Lucht Toelatingseisen milieuzone auto's

Wilt u met een dieselauto (personen- of bestelauto) in de milieuzone in Utrecht komen? Dan moet uw auto de Datum Eerste Toelating (DET) na 1 januari 2001 hebben. De DET vindt u op uw kentekenbewijs en in de database van de RDW.

Ook auto’s met een buitenlands kenteken moeten de DET na 1 januari 2001 hebben. Anders mogen deze niet in de milieuzone komen.

Voorstel voor strengere milieuzone

De gemeente is van plan om de milieuzone vanaf 1 februari 2021 strenger te maken. Het voorstel hiervoor is onderdeel van het nieuwe beleid voor betere luchtkwaliteit, dat in juli 2020 bekend is gemaakt. De gemeenteraad moet hier nog over beslissen.

Verder doet de gemeente uiterlijk in januari 2023 een voorstel om de milieuzone te vergroten tot de snelwegring (A12, A2, A27 en N230). Behalve als uit onderzoek blijkt dat het verkeer zodanig is verminderd of de lucht zoveel verschoond is dat een vergroting van de milieuzone niet noodzakelijk is om uiterlijk in 2030 aan de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie te voldoen.

Lees hier meer over het nieuwe beleid en de voorgestelde maatregelen

Doe kentekencheck

Wilt u weten of u met een personen- of bestelauto in de milieuzone mag komen? Doe dan de kentekencheck.

kentekenplaat

Aangepaste dieselauto’s van vóór 2001

De milieuzone geldt ook voor de oude dieselauto’s met een DET van voor 1 januari 2001 die energiezuinig zijn. Of voor dieselauto’s waar later een roetfilter of een nieuwe motor ingebouwd is. Deze filters maken de uitlaatgassen van diesels vaak minder schoon dan verwacht.

Alleen als u later een elektrische motor heeft ingebouwd, mag u de milieuzone in. En alleen op voorwaarde dat de RDW uw auto als volledig elektrische auto heeft geregistreerd.

Uitzondering voor toegang tot milieuzone

In sommige gevallen kunt u een ontheffing aanvragen om toch toegang te krijgen tot de milieuzone, zoals:

  • vracht- en bestelauto’s
  • campers van bewoners van de milieuzone
  • aangepaste auto’s van gehandicapten
  • oldtimers (personenauto’s ouder dan 40 jaar)
  • bijzondere situaties

Vraag ontheffing aan