Wonen en leven Invoeren Ja-Ja-sticker

Wilt u in 2020 reclame (ongeadresseerd drukwerk) én huis-aan-huisbladen (blijven) ontvangen? Dan plakt u vanaf 1 januari 2020 een Ja-Ja-sticker op uw brievenbus. Utrecht draait zo het huidige systeem om. Nu ontvangt u zonder sticker op uw brievenbus nog zowel reclame als huis-aan-huisbladen. Vanaf 1 januari 2020 dus niet meer.

Uitzondering

Sommige vormen van ongeadresseerd drukwerk vallen buiten de nieuwe maatregel, zoals feitelijke informatie die geen reclame is. Dat zijn bijvoorbeeld berichten van de gemeente of van een netbeheerder.

Nee-Nee-sticker of Nee-Ja-sticker

Hebt u nu al een Nee-Nee-sticker (geen reclame en geen huis-aan-huisbladen) of Nee-Ja-sticker (geen reclame, wel huis-aan-huisbladen)? Dan hoeft u geen Ja-Ja-sticker te regelen. Deze bestaande stickers blijven gewoon geldig.

Wanneer en waar is de Ja-Ja-sticker te verkrijgen?

Vanaf 1 december 2019 is de nieuwe Ja-Ja-sticker te verkrijgen bij de receptie van het stadskantoor of bij uw wijkbureau. De sticker is gratis. Kijk voor bezoekadressen op de pagina Contact of op de pagina Wijken.

Hier zijn ook de bestaande Nee-Nee-sticker en Nee-Ja-sticker te verkrijgen.

Waarom voert Utrecht de Ja-Ja-sticker in?

De invoering van de Ja-Ja-sticker zorgt jaarlijks voor een grote besparing op papier, inkt en brandstof voor het maken en verspreiden van drukwerk. Uit landelijk onderzoek blijkt dat een gemiddeld huishouden zo’n 70 kilo ongevraagd drukwerk per jaar in de brievenbus krijgt:

  • ongeveer 34 kilo papier aan reclamefolders (meer dan 30 reclamefolders per week)
  • 36 kilo papier aan wekelijkse huis-aan-huiskranten

In 2018 bleek uit een Utrechtse enquête dat 39% van de deelnemers ongeadresseerd reclamedrukwerk ongelezen weggooit. Ook gaf 35% van de deelnemers aan geen huis-aan-huisbladen te willen ontvangen.

Hulp en contact Ja-Ja-sticker

Telefoon

14 030

E-mail

jajasticker@utrecht.nl

Uw mening