Duurzame stad Nieuws duurzame stad

1,15 miljoen voor energiebesparing huiseigenaren

17-01-2020 | Utrecht trekt 1,15 miljoen euro uit om huiseigenaren te helpen bij het besparen van meer energie. De helft van het geld komt van het Rijk. De bijdrage is gericht op gedragsmaatregelen die moeten leiden tot lager energieverbruik. Met het geld kan de gemeente nog meer mensen bereiken, naast het brede aanbod dat in Utrecht al bestaat om huiseigenaren te stimuleren energiemaatregelen te nemen.

Meer over 1,15 miljoen voor energiebesparing huiseigenaren


Ruimte voor acht windmolens en zonnevelden in Rijnenburg en Reijerscop

16-01-2020 | Het college wil in de polders Rijnenburg en Reijerscop voor minimaal twintig jaar ruimte bieden voor een energielandschap. Hier kunnen maximaal acht windmolens en ongeveer 230 hectare zonnevelden komen. Dat staat in het voorstel dat het college op 16 januari 2020 naar de gemeenteraad stuurde. De gemeenteraad neemt hier in de komende maanden een besluit over.

Meer over het voorstel voor het energielandschap


Dealmakersdag voor organisaties en bedrijven

10-12-2019 l Hoe zorgen we dat woningen en andere gebouwen in Utrecht aardgasvrij worden en schone energie gebruiken? Zo’n 35 organisaties en bedrijven maakten hierover concrete afspraken tijdens de dealmakersdag van het stadsakkoord Utrecht aardgasvrij. Er werden 22 mooie deals gesloten, bijvoorbeeld op het gebied van participatie bij collectieve warmte en samen met de bouwsector en bewonersgroepen werken aan een standaard voor spijtvrije opties. We zetten alle afspraken in het stadsakkoord dat we in het nieuwe jaar tekenen. En daar gaan we de komende jaren samen aan werken!

Wilt u met uw organisatie ook meewerken aan een aardgasvrije stad? Stuur een e-mail naar energie@utrecht.nl met als onderwerp ‘stadsakkoord’.

Meer weten? Kijk op www.utrecht.nl/aardgasvrij


Digitale vragenlijst over aardgasvrij wonen

18-11-2019 | Ruim 6400 deelnemers van het Bewonerspanel ontvangen vandaag een digitale vragenlijst over aardgasvrij wonen. De deelnemers kunnen kiezen uit 4 verschillende manieren om de stad aardgasvrij te maken. Het is een onderzoek van de universiteiten Delft en Amsterdam, waarbij we op een nieuwe manier een grote groep inwoners vragen stellen over een belangrijk onderwerp voor de stad.

Meer weten over aardgasvrij wonen? Kijk op utrecht.nl/aardgasvrij

Wilt u ook meedoen aan het bewonerspanel? Meld u aan.


13% van de Utrechtse daken heeft zonnepanelen, op naar de 20%

30-10-2019 | Wethouder Van Hooijdonk feliciteert bewoners van het Aart den Doolaardpad met de keuze voor zonnepanelen. Gisteren bezocht zij deze bewoners die hun huis huren van woningcorporatie Portaal. Eerder dit jaar gingen zij in op een aanbod van Portaal voor zonnepanelen. Dhr Guzel: “Ik heb nu 3 maanden zonnepanelen. Via een app kijk ik af en toe hoeveel stroom ze opwekken. Zonnepanelen zijn goed voor het milieu. Ik woon in een mooie groene wijk, dus dat past daarbij.”

Van Hooijdonk is blij dat Portaal dit voor en met hun bewoners organiseert. Zij hoopt dat meer huurders mee gaan doen aan de actie van hun woningcorporatie, zoals Portaal. Dan krijgen nog meer huurders een lagere energierekening. Als steeds meer Utrechtse daken met panelen worden benut, komen wij steeds dichter bij een klimaatneutrale stad.

Inmiddels ligt op maar liefst 13% van de Utrechtse daken zonnepanelen. Hiermee is de doelstelling van het vorige college gehaald (dat was 10% in 2020). Het huidige college heeft een nieuw doel: 20% daken met zonnepanelen in 2025. Hoe de gemeente dit wil bereiken? Door actief doelgroepen zoals particuliere huiseigenaren en collectieve initiatieven te ondersteunen en extra in te zetten op daken van woningcorporaties en bedrijfspanden.

Lees meer over de aanpak 'Zon op dak'

Wilt u zelf ook zonnepanelen? Kijk wat u kunt doen in uw huis of bedrijf.


Overvecht-Noord aardgasvrij

29-10-2019 In het transitieplan Overvecht-Noord aardgasvrij staat de aanpak om te komen tot een aardgasvrije wijk in 2030. Het plan is gemaakt door de gemeente Utrecht, netbeheerder Stedin, woningcorporaties Mitros, Bo-Ex en Portaal, energiecoöperatie Energie-U en Eneco.

Lees meer over Overvecht-Noord aardgasvij


Onderzoek naar gebruik van aardwarmte

19-12-2019 | In 2019 en de jaren daarna zal in Utrecht onderzoek worden gedaan naar aardwarmte, ook wel geothermie genoemd. Aardwarmte is een duurzaam alternatief voor het stoken van gas en kolen. Het gebruik van aardwarmte kan meehelpen om van Utrecht een klimaatneutrale stad te maken.

Lees verder over het onderzoek en wat u daarvan merkt


Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

energie@utrecht.nl

Twitter

@Energie030

Nieuwsbrief

Aanmelden

Uw mening