Wat betekent aardgasvrij wonen voor u?

Bijna iedereen krijgt te maken met de overstap naar aardgasvrij verwarmen en koken. Of u nu een huis of ander gebouw bezit of een woning huurt. Wat betekent dit voor u en hoe kunt u zich hierop voorbereiden?

Warmtenet, warmtepomp of duurzaam gas?

Welke aanpassingen straks nodig zijn hangt af van de manier waarop u uw huis gaat verwarmen. In de meeste Utrechtse buurten is een warmtenet de meest logische oplossing. Dit geldt vooral voor buurten waar veel huizen of gebouwen tegelijk kunnen worden aangesloten. Als uw huis goed genoeg geïsoleerd is, kunt u ook overstappen op een warmtepomp. Duurzaam gas is de komende 10 jaar maar weinig beschikbaar, dit wordt vooral ingezet in de zware industrie of transport.

Of het nu een warmtenet of warmtepomp wordt, in beide gevallen moet u overstappen op een elektrische manier van koken. De meest veilige en energiezuinige optie is koken op inductie.

Huiseigenaren

Als huis- of gebouweigenaar kunt u zelf flinke stappen zetten richting aardgasvrij wonen. Zo kunt u energie besparen met isolatie, zelf groene stroom opwekken, overstappen op elektrisch koken en misschien wel overstappen op een (hybride) warmtepomp. Maak daarbij gebruik van logische momenten zoals een verhuizing of verbouwing, dan is de extra investering voor isolatiemaatregelen of elektrisch koken vaak lager. Ook zijn er verschillende subsidies en leningen beschikbaar.

Is een aansluiting op een warmtenet voor uw buurt de meest logische oplossing? Dan bent u als gebouweigenaar vrij om te kiezen of u aan wilt sluiten. Doet u dit niet, dan moet u zelf zorgen voor een andere, duurzame oplossing zoals een warmtepomp. Andersom is niet mogelijk. Als in uw buurt een warmtepomp de beste optie is, kunt u niet kiezen voor een aansluiting op een warmtenet.

Subsidie

  • Energieadvies aan huis en trajectbegeleiding: u kunt subsidie aanvragen voor energieadvies aan huis, trajectbegeleiding om een duurzaam meerjarenplan op te stellen en/of trajectbegeleiding om de maatregelen uit het advies uit te voeren.
  • Samen verduurzamen: wilt u samen met andere woningeigenaren woningen (laten) verduurzamen? U kunt dan samen subsidie aanvragen.

Vereniging van eigenaren

ls uw woning onderdeel van een vereniging van eigenaren (vve) dan pakt u de overgang naar aardgasvrij met elkaar aan. Ook hiervoor kunt u advies vragen bij het vve-Loket.

Huurders

Huurt u bij een woningcorporatie? Dan zorgt uw woningcorporatie voor de aanpassingen. Denk aan het aanpassen van de verwarming en de elektra. Wanneer uw woning wordt aangepakt, hoort u van uw woningcorporatie.

Huurt u bij een particuliere verhuurder? Uw huisbaas is verantwoordelijk voor het verduurzamen en aanpassen van uw huurwoning. U kunt hem of haar naar onze website verwijzen voor meer informatie, wijzen op subsidies, of contact op laten nemen met de gemeente via 14030. In de tussentijd kunt u zelf al met een paar slimme aanpassingen in huis veel energie en geld besparen.

Bewonersinitiatieven

Wat wordt er bij u in de buurt aan slimmer en duurzaam wonen gedaan? Kijk of er een initiatief is om bij aan te sluiten. Zo zijn er bijvoorbeeld bewonersinitiatieven in Overvecht-Noord, Tuindorp, Lunetten, Oog in Al, Hoograven, Veemarkt en Lunetten.

Bedrijven

Als ondernemer kunt u terecht bij ons energieloket voor zakelijk en maatschappelijk vastgoed. U krijgt dan advies dat past bij uw situatie. Wilt u samen met andere bedrijven en organisaties meewerken aan een aardgasvrij Utrecht? Sluit u dan aan bij het Stadsakkoord Utrecht aardgasvrij.

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

energie@utrecht.nl