Milieu Duurzaam bouwen

Gemak

Een prettig huis, lekker warm, goede centrale verwarming die makkelijk te bedienen is. Een huis met een mooie keuken, toilet en badkamer, waar mensen plezierig wonen. Dat is duurzaam wonen, daarom werken we aan duurzaam bouwen.

Goed toegankelijk

Goede toegankelijkheid van woningen is handig en met een kinderwagen of rolstoel zeer belangrijk. Dat betekent niet direct een 'suffe' ouderenwoning, maar gewoon: voldoende ruimte om je te bewegen én om bezoek te ontvangen. Natuurlijk is een goede toegankelijkheid ook van belang voor kantoren en andere gebouwen.

Binnenklimaat

Misschien wel het belangrijkste onderwerp van duurzaam bouwen: een gezond binnenklimaat. We zijn tegenwoordig zo'n 90% van onze tijd binnen. Belangrijk dus om te zorgen voor een prettige temperatuur. Zonder tocht, maar wel met goede ventilatie. Ook moet binnen voldoende licht zijn. 

Warmtelevering verbetert het binnenmilieu. Verder maken we bij de bouw en de inrichting van gebouwen gebruik van materialen die geen ongezonde stoffen afgeven.

Zuinig met energie

Maatregelen die energie en water besparen, leveren direct geld op en kunnen ook nog het gemak verhogen. Denk aan extra isolatie, HR++glas, een luchtdicht huis of een zonneboiler. Dat het ook nog eens goed is voor het milieu, is mooi meegenomen (zie ook Energie). De gemeente heeft verschillende subsidies, bijvoorbeeld voor zonneboilers.

Duurzame materialen

Het belangrijkste bij duurzaam bouwen is om materialen te gebruiken met een lage belasting voor het milieu. Het gaat om de hele levensduur, dus van grondstof via gebruik in gebouwen tot sloop. Informatie hierover vindt u bij dubokeur en nibe. Sommige grondstoffen, zoals hout, zijn goed te vernieuwen. Prima als de bosbouw dan ook op een duurzame en sociaal betrokken manier gebeurt. Daarom steunt de gemeente het gebruik van hout met FSC-certificaat.

Metalen als zink, koper en lood kunnen bij regen sloten en ander water vuil maken. Dat willen wij voorkomen. Vaak zijn andere materialen mogelijk, maar helaas niet altijd. Soms om bouwkundige redenen, soms vanwege het oude karakter van een gebouw.

Niet duur

Duurzaam bouwen hoeft niet duur te zijn. Maximaal kost het zo'n 10% extra bij het bouwen. En soms kost het zelfs niets extra. Dat hangt af van de maatregelen dat u neemt.

In een duurzaam gebouw betaalt u minder voor energie en onderhoud. Zo verdient u de extra kosten voor een groot deel weer terug. Bij kantoorgebouwen komt daar een lager ziekteverzuim bij. Ook kunnen medewerkers in een gezond gebouw vaak meer werk doen.

Hoe meer maatregelen, hoe beter de kwaliteit; maar ook hoe duurder het gebouw. Een duurzaam gebouw verliest minder snel zijn waarde. De komende jaren zal de vraag naar duurzame gebouwen groeien. Het is belangrijk de levensduur van een gebouw mee te tellen als je naar kosten kijkt.

Inbraakveilig

Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen hebt u 95% minder kans op inbraak. Dit kan met goede sloten en bijvoorbeeld een buitenlamp. Voor meer informatie: politiekeurmerk.nl. En zie ook de subsidie die u hiervoor kunt krijgen.

Meer weten?

Hulp en contact Milieu

Telefoon

14 030

E-mail

milieu@utrecht.nl