Duurzame stad Waterproof Zeeheldenbuurt

De laatste jaren hebben we te maken met zware regenbuien. In de Zeeheldenbuurt hebben bewoners van souterrainwoningen wateroverlast als het hard regent. Gemeente en bewoners werken samen om de Zeeheldenbuurt ‘waterproof’ te maken.

Start project

Voorjaar 2020

Eind project

Voorjaar 2022

Bewoners nemen maatregelen in hun eigen woning. Zoals het plaatsen van een terugslagklep in het riool om te voorkomen dat er water uit het riool terugstroomt via de wc. De gemeente legt in 14 straten een hemelwaterriool aan. De werkzaamheden starten in het voorjaar van 2020.

Wat gaan we doen?

In maart van 2020 starten we met de aanleg van het hemelwaterriool in de Zeeheldenbuurt. Ook gaan we een deel van het bestaande riool relinen. Dit betekent dat we er een ‘kous’ in aanbrengen om het riool te verstevigen. Na de werkzaamheden aan het riool worden de straten tijdelijk ingericht zodat de grond in kan klinken. Na ongeveer een jaar worden de straten definitief ingericht. We vinden het belangrijk om de overlast te beperken en de wijk goed bereikbaar te houden. Daarom werken we verschillende fases. Ook stemmen we af met andere werkzaamheden in de buurt door de gemeente en het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden

Voordat de aannemer aan de slag kan, vinden er voorbereidende werkzaamheden in de wijk plaats. Er wordt bijvoorbeeld geboord onder de Biltstraat om straks het schone water via het hemelwaterriool naar de Biltse Grift te laten stromen. Er wordt een ondergrondse container verplaatst, weesfietsen worden opgeruimd en er worden foto's van alle huizen gemaakt. Via de digitale nieuwsbrief houden we bewoners van de Zeeheldenbuurt op de hoogte.

Aan de slag om wateroverlast te voorkomen

Wat kunt u doen?

Een van de belangrijkste maatregelen die u  kunt nemen is het plaatsen van terugslagkleppen (pdf, 177 kB). Hierdoor stroomt het rioolwater niet meer de (souterrain)woning in. Daarnaast kunt u het hemelwater anders afvoeren aan de achterkant van uw woning en tuin. De maatregelen hangen af van uw woonsituatie en de mogelijkheden.

U kunt ook met uw buren kijken naar mogelijkheden voor gezamenlijke afvoer. Als er bijvoorbeeld een ‘opening’ in het woningblok is, kunt u via een regenpijp aan de achterkant aansluiten op het hemelwaterriool aan de voorkant.

Bekijk via deze stappen welke maatregelen voor u kunnen gelden (pdf, 100 kB)

Subsidies

Voor bepaalde waterproofoplossingen kunt u subsidie aanvragen. Lees meer informatie over deze subsidies.

Welke bedrijven kunnen u helpen?

In april 2019 heeft de gemeente expertbijeenkomsten georganiseerd. Bewoners konden daar vakmensen ontmoeten die maatregelen voor u kunnen uitvoeren. Bekijk de partijen die aanwezig waren, veel ervaring hebben en waar u contact mee kunt opnemen. Als u zelf goede vakmensen kent, is dat uiteraard ook prima.

Lijst met bedrijven
Bedrijf Werkzaamheden Contactgegevens
Vocht Pro Bestrijdt grondwater- en vochtoverlast in kelders en souterrains www.vochtpro.nl
JMA Ontzorgt huiseigenaren bij implementatie maatregelen waterproof op eigen terrein en subsidieaanvragen www.dejongemilieuadvies.nl
 
GEP Ontwikkelt/levert systemen voor het bufferen en vertraagd afvoeren van hemelwater www.regenwater.com
Kouwenberg Gespecialiseerd in het uitvoeren van horizontale persboringen www.kouwenberginfra.nl
Rudon Installatie- en loodgieterswerkzaamheden in en om het huis www.rudonijsselstein.nl
Tuinvisie Producent/leverancier tuinproducten met waterbuffering
www.tuinvisie.nl

De Rooij Hoveniers

Aanleg en ontwerp van tuinen

www.derooyhoveniers.nl
Buro Regen en Water Adviseur en ontwerper van watermaatregelen in tuinen www.buro-regen-en-water.nl
Hopman tuinen Aanleg en ontwerp van tuinen
www.hopmanbestratingen.nl

Ruimerleven
Kelderbouw projecten. Inventariseren van de wensen, het onderzoeken, het verzorgen van de vergunningen en afbouw en opbouw. www.ruimerleven.nl

Wij horen graag wat u van plan bent

Hebt u ons nog niet gesproken over uw plannen? Wilt u dan doorgeven welke maatregelen u van plan bent te nemen of al genomen hebt? Ook als u geen maatregelen gaat nemen, hoor wij dat graag van u.

Geef uw plannen door

Ik ben huurder. Wat kan ik doen?

Lees goed uw huurcontract. Hierin staan afspraken. Neem eerst contact op met de eigenaar om het te bespreken. De eigenaar is verantwoordelijk voor goed onderhoud (opstal) van uw huis en ook voor schade door wateroverlast van extreem weer. Als de eigenaar geen maatregelen wil nemen, lees dan op de website van de Rijksoverheid hoe u die eventueel kunt afdwingen.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

In de nieuwsbrief Waterproof Zeeheldenbuurt leest u telkens de laatste stand van zaken.
 
Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Hulp en contact Waterproof

Telefoon

14 030

E-mail

waterproof@utrecht.nl

Uw mening