor Overvecht, een plan om Overvecht te ontwikkelen en versterken.

Samenwerken met bewoners en partijen

Het gaat om zo'n 8.000 woningen tussen de Franciscusdreef, Karl Marxdreef, Einsteindreef en Vechtdijk. Om Overvecht-Noord voor 2030 aardgasvrij te maken, werken we samen met netbeheerder Stedin, woningbouwcorporaties Mitros, Bo-Ex, Portaal, de Utrechtse energiecoöperatie Energie-U en Eneco. Samen met de bewoners maken we de komende jaren een plan van aanpak.

Aanpak op maat

Ieder huizenblok, iedere flat en iedere woning is anders. Daarom is er geen standaardoplossing voor het aardgasvrij maken van een woning. Eerst onderzoeken we wat de mogelijkheden zijn. Hierover zijn we in gesprek met bewoners. Wij willen dat iedereen de mogelijkheid heeft om op tijd rekening te houden met de veranderingen.

Andere mogelijkheden voor aardgas

Op dit moment zijn er grofweg 2 andere mogelijkheden in Overvecht-Noord voor het verwarmen van huizen zonder aardgas:

  • Warmtepomp (all-electric): in de woning wordt een warmtepomp geïnstalleerd. Door elektriciteit wordt warmte gemaakt. Om de woning goed warm te krijgen, is isolatie een voorwaarde. Een energieadviseur kan u adviseren welke aanpassingen nodig zijn in uw huis.
  • Warmtenet: een vorm van een warmtenet is stadsverwarming. Via grote, geïsoleerde leidingen onder de grond wordt warm/heet water naar de woning gebracht. Dat warme water kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. In een groot deel van Overvecht-Noord ligt stadsverwarming. Doortrekken van stadsverwarming naar woningen waar nu gas is, is een mogelijkheid. Ook kan onderzocht worden of een lokaal warmtenet een optie is: een apart net met een eigen warmtebron.

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

energie@utrecht.nl

Twitter

@Energie030

Nieuwsbrief

Aanmelden

Uw mening