Wateroverlast voorkomen: Waterproof030

Hoe ziet uw tuin eruit? Staat u op het zachte gras, of op de harde tegels? Steeds meer Utrechters kiezen voor een betegelde tuin. Maar het regent vaker en harder. Dat zorgt op sommige plekken voor wateroverlast. Samen met u maken we Utrecht waterproof.

Minder tegels, meer groen

NK Tegelwippen 2023: geef door hoeveel tegels u weghaalt

Tijdens het NK Tegelwippen vervangen we zoveel mogelijk saaie, grijze tegels door planten, bloemen en bomen. Fijn voor uzelf, uw omgeving, de diertjes én voor het tegengaan van hitte en wateroverlast. In 2023 verving Utrecht 208.900 tegels voor groen! Dat is een halve tegel per inwoner. Vanaf maart 2024 doet Utrecht weer mee. In de tussentijd blijven we natuurlijk vergroenen.

Ophalen tuintegels

Planten en bloemen zorgen dat regenwater op een natuurlijke manier weg kan. Stenen houden dit juist tegen. Gaat u voor meer groen en haalt u tegels uit uw tuin? Dan halen wij de tegels (minimaal 1 m2 en maximaal 150 m2) bij u op.

Bekijk de voorwaarden en doe een aanvraag

Gevolgen van wateroverlast

Het klimaat verandert. Daardoor regent het in de winter vaker en in de zomer harder. Bij kleinere buien verdwijnt regenwater in het riool of zakt het weg in de grond. Maar als het heel hard regent, dan kunnen het riool en de bodem het water niet meer opnemen. Het water blijft dan op straat staan, kan gebouwen instromen of kan ervoor zorgen dat wegen onbegaanbaar worden.

We lieten onderzoeken wat er in de stad gebeurt als het heel hard regent, na een extreme bui van 8 centimeter in 1 uur (8 emmers water per m2).

Bekijk op de kaart waar in uw buurt water blijft staan

Geef regen de ruimte, maak Utrecht waterproof

Dit kunt u doen om wateroverlast te voorkomen

Ongeveer 60% van de grond in Utrecht is van inwoners en bedrijven. Daarom is het belangrijk dat we samen aan de slag gaan. Deze maatregelen kunt u zelf nemen:

  • Vervang uw tuintegels door gras of planten. Kies planten die bij uw tuin passen, die vragen weinig onderhoud.
  • Koppel uw regenpijp af van het riool. Het regenwater komt dan niet in het riool, maar direct bij uw planten.
  • Vang het regenwater op in een regenton of watertank. Gebruik dat water om uw planten water te geven.
  • Leg een geveltuin aan. Leen gratis bij de afvalscheidingsstations een aanhanger of bakfiets en u krijgt er een geveltuinpakket bij.
  • Plaats een heg of een regenwaterschutting in plaats van een normale schutting.
  • Gebruik grind of houtsnippers in plaats van stenen voor parkeervakken, paden en oprit.
  • Leg een vijver aan.
  • Maak van uw dak een waterdak, zodat uw dak tijdelijk regenwater vasthoudt. Meer over duurzame daken? Neem een kijkje over het nieuwe Servicepunt Duurzame Daken.
  • Met een groene goot (verlaagd deel in uw tuin) kunt u regenwater van uw dak opvangen en laten wegzakken in de bodem.
  • Maak zelf uw buurt groener met bijvoorbeeld een geveltuintje, plantenbak of stoeptuin.

Lees meer over wat u kunt doen en over hulp van de gemeente

Inspiratie krijgen

  • www.operatiesteenbreek.nl
  • www.klimaatklaar.nl
  • Het Jouwhuisslimmer Huis: dit gasvrije voorbeeldhuis heeft een tuin die klaar is voor klimaatverandering. Het huis ligt aan de Costaricadreef 183. U kunt het huis en de tuin bezoeken. Ook kunt u gratis vragen stellen en advies krijgen. Een afspraak plant u in via Jouwhuisslimmer Huis.

Zo helpen we u met wateroverlast voorkomen

We helpen u graag om uw straat, buurt of woning waterproof te maken. Zo halen we uw oude tegels op wanneer u ze vervangt voor planten of ander groen. Ook kunt u de geveltuinbakfiets of aanhanger lenen om zelf een geveltuin aan te leggen.

Hebt u samen met andere bewoners een goed idee? Dan kunt u hiervoor een bijdrage aanvragen uit het initiatievenfonds. Bijvoorbeeld voor een groenere speeltuin, aanleg van een vijver of een groener appartementencomplex.

Meer informatie over subsidies

Dit doen wij om wateroverlast te voorkomen

  • Bij nieuw- en verbouwprojecten proberen leggen we zoveel mogelijk groen aan en we verwijderen waar kan asfalt of tegels. We leggen ook groene greppels aan.
  • We zorgen dat ons riool goed werkt. Waar mogelijk leggen we een apart riool aan voor regenwater. HIerdoor wordt het 'normale' riool minder belast.
  • We zorgen dat water door het wegdek of tegels kan wegstromen. In meerdere straten in Hoograven-Zuid, maar ook in de Lessepsbuurt en Julianaparkbuurt liggen stenen met een extra brede kier. Het regenwater kan zo makkelijk de bodem in. Het spoelt niet onnodig weg naar het riool, maar komt in het grondwater terecht. In de komende jaren gaan we deze stenen in veel straten in Utrecht gebruiken.
  • We vangen water op onder de grond. De Catharijnesingel heeft bijvoorbeeld 2 grote ondergrondse opvangbakken. Bij hevige regenval wordt zo het teveel aan water uit het riool opgevangen. Door de ondergrondse opvangbakken komt er minder vuil water in sloten en grachten terecht.

Lees meer over wat we doen om wateroverlast te voorkomen

Hulp en contact Waterproof

Telefoon

14 030

E-mail

waterproof030@utrecht.nl