Duurzame stad Waterproof: wat kunt u zelf doen?

Als het echt hard regent, dan kan al dat water vaak niet makkelijk weg. Soms zorgt dit voor wateroverlast in huis. Of blijven de plassen in de tuin staan. Er zijn veel verschillende maatregelen om uw huis en tuin waterproof te maken.

Maak uw tuin waterproof

Een aantal tips op een rijtje:

  • Koppel uw regenpijp af van het riool. Het regenwater komt dan niet in het riool, maar direct bij uw planten. Of vang het water op in een regenton.
  • Ga voor een heg in plaats van een schutting.
  • Vervang uw tuintegels door gras of planten. Kies planten die bij uw tuin passen, die vragen weinig onderhoud.
  • Gebruik stenen die makkelijk water doorlaten.
  • Leg een vijver aan.

Inspiratie opdoen?

Of bezoek de watervriendelijke voorbeeldtuin. Aan de Costaricadreef 183 is een watervriendelijke voorbeeldtuin aangelegd. Die kan bezoekers inspireren zelf hun tuin te vergroenen en waterproof te maken. Studenten van het Wellant College maakten het ontwerp voor de tuin. U kunt de tuin elke woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur bekijken

De tuin is aangelegd bij de voorbeeldwoning van Gasvrij thuis. In deze woning kunt u terecht voor vragen en advies over het aardgasvrij maken van uw huis.

Maak uw huis waterproof

Een van de belangrijkste maatregelen die u kunt nemen is het plaatsen van terugslagkleppen (pdf, 177 kB). Hierdoor stroomt het rioolwater niet meer de (souterrain)woning in. Daarnaast kunt u het hemelwater anders afvoeren aan de achterkant van uw woning en tuin. De maatregelen hangen af van uw woonsituatie en de mogelijkheden.

U kunt ook met uw buren kijken naar mogelijkheden voor gezamenlijke afvoer. Als er bijvoorbeeld een ‘opening’ in het woningblok is, kunt u via een regenpijp aan de achterkant aansluiten op het hemelwaterriool aan de voorkant.

Bekijk via deze stappen welke maatregelen voor u kunnen gelden (pdf, 100 kB)

Wat doet de gemeente?

Benieuwd wat de gemeente doet om Utrecht waterproof te maken? En voor welke maatregelen u subsidie kunt aanvragen? Kijk op de pagina Waterproof030.

Hulp en contact Waterproof

Telefoon

14 030

E-mail

waterproof030@utrecht.nl