Licht

We willen dat de openbare verlichting (zoals lantaarnpalen) in onze stad minder energie gaat verbruiken en langer meegaat. Daarom vervangen we alle lampen in de openbare ruimte door led-verlichting. En het zijn er wel een aantal: 65.000 lampen, waarvan we er nog 45.000 moeten vervangen. Elk jaar besparen we hierdoor 30% energie. Dat is evenveel als 1.200 huishoudens per jaar samen verbruiken.

Eerder vervangen dan gepland

Als we de oude energievretende lampen zouden vervangen wanneer deze oud en versleten zijn, zou dat nog 25 tot 30 jaar duren. Dus besloten we dit sneller te doen, in 5 jaar. Dit zorgt voor een snellere besparing van kosten voor de stad en draagt bij aan de Europese klimaatdoelen: het verminderen van CO2 in de lucht en het energieverbruik.

Hoe pakken we dit aan?

We vervangen als eerste de lampen op de hoofdwegen, omdat deze het meeste energie verbruiken. Daar besparen we dus het snelst op. In de woonstraten proberen we zoveel mogelijk per wijk te vervangen. Het kan dus zijn dat u op een bepaald moment op meerdere plekken in uw wijk mensen aan het werk ziet bij lantaarnpalen. Maar u hebt daar verder geen overlast van. Wanneer welke wijk aan de beurt is, weten we nog niet. Als dit bekend is, leest u het op deze pagina.

Wat merkt u van de nieuwe led-verlichting?

Led-verlichting is helderder, geeft witter en meer licht dan de lampen die we gewend zijn. Dat kan zeker direct na het plaatsen erg opvallen. Dat wordt over de maanden en jaren minder. Bij verlichting langs natuurgebied of water kijken we of we deze kunnen afschermen of in sommige gevallen een andere lichtkleur kunnen geven. Zodat bijvoorbeeld vleermuizen hier geen last van hebben.

Speciale lampen

In Utrecht staan op sommige plekken bijzondere, karakteristieke lampen. In het historisch centrum staan bijvoorbeeld speciaal voor Utrecht ontworpen lampen. Ook deze speciale lampen krijgen led. Soms moeten we daarvoor de lamp ombouwen, want die zijn niet altijd meteen geschikt voor led. Deze lampen vragen extra tijd en aandacht, omdat we moeten onderzoeken wat de beste oplossing is en of de speciale lamp kan blijven.

Duurzaamheid

We kiezen lampen die duurzaam zijn. Zo kijken we naar hoeveel energie er gebruikt wordt, hoe sterk het licht is en het materiaal waarvan de lamp is gemaakt (bijvoorbeeld opnieuw gebruikt materiaal). Als we onderdelen van lampen vervangen die nog goed zijn, gebruiken we opnieuw deze onderdelen. En we proberen verpakkingen van nieuwe onderdelen zo minimaal mogelijk te houden.

Hulp en contact Gezonde leefomgeving

Telefoon

14 030

E-mail

volksgezondheid@utrecht.nl