Wonen en leven Waterproof Zeeheldenbuurt

De laatste jaren hebben we te maken met zware regenbuien. In korte tijd moet dan veel regenwater worden afgevoerd. Vooral souterrainwoningen hebben bij hevige regenval last van het regenwater dat de woning instroomt. Gemeente en inwoners werken samen om de woningen in deze buurt waterproof te maken.

Wij horen graag wat u van plan bent

Hebt u ons nog niet gesproken over uw plannen? Wilt u dan doorgeven welke maatregelen u van plan bent te nemen of al genomen hebt? Ook als u geen maatregelen gaat nemen, hoor wij dat graag van u.

Geef uw plannen door

U kunt via dit formulier ook een gratis dorpelmeting aanvragen (meting van de diepte van uw tuin en huis) waarmee u beter kunt bepalen welke maatregelen u kunt nemen.

Aan de slag om wateroverlast te voorkomen

Wat kunt u doen?

Een van de belangrijkste maatregelen die u  kunt nemen is het plaatsen van terugslagkleppen (pdf, 177 kB). Hierdoor stroomt het rioolwater niet meer de (souterrain)woning in. Daarnaast kunt u het hemelwater anders afvoeren aan de achterkant van uw woning en tuin. De maatregelen hangen af van uw woonsituatie en de mogelijkheden.

U kunt ook met uw buren kijken naar mogelijkheden voor gezamenlijke afvoer. Als er bijvoorbeeld een ‘opening’ in het woningblok is, kunt u via een regenpijp aan de achterkant aansluiten op het hemelwaterriool aan de voorkant.

Bekijk via deze stappen welke maatregelen voor u kunnen gelden (pdf, 100 kB)

Wat doet de gemeente?

De gemeente legt een nieuw hemelwaterriool aan in 14 straten in de Zeeheldenbuurt. Dit riool is speciaal voor de afvoer van regenwater (regen, hagel en sneeuw) van woningen en tuinen. Dus geen vuil water uit bijvoorbeeld woningen. Dat wordt afgevoerd via de bestaande hoofdriolering. De gemeente start met het aanleggen van het hemelwaterriool in het najaar van 2019.

Alleen een hemelwaterriool gaat overlast niet voorkomen. Hoe meer woningeigenaren maatregelen nemen aan de achterkant van hun huis en tuin, hoe kleiner de kans is dat het bestaande riool wordt overbelast en huizen minder ‘overlopen’.

5 redenen om nú iets te doen:

  1. U krijgt nu hulp (door begeleiding) van de gemeente. Dit kan u tijd en geld besparen.
  2. U hebt voordeel van het samenwerken met uw buren op het gebied van kennis, tijd en kosten, bijvoorbeeld bij gezamenlijke maatregelen.
  3. Extreme regenval komt steeds vaker voor. Overlast en schades dus ook. Sommige verzekeraars keren nu nog uit bij schade. Maar hoe lang nog? Er zijn verzekeraars die de schade niet meer dekken omdat ‘extreme neerslag’ geen ‘onvoorziene gebeurtenis’ meer is. Mogelijk volgen meer verzekeraars.
  4. Een energielabel bestaat al en er zijn landelijke ontwikkelingen om ook een waterlabel te maken. Nu geld uitgeven aan uw woning levert voordeel op als u uw woning in de toekomst verkoopt.
  5. Er zijn gemeentes waar al een hemelwaterverordening bestaat. Dit betekent dat u hemelwater gescheiden van vuilwater moet afvoeren naar een apart hemelwaterriool. In Utrecht hebben we zo’n verordening niet, maar het kan zijn dat deze er komt.

U bent niet verplicht maatregelen te nemen. Maar als u ze straks combineert met de maatregelen van de gemeente, bent u waarschijnlijk veel goedkoper uit dan als u ze in de toekomst alsnog gaat nemen!

Ambassadeur worden?

Wilt u andere mensen uit de Zeeheldenbuurt helpen om ook waterproof te worden? Mail dan waterproof@utrecht.nl en ontvang meer informatie hierover.

Ik ben huurder. Wat kan ik doen?

Lees goed uw huurcontract. Hierin staan afspraken. Neem eerst contact op met de eigenaar om het te bespreken. De eigenaar is verantwoordelijk voor goed onderhoud (opstal) van uw huis en ook voor schade door wateroverlast van extreem weer. Als de eigenaar geen maatregelen wil nemen, lees dan op de website van de Rijksoverheid hoe u die eventueel kunt afdwingen.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

In de nieuwsbrief Waterproof Zeeheldenbuurt leest u telkens de laatste stand van zaken.
 
Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Hulp en contact Waterproof

Telefoon

14 030

E-mail

waterproof@utrecht.nl