Duurzame stad Wat doet de gemeente zelf?

ambtenaren op scooters, zonnenpanelen stadskantoor, veegwagen

Stadskantoor

Het stadskantoor heeft energielabel A+ en op het gebouw ligt 691m² zonnepanelen. Het stadskantoor behaalde een BREEAM certificaat voor haar duurzaamheidprestatie. Meer over de bouw van het stadskantoor op CU2030.nl/stadskantoor.

Gebouwen van de gemeente

De gemeente is eigenaar van zo’n 900 gebouwen in de stad. Daarvan wil de gemeente er 300 duurzamer maken. Bij onze gebouwen aan de Tractieweg gebruiken we bijvoorbeeld zonnepanelen voor de verlichting, computers, werkplaatsen, kantine, wasplaats en om de elektrische voertuigen op te laden.

Elektrisch wagenpark

Het wagenpark van de gemeente bestaat uit:

  • 49 elektrische auto’s
  • 46 elektrische scooters
  • 22 elektrische fietsen
  • 2 elektrische boten die afval ophalen
  • 4 veegauto’s op groen gas
  • 14 vrachtwagens voor huisvuil op groen gas
  • 8 bestelbussen op groen gas

Duurzame stroom

De gemeente koopt de benodigde elektriciteit voor het eigen gebruik de komende 10 jaar in bij Greenchoice. Deze levert de duurzame stroom vanuit nieuwe Nederlandse installaties voor hernieuwbare energie. In het contract zit nog een opgave: Greenchoice gaat samen met de gemeente bekijken hoe de gemeentewerf aan de Tractieweg komende jaren richting 100% fossielvrij kan worden gebracht. Dit betekent dat er betere afstemming moet worden gezocht tussen opwek en verbruik, het zogenoemde ‘uurmatching’. De kennis die we hier samen opdoen kan vervolgens gebruikt worden als blauwdruk voor andere locaties binnen de gemeente, zoals bijvoorbeeld particuliere bedrijven(terreinen). Hiermee stimuleert de gemeente de toekomstige ontwikkelingen om te komen tot een fossielvrije stad.

Inkopen voor een duurzame stad

We willen dat ons inkoopbeleid helpt om onze maatschappelijke doelen te bereiken: een klimaatbestendige stad, een circulaire economie, eerlijke handel en nieuwe werkgelegenheid. In het actieplan maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) staat op welke manier wij dit doen.

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

energie@utrecht.nl

Twitter

@Energie030

Nieuwsbrief

Aanmelden

Uw mening