Duurzame stad Waterproof Zeeheldenbuurt

De laatste jaren hebben we te maken met zware regenbuien. Gemeente en bewoners werken samen om de Zeeheldenbuurt ‘waterproof’ te maken.

De gemeente start in het voorjaar van 2020 met het aanleggen van een nieuw hemelwaterriool in 14 straten in deze buurt. Dit riool is speciaal voor regen, hagel en sneeuw van woningen en tuinen. Alleen een hemelwaterriool gaat wateroverlast van zware regenbuien niet voorkomen. Hoe meer woningeigenaren maatregelen nemen, hoe kleiner de kans is dat (souterrain)woningen minder overlopen. Wat u als eigenaar kunt doen, leest u op deze pagina.

Wij horen graag wat u van plan bent

Hebt u ons nog niet gesproken over uw plannen? Wilt u dan doorgeven welke maatregelen u van plan bent te nemen of al genomen hebt? Ook als u geen maatregelen gaat nemen, hoor wij dat graag van u.

Geef uw plannen door

Lijst bedrijven expertmarkt Zeeheldenbuurt Waterproof

In april heeft de gemeente expertbijeenkomsten georganiseerd. Bewoners konden daar vakmensen ontmoeten die maatregelen voor u kunnen uitvoeren. Bekijk de partijen die aanwezig waren, veel ervaring hebben en waar u contact mee kunt opnemen. Als u zelf goede vakmensen kent, is dat uiteraard ook prima.

Lijst met bedrijven
BedrijfWerkzaamhedenContactgegevens
Vocht ProBestrijdt grondwater- en vochtoverlast in kelders en souterrainswww.vochtpro.nl
JMAOntzorgt huiseigenaren bij implementatie maatregelen waterproof op eigen terrein en subsidieaanvragenwww.dejongemilieuadvies.nl

GEPOntwikkelt/levert systemen voor het bufferen en vertraagd afvoeren van hemelwaterwww.regenwater.com
KouwenbergGespecialiseerd in het uitvoeren van horizontale persboringenwww.kouwenberginfra.nl
RudonInstallatie- en loodgieterswerkzaamheden in en om het huiswww.rudonijsselstein.nl
TuinvisieProducent/leverancier tuinproducten met waterbuffering
www.tuinvisie.nl

De Rooij Hoveniers

Aanleg en ontwerp van tuinen

www.derooyhoveniers.nl
Buro Regen en WaterAdviseur en ontwerper van watermaatregelen in tuinenwww.buro-regen-en-water.nl
Hopman tuinenAanleg en ontwerp van tuinen
www.hopmanbestratingen.nl

Ruimerleven
Kelderbouw projecten. Inventariseren van de wensen, het onderzoeken, het verzorgen van de vergunningen en afbouw en opbouw.www.ruimerleven.nl

Aan de slag om wateroverlast te voorkomen

Wat kunt u doen?

Een van de belangrijkste maatregelen die u  kunt nemen is het plaatsen van terugslagkleppen (pdf, 177 kB). Hierdoor stroomt het rioolwater niet meer de (souterrain)woning in. Daarnaast kunt u het hemelwater anders afvoeren aan de achterkant van uw woning en tuin. De maatregelen hangen af van uw woonsituatie en de mogelijkheden.

U kunt ook met uw buren kijken naar mogelijkheden voor gezamenlijke afvoer. Als er bijvoorbeeld een ‘opening’ in het woningblok is, kunt u via een regenpijp aan de achterkant aansluiten op het hemelwaterriool aan de voorkant.

Bekijk via deze stappen welke maatregelen voor u kunnen gelden (pdf, 100 kB)

Watervriendelijke voorbeeldtuin

In november 2018 werd het Gasvrij thuis. In deze voorbeeldwoning kunt u terecht voor vragen en advies over het aardgasvrij maken van uw huis. Als onderdeel van Waterproof030 is er bij het huis een watervriendelijke demonstratietuin aangelegd. Studenten van het Wellant College maakten het ontwerp voor de tuin. Doel is om bezoekers te inspireren om zelf hun tuin te vergroenen en waterproof te maken.

Waarom een watervriendelijke tuin?

Het regent steeds vaker en harder. Dat zorgt op sommige plekken voor wateroverlast. Door een groen dak, gebroken tegels en grind en een regenton wordt een tuin watervriendelijk en voorkom je overlast van regenwater. Deze, en andere, maatregelen zijn te zien in de Watervriendelijke tuin. De tuin is elke woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur te bezichtigen.

Subsidies

Voor bepaalde waterproofoplossingen kunt u subsidie aanvragen. Lees meer informatie over deze subsidies.

Ambassadeur worden?

Wilt u andere mensen uit de Zeeheldenbuurt helpen om ook waterproof te worden? Mail dan waterproof@utrecht.nl en ontvang meer informatie hierover.

Ik ben huurder. Wat kan ik doen?

Lees goed uw huurcontract. Hierin staan afspraken. Neem eerst contact op met de eigenaar om het te bespreken. De eigenaar is verantwoordelijk voor goed onderhoud (opstal) van uw huis en ook voor schade door wateroverlast van extreem weer. Als de eigenaar geen maatregelen wil nemen, lees dan op de website van de Rijksoverheid hoe u die eventueel kunt afdwingen.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

In de nieuwsbrief Waterproof Zeeheldenbuurt leest u telkens de laatste stand van zaken.
 
Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Hulp en contact Waterproof

Telefoon

14 030

E-mail

waterproof@utrecht.nl

 

Uw mening