Milieu Voorbeelden duurzame energie

Kleine windmolens

Kleine windmolens langs de Papendorpseweg bij het Amsterdam-Rijnkanaal

Kleine windmolens heten ook wel 'urban windmills' of miniwindmolens. Het gaat om molens tot een hoogte van ongeveer 20 meter. De doorsnede van de wieken is maximaal zo'n 10 meter, het vermogen is maximaal 10kW. Deze molens worden geplaatst op hogere gebouwen of op het terrein van de eigenaar.

Er zijn verschillende uitvoeringen, met een horizontale as of een verticale as. Hoewel ze nog niet veel stroom geven, worden er steeds meer geplaatst. Kenmerkend is dat de molens de elektriciteit rechtstreeks aan de eigenaar leveren. Ook in Utrecht staan er een aantal.

Op de bedrijventerreinen Lage Weide en Oudenrijn zijn kleine windmolens toegestaan als u aan de voorwaarden voldoet. Vanwege de Crisis- en herstelwet (pdf, 35 kB) hebt u dan zelfs geen vergunning nodig. De voorwaarden zijn:

  • doorsnee rotor maximaal 5 meter
  • oppervlak rotor maximaal 20 m2
  • hoogte niet meer dan 10 meter gemeten vanaf de voet
  • certificaat veiligheid

De precieze locaties staan op deze kaarten:

Op andere plaatsen hebt u een bouwvergunning en soms ook een vergunning volgens de Wet milieubeheer nodig. Soms moet het bestemmingsplan eerst aangepast worden.

Vraag direct een omgevingsvergunning aan

Hoeveel stroom windmolens leveren, hangt af van de wind (snelheid en beweging). Rond gebouwen wordt de wind door allerlei hindernissen erg gestoord en afgeremd. Daarom is het van belang om een tijd de windsnelheid te meten als u ergens een windmolen wilt plaatsen. Dan kunt u goed inschatten hoeveel elektriciteit de molen levert. Dat voorkomt teleurstelling.

Onderstaande folders gaan hier dieper op in. In de folder 'Opbrengstbepaling kleine windmolens' staat ook een link naar een rekenblad om de hoogte van de windmolen op een gebouw te kunnen schatten.

Zonnetegels (Griftsteede)

Zonnetegels Griftsteede: zonnecollectoren als tegels op een plein

Een wereldprimeur in kinderboerderij Griftsteede in het Griftpark: de zonnetegel. Het idee van de zonnetegel, van Ecofys, kreeg in 2004 een prijs voor energiebesparing. In Griftsteede werd een speeltoestel gemaakt met de zonnetegel als energiebron.

Als de zon op de tegels schijnt, zorgen luchtpompen voor luchtbellen in 2 doorzichtige pijpen. Als kinderen op de tegels gaan zitten, dan is er geen stroom en zijn er dus geen luchtbellen. Zo zien kinderen op een speelse manier wat de zon als energiebron betekent. Bij het speeltoestel staat een informatiebord.

De gemeente heeft meebetaald aan de zonnetegels in Griftsteede, naast de provincie en sponsors. In Heerlen is met zonnetegels een hinkelpad aangelegd.

Hulp en contact Milieu

Telefoon

14 030

E-mail

milieu@utrecht.nl