Duurzame stad Nieuws duurzame stad

13% van de Utrechtse daken heeft zonnepanelen, op naar de 20%

30-10-2019 | Wethouder Van Hooijdonk feliciteert bewoners van het Aart den Doolaardpad met de keuze voor zonnepanelen. Gisteren bezocht zij deze bewoners die hun huis huren van woningcorporatie Portaal. Eerder dit jaar gingen zij in op een aanbod van Portaal voor zonnepanelen. Dhr Guzel: “Ik heb nu drie maanden zonnepanelen. Via een app kijk ik af en toe hoeveel stroom ze opwekken. Zonnepanelen zijn goed voor het milieu. Ik woon in een mooie groene wijk, dus dat past daarbij.”

Van Hooijdonk is blij dat Portaal dit voor en met hun bewoners organiseert. Zij hoopt dat meer huurders mee gaan doen aan de actie van hun woningcorporatie, zoals Portaal. Dan krijgen nog meer huurders een lagere energierekening. Als steeds meer Utrechtse daken met panelen worden benut, komen wij steeds dichter bij een klimaatneutrale stad.

Inmiddels ligt op maar liefst 13% van de Utrechtse daken zonnepanelen. Hiermee is de doelstelling van het vorige college gehaald (dat was 10% in 2020). Het huidige college heeft een nieuw doel: 20% daken met zonnepanelen in 2025. Hoe de gemeente dit wil bereiken? Door actief doelgroepen zoals particuliere huiseigenaren en collectieve initiatieven te ondersteunen en extra in te zetten op daken van woningcorporaties en bedrijfspanden.

Lees meer over de aanpak 'Zon op dak'

Wilt u zelf ook zonnepanelen? Kijk wat u kunt doen in uw huis of bedrijf.


Overvecht-Noord aardgasvrij

29-10-2019 In het transitieplan Overvecht-Noord aardgasvrij staat de aanpak om te komen tot een aardgasvrije wijk in 2030. Het plan is gemaakt door de gemeente Utrecht, netbeheerder Stedin, woningcorporaties Mitros, Bo-Ex en Portaal, energiecoöperatie Energie-U en Eneco.

Lees meer over Overvecht-Noord aardgasvij


Gemeente helpt huiseigenaren bij energiemaatregelen

05-07-2019 | Wil je je huis isoleren of zonnepanelen op het dak leggen, maar heb je het geld niet? Wie weet is de duurzaamheidslening dan iets voor jou. We stellen opnieuw €800.000 beschikbaar voor deze populaire lening.
Lees meer op utrecht.nl/duurzaamheidslening

Daarnaast stelt Utrecht energiecoaches en energieboxen gratis beschikbaar voor huiseigenaren met een lager inkomen. De gemeente start met een proef voor 50 inwoners en benadert dit najaar de huiseigenaren die hiervoor in aanmerking komen. Met deze maatregelen willen we het voor huiseigenaren makkelijker maken om voor energiemaatregelen te kiezen.


Enquête Jouw Huis Slimmer

24-06-2019 | Het energieloket Jouw Huis Slimmer zoekt inwoners die een paar vragen willen beantwoorden om ervoor te zorgen dat het loket goed aansluit op de wensen van inwoners.

Jouw Huis Slimmer zoekt voor het invullen van de enquête huiseigenaren die soms al wel en soms nog geen stappen hebben gezet om energie te besparen. Invullen van de vragen kost minder dan 5 minuten, maar is van grote waarde voor het loket en de bezoekers.

Beginnen met de enquête


Hulp voor winkeliers bij energiebesparing

05-06-2019 | Bent u winkelier en wilt u weten hoe u uw winkel kunt verduurzamen en hoe u slimmer om kunt gaan met energie? De Climate Neutral Foundation helpt met het Klimaatneutraal Programma winkeliers in Utrecht meer inzicht te krijgen in hun energieverbruik.

Klimaat Neutraal Programma

De Foundation maakt eerst een inventarisatie van uw energieverbruik. Daarna ontvangt u een overzicht met acties waarmee u uw energieverbruik in de komende jaren kan verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van LED-verlichting of het beter afstellen en onderhouden van uw verwarming. Ook krijgt u inzicht in waar u geld kunt besparen en hoe u kunt voldoen aan de wet- en regelgeving.

Korting eerste 50 deelnemers

De gemeente Utrecht vindt verduurzaming een belangrijk thema. Daarom krijgen de eerste 50 deelnemende winkels in Utrecht € 400 korting van de gemeente. Zij kunnen voor slechts € 100 meedoen.

Bekijk de video met uitleg over het Klimaatneutraal programma en kijk wat het voor u kan betekenen.

Bent u winkelier? Schrijf u in via de website van de Climate Neutral Foundation


Stadsakkoord Utrecht aardgasvrij

29-05-2019 | Hoe krijgen we 40.000 woningen en andere gebouwen aardgasvrij in 2030? En hoe gaan we hier samen met de stad aan werken? Zo’n 60 professionals gingen op 24 mei met elkaar in gesprek over het Stadsakkoord Utrecht aardgasvrij. Partijen die nodig zijn om in Utrecht de overstap te maken naar een duurzame warmtevoorziening, zonder aardgas. De deelnemers spraken in werksessies over techniek, innovatie, financiering, data, participatie en communicatie. De gemeente verwerkt deze opbrengst in het conceptakkoord. De betrokken partijen ondertekenen later dit jaar het stadsakkoord.

Lees meer over aardgasvrij


Utrecht onderzoekt mogelijkheden aquathermie

15-05-2019 | Bij aquathermie wordt warmte uit water gehaald. Daarmee kunnen huizen en andere gebouwen verwarmd worden. De gemeente Utrecht onderzoekt of dit interessant is voor de stad. Aquathermie kan helpen bij de overgang naar aardgasvrije verwarming.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Eneco zijn van plan om actief afvalwarmte uit de rioolwaterzuivering in Overvecht toe te passen in het huidige stadswarmtenet. Verder onderzoekt de gemeente de toepassing van aquathermie in de Merwedekanaalzone en het Beurskwartier.

Lees verder over het onderzoek naar aquathermie


Huiseigenaren haken liefst aan bij aardgasvrij buurtinitiatief

10-05-2019 | Een meerderheid van het Utrechts Bewonerspanel (60%) beoordeelt het aardgasvrij maken van alle woningen voor 2050 als positief. Een groot deel (84%) ziet op tegen de veranderingen die dit met zich meebrengt, vooral de kosten en de aanpassingen in huis. Huiseigenaren haken het liefst aan bij een initiatief in hun buurt voor aardgasvrije woningen (63%). Dit blijkt uit een online vragenlijst over aardgasvrij wonen, die ruim 1.700 Utrechters dit voorjaar invulden.

Lees het rapport Bewonerspanel aardgasvrij wonen (pdf, 175 kB)

Lees het nieuwsbericht over het rapport


Utrecht-Zuid en Nieuwegein in beeld als zoeklocaties voor aardwarmte

06-05-2019 | Op welke manier kan aardwarmtewinning in de provincie Utrecht een veilig en betrouwbaar alternatief zijn voor aardgas? Dat is de centrale vraag in het onderzoeksproject Lean. Om deze vraag te beantwoorden, is een proefboring noodzakelijk. Op basis van geologisch onderzoek is het gebied aan de zuidkant van gemeente Utrecht en gemeente Nieuwegein in beeld gekomen voor een proefboring. Het komende half jaar wordt in dit gebied naar een geschikte locatie gezocht.
Lees het volledige nieuwsbericht van Warmtebron


Onderzoek naar gebruik van aardwarmte

19-12-2019 | In 2019 en de jaren daarna zal in Utrecht onderzoek worden gedaan naar aardwarmte, ook wel geothermie genoemd. Aardwarmte is een duurzaam alternatief voor het stoken van gas en kolen. Het gebruik van aardwarmte kan meehelpen om van Utrecht een klimaatneutrale stad te maken.

Lees verder over het onderzoek en wat u daarvan merkt


Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

energie@utrecht.nl

Twitter

@Energie030

Nieuwsbrief

Aanmelden

Uw mening