Duurzaam ondernemen Wat doet de gemeente zelf?

ambtenaren op scooters, zonnenpanelen stadskantoor, veegwagen

Gebouwen van de gemeente

De gemeente is eigenaar van zo’n 900 gebouwen in de stad. Daarvan wil de gemeente er 300 duurzamer maken.

Stadskantoor

Het stadskantoor heeft energielabel A+. Op het gebouw ligt bijna 700 vierkante meter aan zonnepanelen. Lees meer over het stadskantoor

Stadhuis

Bij de laatste renovatie is het stadhuis duurzamer en veiliger gemaakt. Het monumentale pand heeft nu energielabel B. Lees meer over het stadhuis

Tractieweg

Bij onze gebouwen aan de Tractieweg gebruiken we zonnepanelen voor de verlichting, computers, werkplaatsen, kantine, wasplaats en om de elektrische wagens op te laden.

Zwembad Den Hommel

Het zwembadwater van Zwembad Den Hommel wordt op een duurzame manier verwarmd. Met speciale panelen op het dak en op de gevel wordt elektriciteit opgewekt uit daglicht en wordt het zwembadwater verwarmd. De panelen werken ook als de zon niet schijnt of achter de wolken is.

Elektrisch wagenpark

Als onze auto’s aan vervanging toe zijn worden deze vervangen door schonere, elektrische voertuigen, zoals elektrische veegwagens, bestelauto’s en scooters. Het wagenpark van de gemeente bestaat uit:

  • 115 elektrische auto’s
  • 45 elektrische scooters
  • 100 elektrische fietsen
  • 4 elektrische boten die afval ophalen
  • 14 vrachtwagens voor huisvuil op groen gas, eind 2020 zijn dit er 24
  • 19 bestelbussen op groen gas, waaronder 4 veegwagens

Duurzame stroom

De gemeente koopt duurzame stroom voor eigen gebruik bij energieleverancier Greenchoice in. De energie komt uit nieuwe Nederlandse windmolens en zonneparken. Zo stimuleert Utrecht nieuwe projecten met wind- en zonne-energie.

De gemeente gebruikt zo'n 50 miljoen kilowattuur per jaar voor onder meer straatverlichting, gemalen en gemeentelijke gebouwen. Het energieverbruik is vergelijkbaar met dat van 15.000 huishoudens.

Inkopen voor een duurzame stad

Als gemeente kopen we veel in. Elk jaar besteden we € 600 miljoen aan spullen en diensten. Van beton en bedrijfskleding tot kantoorartikelen en zorg- en welzijnsactiviteiten. We stellen scherpe eisen aan organisaties, bijvoorbeeld over arbeidsomstandigheden en de effecten op het milieu. En we dagen marktpartijen uit om ons eerlijke en vernieuwende oplossingen te bedenken. Zo leveren we een bijdrage aan een gezonde en duurzame stad.
Lees meer over het inkoopbeleid van de gemeente

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

energie@utrecht.nl

Twitter

@Energie030

Nieuwsbrief

Aanmelden