Milieu Voorbeelden duurzame kantoren en bedrijfsgebouwen

Universiteitsbibliotheek (Binnenstad)

binnenzijde Universiteitsbibliotheek
Binnenkant Universiteitsbibliotheek
Werkruimte Universiteitsbibliotheek
Leesruimte Universiteitsbibliotheek
Foto's: Hans van Leeuwen

De Universiteitsbibliotheek Binnenstad zit in de gebouwen waar ooit koning Lodewijk Napoleon zijn paleis had. Sinds 1817 is het in gebruik als boekenmagazijn van de Universiteit Utrecht. Voor dit oude gebouw is een nieuw plan gemaakt. Dit heet ook wel ‘nieuwe monumentaliteit’: details uit het verleden krijgen een plek in een omgeving die voldoet aan de eisen van deze tijd.

De bibliotheek is tot 2012 flink verbouwd. De boeken van de vroegere Letterenbibliotheek, de Juridische Bibliotheek en Wijsbegeerte zijn erin opgenomen. De binnentuin heeft een opknapbeurt gehad. Met ook nog een nieuw restaurant is de bibliotheek een van de juweeltjes van de binnenstad.

Op welke manier is duurzaam verbouwd?

 • Duurzaamheid in monumenten betekent voor de Universiteit Utrecht het bewaren en zo nodig herstellen van de 'monumentale waarde' van deze gebouwen. Bij deze verbouwing zijn de gebouwen in hun meest originele staat teruggebracht zonder dat de structuur is beschadigd.
 • De Universiteit wil monumentale gebouwen graag opknappen en een nieuwe bestemming geven. Daarmee zijn de gebouwen weer geschikt voor de toekomst. Dat is hier de meest duurzame aanpak.
 • Er is gebruikgemaakt van de massa van de gebouwen waardoor deze een natuurlijke koeling hebben. Er hoeft in de zomer bijna niet extra gekoeld te worden.
 • In het boekenmagazijn is opgeknapt glas gebruikt en in de monumentale gebouwen aan de Wittevrouwenstraat zitten voorzetramen.
 • Ook is, waar nodig, extra geïsoleerd. Hierdoor is het binnenklimaat sterk verbeterd.
 • Onder het binnenterrein is een grote fietsenkelder gemaakt. Zo wordt het voor medewerkers en studenten makkelijker om te fietsen. Parkeren op het terrein van de bibliotheek mag niet.

Naar boven

Paushuize (Binnenstad)

Paushuize in steigers

Paushuize is een indrukwekkend gebouw op de hoek van de Kromme Nieuwegracht en de Pausdam. Het ligt op een steenworp afstand van de Dom. Na een lange opknapbeurt was het gebouw in 2012 klaar. Bijzonder is dat deze opknapbeurt zo duurzaam mogelijk werd uitgevoerd.

Voordat met de opknapbeurt begonnen werd, is uitgebreid onderzoek gedaan naar de technische mogelijkheden. Lees het onderzoeksrapport (pdf, 3,2MB).

Duurzaamheid was bij de opknapbeurt heel belangrijk, dus is ook een uitgebreid rapport duurzame monumentenzorg (pdf, 3,3MB) gemaakt.

Zie ook de website van Paushuize.

Naar boven

Kantoor Rabobank (Binnenstad)

Rabotoren
Ballen in betonnen vloer

Al vele jaren zit de Rabobank met haar landelijke bestuurscentrum in Utrecht. Naast het grote glazen kantoor aan de Croeselaan is een compleet nieuw gebouw gezet. Dit gebouw heeft als bijnaam 'de Verrekijker' en is iets lager dan de Dom.

Het nieuwe bestuurscentrum is een toppunt geworden op het gebied van duurzaam bouwen. Belangrijke maatregelen zijn: weinig gebruik van fossiele energie en veel milieuvriendelijke materialen.

Een aantal opvallende maatregelen:

 • 'Het Nieuwe Werken' ofwel 'Rabo Unplugged', waardoor minder kantoorruimte nodig is én veel minder woon-werkverkeer
 • een slim systeem voor warmte en koeling, waardoor het gebouw 35% zuiniger is met energie is
 • bijna naast het grootste knooppunt voor openbaar vervoer van Nederland, zodat medewerkers veel meer reizen met het OV
 • ballen in de betonnen vloer op sommige plaatsen, waardoor minder zand, grind en cement nodig was

Het ontwerp van het gebouw had een GreenCalc-index van 444. GreenCalc is een meetlat om te zien hoe duurzaam bouwwerken zijn. Deze hoge score betekent dat dit gebouw ruim 4 maal minder belastend voor het milieu is dan net zo'n kantoor in 1990. Vooral door het lage energiegebruik scoort het Rabo-kantoor zo goed.

Zie ook de brochure nieuwbouw (pdf, 640 kB) van de Rabobank.

Naar boven

Kantoor AVVN (Leidsche Rijn)

Gebouw AVVN
Kantoor in aanbouw
Groen terras

Het Algemeen Verbond van Volkstuinderverenigingen in Nederland heeft zijn bureau in 't Zand in Leidsche Rijn gebouwd. Bij de AVVN zijn ongeveer 220 parken met volkstuinen aangesloten. Het gebouw is ook een kennis- en informatiecentrum voor de leden.

Het AVVN wilde met zijn gebouw bevestigen hoe zijn leden over het milieu denken. Daarover is een 'visiedocument' (pdf, 1,5 MB) gemaakt.

Het gebouw laat zien dat milieuvriendelijk bouwen niet duurder hoeft te zijn. Het is een aantrekkelijk gebouw dat goed in de omgeving past. Opvallend zijn daarbij de oude geschiedenis van de glastuinbouw en de schooltuinen van Stichting Utrecht Natuurlijk.

Op het gebied van duurzaamheid is in het gebouw aandacht besteed aan energie, water, materiaal en bouwproces. Het gebouw is in het voorjaar van 2008 in gebruik genomen.

Naar boven

Schoolwoningen (Leidsche Rijn)

schoolwoning
Foto: Ger van der Vlugt

In nieuwe woonwijken komen vaak jonge gezinnen te wonen, dus moeten er scholen komen. Meestal worden dan noodlokalen gebouwd. Of scholen die later leegstaan en worden afgebroken. In Leidsche Rijn is aan de Langerakbaan en Westraklaan een betere oplossing gevonden. Er zijn 2 blijvende, duurzame en flexibele schoolgebouwen met 12 groepsruimtes gebouwd.

Deze schoolgebouwen zijn later zonder al te veel moeite om te bouwen, bijvoorbeeld tot luxe appartementen. Speciaal aan dit project is dat technische eisen voor basisscholen zijn gecombineerd met technische eisen voor woningen. Zo is goed nagedacht over de maten en de afstanden tussen de dragende muren. En aan de plaats van de toekomstige voordeuren kun je het aantal mogelijke woningen tellen.

Naar boven

Kantoor Melexis (De Meern)

gebouw

In De Meern staat een bijzonder kantoor van Melexis. Dit bedrijf ontwerpt en verkoopt 'halfgeleiderproducten' zoals sensoren voor de auto-industrie. Voor hun eigen kantoor ontwikkelde Melexis een gebruiksvriendelijk systeem voor het beheren als 'brein', met allerlei sensoren als 'zintuigen'. Zo wordt ongeveer 70 procent op energie bespaard.

Melexis is een zogenoemd Groen Kantoor. Het draagt bij aan een duurzame leefomgeving. Dit is als volgt uitgewerkt:

 • goede isolatie
 • automatisch systeem van zonwering
 • temperatuur geregeld op basis van 'betonkernactivering gebouwmassa' (net als in grote kerken)
 • bijzonder systeem voor uitwisseling van kou en warmte in plafond en vloer: geen radiatoren nodig
 • het gebruik van energie voor het binnenklimaat is slechts 30% van normaal door gebruikmaking van 'monobron', warmtepompen en 'intelligent GBS'
 • geen aardgas, alleen (duurzame) stroom
 • de koeling van het gebouw heeft een 'COP' van minder dan 100, dat wil zeggen dat er minder dan 1 kW energie nodig is voor ten minste 100 kW koeling
 • de temperatuur van het gebouw werkt niet door in de bodem

Daarnaast is bij het ontwerpen van het gebouw aandacht besteed aan een gezonde werkomgeving. Dit zien we terug in:

 • inrichting en meubels van gerecycled teakhout
 • geen radiatoren en dus geen stofnesten
 • geen verlaagde plafonds en dus geen stofnesten
 • geen vloerbedekking maar harde vloeren van epoxyhars
 • geen gordijnen of vitrages maar zonwering die is ingebouwd tussen de ruiten, dit scheelt stofnesten en het hoeft niet schoongemaakt te worden
 • veel verse lucht op de werkplekken
 • goede ventilatie in de kantine
 • alle inkomende lucht wordt 'vers' boven het gebouw op 15 meter hoogte aangezogen en gefilterd en maar één keer gebruikt
 • koeling en verwarming van lucht tussen -3 en +3 graden: geen tocht en kans op klachten over kou
 • slimme manier van omgaan met vocht in de lucht door gebruik van een 'warmtewiel', zodat de ventilatie aan de seizoenen is aangepast

Van de totale milieubelasting van het gebouw is een 'GreenCalc'-berekening gemaakt.

Naar boven

Grand Hotel Karel V (Binnenstad)

Voorgevel Hotel Karel V
Tuin met brasserie en terras
Ingang aan de Springweg

In de vroegere 'Landcommanderij van de Ridderlijke Duitse Orde' is in 1999 het vooraanstaande Grand Hotel Karel V geopend. Dit gebouw dateert uit de 14e eeuw. Het heeft vele functies gehad, van klooster en militair ziekenhuis tot krakerswoning. Grand Hotel Karel V heeft sinds 2005 een Michelinster.

Om een voorbeeldproject van duurzaam bouwen in Utrecht te zijn, is natuurlijk meer nodig. Het hotel scoort goed doordat hiermee een groep gebouwen van ruim 600 jaar oud een mooie nieuwe bestemming heeft gekregen. Daar ging een flinke opknapbeurt aan vooraf. Het hotel is verder energiezuinig door een 'warmtekoudeopslagsysteem' en 'warmtelevering'.

Alles bij elkaar is dit een mooi voorbeeld van het opnieuw gebruiken en beschermen van cultureel erfgoed.

Naar boven

Katreinetoren (Binnenstad)

NS Trein Katreinetoren

De Katreinetoren van NS Poort bij het Centraal Station bepaalt al sinds 1970 de skyline van het Utrechtse stationsgebied. Na 27 jaar was het gebouw verouderd en werd het opgeknapt. Van de toren werd alles verwijderd tot alleen het betonskelet over was. Daarna kreeg de toren een nieuwe gevel.

 • Het betonskelet is opnieuw gebruikt
 • Voor verwarming is warmtelevering gebruikt
 • De glazen 'klimaatgevel' zorgt voor een laag energiegebruik
 • In het gebouw doet men aan flexwerken, zodat minder werkplekken nodig zijn

Op deze manier werd een voor die tijd zeer milieuvriendelijk gebouw gemaakt. Dit leidde tot een mooie score van 224 op de 'GreenCalc'-milieu-index. Dat het kantoor vrijwel bovenop de spoorrails staat, draagt daar ook aan bij.

Naar boven

ROC (Overvecht)

Gebouw ROC

Aan de Kretadreef staat sinds 1998 een bijzonder gebouw van het ROC. Het meest kenmerkende zijn de speciale kleuren, de aparte vorm en het milieuvriendelijke materiaal.

 • Er is veel hout gebruikt. Dit is ook aan de gevel te zien. Die is bekleed met vurenhout en geverfd met milieuvriendelijke verf. Hout is duurzaam omdat het natuurlijk is, lang meegaat en te 'hernieuwen' is. Dat wil zeggen dat de 'grondstof' hout nooit opraakt doordat je nieuwe bomen kunt planten op de plaats van de gekapte bomen.
 • Het gebouw heeft een groen dak. Dit zorgt voor een koeler gebouw in de zomer. Door het groene dak hebben de bewoners van de flatgebouwen eromheen ook een vriendelijk uitzicht op het gebouw.
 • Regenwater dat van het dak afstroomt komt in de vijver terecht. Het regenwater wordt zo in het gebied vastgehouden en dat is goed voor het milieu. Ook zorgt dat bij grote regenbuien voor minder overlast in het riool.
 • Het gebouw is zuinig met energie. Zo wordt de warmte uit de ventilatielucht gehaald om kamers te verwarmen en zijn zuinige lampen gebruikt. De sterkte van de lampen past zich aan het daglicht aan.
 • Het gebouw is aangesloten op stadsverwarming. Daardoor heeft het een flink lagere uitstoot van CO2.

Naar boven

Educatorium (De Uithof)

gebouw Educatorium

In De Uithof staat het Educatorium (1997). Dit is een onderwijsgebouw met een kantine, 2 grote collegezalen (400 en 500 plaatsen) en 3 tentamenzalen, waarvan de grootste 300 plaatsen heeft. Vanaf het begin is duurzaamheid meegenomen bij het bouwen. Belangrijke milieumaatregelen zijn:

 • energieopslag voor de lange termijn, in de bodem met warmtekrachtkoppeling (De Uithof heeft een eigen warmtebedrijf)
 • duurzame toiletten (Gustavsberg WSS)
 • gebruik van minder materiaal in het dak
 • speciale ventilatie ('verdringing')
 • energiezuinige verlichting
 • een groen dak

Naar boven

Brandweerpost (West)

Dak bedekt met gras

In 1994 bouwde de gemeente een brandweerpost aan de Vlampijpstraat. Dat was toen een van de eerste duurzame kantoorgebouwen in Nederland.

 • Het ontwerp van het gebouw sluit aan bij de omgeving. Aanwezige bomen zijn gespaard en die werken nu als zonwering. Dit zorgt voor koelte in de zomer.
 • Er is een overdekte binnenstraat gebouwd die in de winter ventilatielucht opwarmt voor de kamers ernaast. Dit spaart energiekosten.
 • Het gebouw houdt rekening met de zon. Ruimtes die veel licht en warmte nodig hebben liggen op het zuiden, ruimtes die koel moeten blijven op het noorden. Dit is prettig en spaart ook energiekosten.
 • Het gebouw heeft een zonneboiler. De zon verwarmt het water voor douche, keuken en verwarming. Dit spaart energiekosten en zorgt voor een fijne straal warm water.
 • Er wordt drinkwater bespaard. Regenwater wordt opgeslagen om de brandweerauto's te wassen en de toiletten door te spoelen.
 • Op het dak groeien mos en vetplantjes. Zo'n groen dak heeft 2 voordelen: het zorgt voor een koel binnenklimaat en het ziet er prettig groen uit.
 • Er is gewerkt met milieuvriendelijke materialen. De verf binnen is op natuurlijke basis. De dakrand en buitenkozijnen zijn van duurzaam 'western red cedar' dat niet hoeft te worden geschilderd.

Hulp en contact Milieu

Telefoon

14 030

E-mail

milieu@utrecht.nl