Wonen en leven Nieuws duurzame stad

Inspiratiebijeenkomst Energie van de Toekomst

11-09-2019 | Op de Dag van de Duurzaamheid, 10 oktober, wil het EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB) u inspireren en laten zien dat verduurzaming nodig is, maar ook loont. We organiseren een inspiratiebijeenkomst met medewerking van onder andere de bekende visionair en architect Thomas Rau.

Wanneer: donderdag 10 oktober
Hoe laat: 15.30 - 20.00 uur
Waar: Stamhuis, Fermiweg 24, 3542 CB Utrecht
Voor wie: voor leden van ECUB en voor geïnteresseerde ondernemers en ondernemersverenigingen die gevestigd zijn op een van de bedrijventerreinen in Utrecht, Stichtse Vecht en Nieuwegein. Ook bestuurders van ondernemersverenigingen in deze gemeenten zijn welkom.
Let op: Alleen toegang na aanmelding (kosteloos).

Aanmelden

Wilt u graag aanwezig zijn op deze bijeenkomst? Kijk op www.ecub.nl/nieuws voor meer informatie.


De Nationale Duurzame Huizen Route in de gemeente Utrecht

16-08-2019 | Bent u op zoek naar informatie over duurzame en energiebesparende maatregelen voor uw woning? Een goed moment om u te oriënteren is de Nationale Duurzame Huizen Route op zaterdag 2 en zaterdag 9 november 2019. Gastvrije huiseigenaren stellen hun duurzame huis open voor geïnteresseerde bezoekers. Ook huiseigenaren uit onze gemeente doen mee. Een unieke mogelijkheid om een grote variatie aan woningen en maatregelen te bekijken en de woonverhalen van de bewoners uit de eerste hand te horen. Schrijf u in voor een bezoek via duurzamehuizenroute.nl. Vanwege de grote belangstelling is vroeg inschrijven een aanrader. Want vol is vol.

Doe ook mee en vertel uw verhaal

Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route geven honderden enthousiaste energiebespaarders een kijkje in de keuken van hun duurzame woning. Er is vaak veel uitzoekwerk aan vooraf gegaan. Hebt u een duurzaam woonverhaal en vindt u het leuk om inwoners uit gemeente Utrecht op weg te helpen met uw ervaring en tips? Meld uw woning aan op duurzamehuizenroute.nl. Ook als u net bent begonnen met het nemen van maatregelen kunt u meedoen aan de duurzame huizenroute.


Wilt u als huurder makkelijk kleine energiemaatregelen nemen?

11-07-2019 | Al 4.000 Utrechters besparen energie door de energiebox en energieadvies. Utrecht stelt energiecoaches en energieboxen gratis beschikbaar voor Utrechtse huurders. Met de inhoud van een energiebox en het advies van een coach kunt u kleine energiemaatregelen nemen, waardoor u al gauw 10% energie bespaart. Dat staat gelijk aan ongeveer €115 per jaar.
Lees meer op utrecht.nl/energieadvies

Proef voor huiseigenaren

Utrecht start met een proef: gratis energiecoaches en energieboxen voor huiseigenaren met een lager inkomen. We nemen dit najaar contact op met huiseigenaren die hiervoor in aanmerking komen.


Gemeente helpt huiseigenaren bij energiemaatregelen

05-07-2019 | Wil je je huis isoleren of zonnepanelen op het dak leggen, maar heb je het geld niet? Wie weet is de duurzaamheidslening dan iets voor jou. We stellen opnieuw €800.000 beschikbaar voor deze populaire lening.
Lees meer op utrecht.nl/duurzaamheidslening

Daarnaast stelt Utrecht energiecoaches en energieboxen gratis beschikbaar voor huiseigenaren met een lager inkomen. De gemeente start met een proef voor 50 inwoners en benadert dit najaar de huiseigenaren die hiervoor in aanmerking komen. Met deze maatregelen willen we het voor huiseigenaren makkelijker maken om voor energiemaatregelen te kiezen.


Enquête Jouw Huis Slimmer

24-06-2019 | Het energieloket Jouw Huis Slimmer zoekt inwoners die een paar vragen willen beantwoorden om ervoor te zorgen dat het loket goed aansluit op de wensen van inwoners.

Jouw Huis Slimmer zoekt voor het invullen van de enquête huiseigenaren die soms al wel en soms nog geen stappen hebben gezet om energie te besparen. Invullen van de vragen kost minder dan 5 minuten, maar is van grote waarde voor het loket en de bezoekers.

Beginnen met de enquête


Hulp voor winkeliers bij energiebesparing

05-06-2019 | Bent u winkelier en wilt u weten hoe u uw winkel kunt verduurzamen en hoe u slimmer om kunt gaan met energie? De Climate Neutral Foundation helpt met het Klimaatneutraal Programma winkeliers in Utrecht meer inzicht te krijgen in hun energieverbruik.

Klimaat Neutraal Programma

De Foundation maakt eerst een inventarisatie van uw energieverbruik. Daarna ontvangt u een overzicht met acties waarmee u uw energieverbruik in de komende jaren kan verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van LED-verlichting of het beter afstellen en onderhouden van uw verwarming. Ook krijgt u inzicht in waar u geld kunt besparen en hoe u kunt voldoen aan de wet- en regelgeving.

Korting eerste 50 deelnemers

De gemeente Utrecht vindt verduurzaming een belangrijk thema. Daarom krijgen de eerste 50 deelnemende winkels in Utrecht € 400 korting van de gemeente. Zij kunnen voor slechts € 100 meedoen.

Bekijk de video met uitleg over het Klimaatneutraal programma en kijk wat het voor u kan betekenen.

Bent u winkelier? Schrijf u in via de website van de Climate Neutral Foundation


Stadsakkoord Utrecht aargasvrij

29-05-2019 | Hoe krijgen we 40.000 woningen en andere gebouwen aardgasvrij in 2030? En hoe gaan we hier samen met de stad aan werken? Zo’n 60 professionals gingen op 24 mei met elkaar in gesprek over het Stadsakkoord Utrecht aardgasvrij. Partijen die nodig zijn om in Utrecht de overstap te maken naar een duurzame warmtevoorziening, zonder aardgas. De deelnemers spraken in werksessies over techniek, innovatie, financiering, data, participatie en communicatie. De gemeente verwerkt deze opbrengst in het conceptakkoord. De betrokken partijen ondertekenen later dit jaar het stadsakkoord.

Lees meer over aardgasvrij


Utrecht onderzoekt mogelijkheden aquathermie

15-05-2019 | Bij aquathermie wordt warmte uit water gehaald. Daarmee kunnen huizen en andere gebouwen verwarmd worden. De gemeente Utrecht onderzoekt of dit interessant is voor de stad. Aquathermie kan helpen bij de overgang naar aardgasvrije verwarming.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Eneco zijn van plan om actief afvalwarmte uit de rioolwaterzuivering in Overvecht toe te passen in het huidige stadswarmtenet. Verder onderzoekt de gemeente de toepassing van aquathermie in de Merwedekanaalzone en het Beurskwartier.

Lees verder over het onderzoek naar aquathermie


Huiseigenaren haken liefst aan bij aardgasvrij buurtinitiatief

10-05-2019 | Een meerderheid van het Utrechts Bewonerspanel (60%) beoordeelt het aardgasvrij maken van alle woningen voor 2050 als positief. Een groot deel (84%) ziet op tegen de veranderingen die dit met zich meebrengt, vooral de kosten en de aanpassingen in huis. Huiseigenaren haken het liefst aan bij een initiatief in hun buurt voor aardgasvrije woningen (63%). Dit blijkt uit een online vragenlijst over aardgasvrij wonen, die ruim 1.700 Utrechters dit voorjaar invulden.

Lees het rapport Bewonerspanel aardgasvrij wonen (pdf, 175 kB)

Lees het nieuwsbericht over het rapport


Utrecht-Zuid en Nieuwegein in beeld als zoeklocaties voor aardwarmte

06-05-2019 | Op welke manier kan aardwarmtewinning in de provincie Utrecht een veilig en betrouwbaar alternatief zijn voor aardgas? Dat is de centrale vraag in het onderzoeksproject Lean. Om deze vraag te beantwoorden, is een proefboring noodzakelijk. Op basis van geologisch onderzoek is het gebied aan de zuidkant van gemeente Utrecht en gemeente Nieuwegein in beeld gekomen voor een proefboring. Het komende half jaar wordt in dit gebied naar een geschikte locatie gezocht.
Lees het volledige nieuwsbericht van Warmtebron


Onderzoek naar gebruik van aardwarmte

19-12-2019 | In 2019 en de jaren daarna zal in Utrecht onderzoek worden gedaan naar aardwarmte, ook wel geothermie genoemd. Aardwarmte is een duurzaam alternatief voor het stoken van gas en kolen. Het gebruik van aardwarmte kan meehelpen om van Utrecht een klimaatneutrale stad te maken.

Lees verder over het onderzoek en wat u daarvan merkt


Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

energie@utrecht.nl

Twitter

@Energie030

Nieuwsbrief

Aanmelden

Uw mening