Duurzame stad Wat doet de gemeente zelf?

ambtenaren op scooters, zonnenpanelen stadskantoor, veegwagen

Stadskantoor

Het stadskantoor heeft energielabel A+ en op het gebouw ligt 691m² zonnepanelen. Het stadskantoor behaalde een BREEAM certificaat voor haar duurzaamheidprestatie. Meer over de bouw van het stadskantoor op CU2030.nl/stadskantoor.

Gebouwen van de gemeente

De gemeente is eigenaar van zo’n 900 gebouwen in de stad. Daarvan wil de gemeente er 300 duurzamer maken. Bij onze gebouwen aan de Tractieweg gebruiken we bijvoorbeeld zonnepanelen voor de verlichting, computers, werkplaatsen, kantine, wasplaats en om de elektrische voertuigen op te laden.
Voor de andere gebouwen is duurzamer maken niet zinvol of haalbaar. Bijvoorbeeld omdat ze op termijn een andere bestemming krijgen of worden gesloopt.

Elektrisch wagenpark

Het wagenpark van de gemeente bestaat uit:

  • 49 elektrische auto’s
  • 46 elektrische scooters
  • 22 elektrische fietsen
  • 2 elektrische boten die afval ophalen
  • 4 veegauto’s op groen gas
  • 14 vrachtwagens voor huisvuil op groen gas
  • 8 bestelbussen op groen gas

Inkopen voor een duurzame stad

Jaarlijks koopt de gemeente voor € 600 miljoen aan goederen en diensten in, variërend van beton en bedrijfskleding tot kantoorartikelen en zorg- en welzijnsactiviteiten. Deze goederen en diensten kopen we steeds duurzamer in. We stellen scherpe eisen aan producenten en leveranciers, bijvoorbeeld over arbeidsomstandigheden en de effecten op het milieu. Ook letten we er op of producten en materialen later te hergebruiken zijn. Zo maken we beter gebruik van bestaande grondstoffen en verminderen we de hoeveelheid afval.

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI)

In het actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) verhogen we onze lat voor duurzaam inkopen. Het actieplan komt voort uit het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen dat wij eind 2016 hebben ondertekend. Met dit actieplan willen we onze inkoopkracht beter benutten voor een nog grotere bijdrage aan onze maatschappelijke doelen: een klimaatbestendige stad, een circulaire economie, eerlijke handel, nieuwe werkgelegenheid en innovatie. Zo willen we in onze stad beter gebruik maken van de kennis en innovatieve ideeën van bewoners, ondernemers en bedrijven.

Lees meer over het Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Lees meer over het inkoopbeleid van de gemeente

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

energie@utrecht.nl

Twitter

@Energie030

Nieuwsbrief

Aanmelden

Uw mening