Wonen en leven Waterproof Zeeheldenbuurt

De laatste jaren hebben we te maken met zware regenbuien. Gemeente en bewoners werken samen om de Zeeheldenbuurt ‘waterproof’ te maken.

De gemeente start eind 2019 met het aanleggen van een nieuw hemelwaterriool in 14 straten in deze buurt. Dit riool is speciaal voor regen, hagel en sneeuw van woningen en tuinen. Alleen een hemelwaterriool gaat wateroverlast van zware regenbuien niet voorkomen. Hoe meer woningeigenaren maatregelen nemen, hoe kleiner de kans is dat (souterrain)woningen minder overlopen. Wat u als eigenaar kunt doen, leest u op deze pagina.

Expertmarkt: van plan naar uitvoering

Hebt u al nagedacht of besluiten genomen over de maatregelen die u wilt nemen om wateroverlast tegen te gaan? Half april organiseert de gemeente een expertmarkt. U kunt daar verschillende experts ontmoeten waarmee u uw plannen kunt bespreken en zelf afspraken mee kan maken voor de uitvoering.

Wanneer is de expertmarkt?

zondag 14 april       13.30 – 16.30 uur
maandag 15 april    18.30 – 21.30 uur

Waar is de expertmarkt?

De Lik (voormalige gevangenis), Wolvenplein 27, Utrecht

Aanwezig zijn bijvoorbeeld loodgieters, hoveniers, aannemers en grondwaterspecialisten die maatregelen adviseren, uitvoeren en producten hebben ontwikkeld. Zet één van de bovenstaande data alvast in uw agenda. Een uitnodiging volgt nog.

Hebt u ervaring met goede vakmensen? Laat het ons weten via waterproof@utrecht.nl 

Goed voorbereid

Hoe beter u bent voorbereid, hoe waardevoller de expertmarkt kan zijn.

  • Vul dit formulier in als u dit nog niet heeft gedaan.
  • Meet of schat het dakoppervlak in wat naar de achterkant van de woning afwatert.
  • Meet of schat uw tuin in.
  • Maak foto’s op uw telefoon om problemen en mogelijke oplossingen te bespreken.

Wij horen graag wat u van plan bent

Hebt u ons nog niet gesproken over uw plannen? Wilt u dan doorgeven welke maatregelen u van plan bent te nemen of al genomen hebt? Ook als u geen maatregelen gaat nemen, hoor wij dat graag van u.

Geef uw plannen door

U kunt via dit formulier ook een gratis dorpelmeting aanvragen (meting van de diepte van uw tuin en huis) waarmee u beter kunt bepalen welke maatregelen u kunt nemen.

Aan de slag om wateroverlast te voorkomen

Wat kunt u doen?

Een van de belangrijkste maatregelen die u  kunt nemen is het plaatsen van terugslagkleppen (pdf, 177 kB). Hierdoor stroomt het rioolwater niet meer de (souterrain)woning in. Daarnaast kunt u het hemelwater anders afvoeren aan de achterkant van uw woning en tuin. De maatregelen hangen af van uw woonsituatie en de mogelijkheden.

U kunt ook met uw buren kijken naar mogelijkheden voor gezamenlijke afvoer. Als er bijvoorbeeld een ‘opening’ in het woningblok is, kunt u via een regenpijp aan de achterkant aansluiten op het hemelwaterriool aan de voorkant.

Bekijk via deze stappen welke maatregelen voor u kunnen gelden (pdf, 100 kB)

Ambassadeur worden?

Wilt u andere mensen uit de Zeeheldenbuurt helpen om ook waterproof te worden? Mail dan waterproof@utrecht.nl en ontvang meer informatie hierover.

Ik ben huurder. Wat kan ik doen?

Lees goed uw huurcontract. Hierin staan afspraken. Neem eerst contact op met de eigenaar om het te bespreken. De eigenaar is verantwoordelijk voor goed onderhoud (opstal) van uw huis en ook voor schade door wateroverlast van extreem weer. Als de eigenaar geen maatregelen wil nemen, lees dan op de website van de Rijksoverheid hoe u die eventueel kunt afdwingen.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

In de nieuwsbrief Waterproof Zeeheldenbuurt leest u telkens de laatste stand van zaken.
 
Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Hulp en contact Waterproof

Telefoon

14 030

E-mail

waterproof@utrecht.nl