Wonen en leven Waterproof Lombok

De laatste jaren hebben we te maken met zware regenbuien. In korte tijd moet dan veel regenwater worden afgevoerd. Vooral souterrainwoningen hebben bij hevige regenval last van het regenwater dat de woning instroomt. Gemeente en inwoners werken samen om de woningen in deze buurt waterproof te maken.

Hoe we Lombok waterproof maken

De gemeente legt een hemelwaterriool aan op plekken waar souterrainwoningen zijn. Dit nieuwe riool komt naast de bestaande riolering te liggen. Zo kan bij hevige regenbuien overtollig regenwater makkelijker worden afgevoerd.

We plaatsen een nieuw riool in de J.P. Coenstraat, Leidsekade en Laurens Reaalstraat en zorgen ervoor dat de voorkanten van alle woningen op dit riool worden aangesloten. Daarnaast stimuleren we woningeigenaren om de achterkant van de woning aan te sluiten op het nieuwe riool.

Planning

  • Aanleg hemelwaterriool, boringen Laurens Reaalstraat en straat dichtmaken loopt van half mei tot half juni

Saneren grond achtertuinen

In 29 tuinen aan de Abel Tasmanstraat, J.P. Coenstraat, Pieter Bothstraat en de Van den Boschstraat gaat een aannemer, in opdracht van de gemeente, verontreinigde grond afvoeren en schone grond aanbrengen.

De werkzaamheden staan gepland vanaf begin januari tot eind april. De individuele eigenaren en/of bewoners zijn op de hoogte gesteld over deze werkzaamheden.

Lees meer over de bodemverontreiniging in Lombok.

Subsidieregeling voor advies en maatregelen

U kunt subsidie aanvragen voor de werkzaamheden als:

  • uw tuin of pand lager ligt dan de straat
  • uw pand onderdeel was van de woningrenovatie in 2002-2004
  • u eigenaar of bewoner bent van de souterrainwoningen aan de Laurens Reaalstraat 2 t/m 12 (even), Leidsekade 77 t/m 94 en de J.P. Coenstraat 1 t/m 93
  • u eigenaar bent van een souterrainwoning in Lombok met afvoerpunten beneden het straatniveau
  • u kunt de subsidie tot 1 juli 2020 aanvragen

Achteraf subsidie aanvragen

U kunt ook achteraf subsidie aanvragen. Als u minder subsidie krijgt dan waar u op rekent, is dit voor uw eigen risico. Hebt u de werkzaamheden laten doen voor 1 juli 2017? Dan kunt u tot uiterlijk 1 juli 2020 subsidie aanvragen. Zijn de werkzaamheden daarna uitgevoerd? Dan kunt u tot uiterlijk 31 december 2020 subsidie aanvragen.
Lees meer over de subsidieregeling

Wat kunt u zelf doen tegen wateroverlast?

Om wateroverlast te voorkomen, kunt u alvast zelf maatregelen nemen. Lees in de handleiding Waterproof (pdf, 2.9 MB) wat u zelf kunt doen tegen wateroverlast. Hierin leest u ook over tijdelijke maatregelen die u kunt nemen als u met vakantie gaat.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

In de nieuwsbrief Waterproof Lombok leest u telkens de laatste stand van zaken.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Documenten

Hulp en contact Waterproof

Telefoon

14 030

E-mail

waterproof@utrecht.nl