Duurzame stad Wateroverlast voorkomen: Waterproof030

Hoe ziet uw tuin eruit? Staat u op het zachte gras, of op de harde tegels? Steeds meer Utrechters kiezen voor een betegelde tuin. Maar het regent vaker en harder. Dat zorgt op sommige plekken voor wateroverlast. Samen met u maken we Utrecht waterproof.

Op deze pagina:

Actie: ophalen tuintegels

Planten en bloemen zorgen dat regenwater op een natuurlijke manier weg kan. Stenen houden dit juist tegen. Gaat u voor meer groen en haalt u tegels uit uw tuin? Dan halen wij de tegels (minimaal 1 m2) bij u op.

Bekijk de voorwaarden en doe een aanvraag

Utrecht doet mee met NK Tegelwippen

Utrecht doet mee met het NK Tegelwippen. Wip tegels uit uw tuin en vervang ze voor planten of bloemen. Of leg een geveltuintje aan. Ook meedoen? Lees tips en laat u inspireren.

Kijk op www.duurzameweek.nl/nk-tegelwippen

Gevolgen van wateroverlast

Het klimaat verandert. Daardoor regent het in de winter vaker en in de zomer harder. Bij kleinere buien verdwijnt regenwater in het riool of zakt het weg in de grond. Maar als het heel hard regent, dan kunnen het riool en de bodem het water niet meer opnemen. Het water blijft dan op straat staan, kan gebouwen instromen of kan ervoor zorgen dat wegen onbegaanbaar worden.

We lieten onderzoeken wat er in de stad gebeurt als het heel hard regent, na een extreme bui van 8 centimeter in 1 uur (8 emmers water per m2).

Bekijk op de kaart waar in uw buurt water blijft staan

Wat kunt u doen?

Ongeveer 60% van de grond in Utrecht is van inwoners en bedrijven. Daarom is het belangrijk dat we samen aan de slag gaan.

  • Koppel uw regenpijp af van het riool (apart riool voor afvoer regenwater). Het regenwater komt dan niet in het riool, maar direct bij uw planten.
  • Vang het regenwater op in een regenton. Gebruik dat water om uw planten water te geven. Zo bespaart u drinkwater. 15 minuten sproeien kost ongeveer 100 liter drinkwater. Meer over water besparen vindt u op www.hoeveelzoveel.nl.
  • Vervang uw tuintegels door gras of planten. Kies planten die bij uw tuin passen, die vragen weinig onderhoud.
  • Maak een groen dak met planten en gras op uw woning, schuur of garage.
  • Leg een geveltuin aan. Leen gratis bij de afvalscheidingsstations een aanhanger of bakfiets en u krijgt er een geveltuinpakket met potgrond en opsluitbanden bij.

Lees meer tips en maatregelen om uw tuin waterproof te maken

Wat doen we samen?

Wilt u helpen om wateroverlast in uw straat te voorkomen? Dat kan door uw straat groener te maken, samen met andere bewoners. U kunt hiervoor een bijdrage aanvragen uit het Initiatievenfonds. Bewoners van de Griftstraat en de Poortstraat legden al geveltuinen aan. Bewoners van de Vermeulenstraat maakten hun appartementencomplex groener. En in de speeltuin aan het Kernkampplantsoen kwam gras in plaats van rubberen tegels.

Wat doet de gemeente?

De gemeente helpt bewoners om hun buurt waterproof te maken. Dat doen we op verschillende plekken in de stad. Ook combineren we nieuw- en verbouwprojecten met het aanleggen van groen of het verwijderen van asfalt of tegels. In het plan de visie water en riolering staat wat we nog meer doen om wateroverlast te voorkomen. We zorgen bijvoorbeeld dat ons rioolstelsel goed werkt. Op sommige plekken leggen we een apart riool aan voor de afvoer van regenwater.

Afkoppelen

We zorgen dat ons rioolstelsel goed werkt. Waar het kan, leggen we een apart riool aan voor de afvoer van regenwater. Dit noemen we afkoppelen. Het regenwater wordt dan direct afgevoerd naar oppervlaktewater of in de bodem en hoeft niet meer naar de rioolwaterzuivering.

Waterdoorlatende bestrating

Om wateroverlast te voorkomen liggen er in sommige straten waterdoorlatende stenen. Dit zijn stenen met een extra brede voeg. Door deze voegen spoelt regenwater gemakkelijk de bodem in. Het regenwater spoelt niet onnodig weg naar het riool maar komt in het grondwater terecht.

Diverse straten in Hoograven-Zuid zijn al bestraat met deze waterdoorlatende klinkers. Ook in bijvoorbeeld de Lessepsbuurt en de Julianaparkbuurt zijn straten met deze stenen uitgevoerd. In Overvecht voeren we asfaltwegen uit met een gootje van deze waterdoorlatende stenen. In de komende jaren wordt dit in veel straten in Utrecht toegepast.

Bergbezinkbassins

Een bergbezinkbassin is een grote ondergrondse opvangbak. Daarin wordt bij hevige regenval het teveel aan water uit het riool opgevangen. Hierdoor komt er minder vuilwater in sloten en grachten terecht. De Catharijnesingel heeft bijvoorbeeld 2 van deze bergbezinkbassins.

Subsidie

Initiatievenfonds

Wilt u zich samen met uw buren inzetten voor uw buurt? Gebruik het initiatievenfonds van de gemeente. Iedereen die een goed idee of plan heeft waar de buurt beter van wordt, kan een bijdrage ontvangen. Denk aan het samen aanleggen van geveltuintjes, het planten van bomen of het vergroenen van een speeltuintje.

Meer over het initiatievenfonds

Subsidie groene daken

Bij de gemeente kunt u subsidie aanvragen voor het aanleggen van een groen dak of meerdere groene daken. Zolang het in totaal om minimaal 10 m2 gaat. Dat kan op uw woning, maar ook op een schuur of garage. U kunt ook samen met uw buren of andere Utrechters subsidie aanvragen. De hoogte van de subsidie hangt af van de mate waarin het groene dak het water bergt.

Meer over groene daken 

Subsidie 'Blauwe Bewonersinitiatieven'

Het waterschap Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden geeft subsidie. Het gaat om initiatieven die ervoor zorgen dat mensen zich meer bewust worden van water en (duurzaam) waterbeheer. Denk aan het aanleggen van vijvers in de buurt, het aanleggen van bestrating waar water makkelijk doorheen kan of een natuurlijke inrichting van een schoolplein (eventueel met groen dak). De subsidie is voor gezamenlijke initiatieven met een gezamenlijk doel, dus niet voor 1 enkele woning. Het waterschap kan de helft van de kosten betalen tot maximaal € 5.000.

Meer over Blauwe Bewonersinitiatieven

Subsidie 'KIEM'

Wilt u uw omgeving groener maken? Dan kunt u als stichting, vereniging of groep bewoners de subsidie Kiem aanvragen. U vraagt maximaal € 5.000 subsidie aan. Als de stad groener wordt, kan regenwater makkelijker weg en maken we de stad ook waterproof.

Meer over KIEM

Voucher Beleef en Bewonder

Bewoners- of vrijwilligersgroepen kunnen de voucher 'Beleef en Bewonder!' aanvragen bij de Provincie Utrecht. Deze voucher heeft een waarde van €500 of €1.000 en is voor projecten die de buurt vergroenen, droogte tegengaan of zorgen voor betere waterberging.

Meer over Beleef en Bewonder op groenaandebuurt.nl

Geef regen de ruimte, maak Utrecht waterproof

Hulp en contact Waterproof

Telefoon

14 030

E-mail

waterproof030@utrecht.nl