Milieu Bewoners

In Utrecht zijn veel bewoners zelf actief met duurzaam bouwen. Wat dat betreft heeft Utrecht een traditie om trots op te zijn.

Zelf bouwen

Wilt u uw eigen huis (laten) bouwen? De eerste stap is natuurlijk dat u nadenkt over de eisen en wensen waaraan uw nieuwe woning moet voldoen. Denk aan een handige indeling, toegankelijkheid, prettige temperaturen en energiezuinigheid. Zie ook het overzicht met milieuonderwerpen (pdf 10 kB). Samen met uw architect kunt u de tool GPR-Gebouw gebruiken. Bij de gemeente kunt u een sublicentie op dit programma aanvragen. U kunt dan beter op een rijtje zetten hoe u uw milieuvriendelijke woning wilt hebben.

Daarna moet er gebouwd worden. Hebt u duidelijke afspraken met de bouwer? Hoe gaat u dat (laten) controleren, zodat u krijgt wat u verwacht? Wat is de rol van de architect daarin? Op de website Lenteakkoord vindt u hierover praktische informatie.

Bestaande woning

In uw eigen huis kunt u maatregelen nemen die geld besparen. Bijvoorbeeld dakisolatie maakt de energierekening lager en verbetert het wooncomfort. Zie voor meer informatie de website van Milieu Centraal.

Mogelijk is uw dak geschikt om er planten op te laten groeien. Daarvoor kunt u subsidie krijgen.

Hulp en contact Milieu

Telefoon

14 030

E-mail

milieu@utrecht.nl