Milieu Voorbeelden duurzame openbare werken

Bruggen

De gemeente Utrecht laat regelmatig bruggen bouwen. We stellen eisen aan de bouwers, zodat dit duurzaam gebeurt. Ook proberen we dingen uit.

  • Zo hebben we een loopbrug over de Leidsche Rijn laten maken van 'zeerhogesterktebeton': de Gooisebrug. Voor zo'n brug is minder zand, grind en cement nodig en dat is goed voor het milieu.
  • Een andere brug is van 'vezelversterkte' kunststof. Dat is licht en heeft weinig onderhoud nodig, ook goed voor het milieu.
  • Ook komen er steeds meer bruggen van duurzaam hout met FSC-keurmerk (zie Hout met FSC-keurmerk).

We willen ook wel graag weten welke brug het meest milieuvriendelijk is. Daarom kijken we mee bij een onderzoek van Agentschap NL. Zij gebruiken de methode 'Life Cycle Analysis' (analyse van de levensloop). Daarmee berekenen ze wat van 'wieg tot graf' de belasting voor het milieu is van bruggen. Wij zijn benieuwd welke soort brug de 'winnaar' blijkt te zijn.

Straatverlichting

Energiezuinige straatverlichting in Lunetten

In de hele stad letten we op energiezuinige verlichting.

Lunetten

Bij openbare verlichting is het energieverbruik belangrijk. In Lunetten hebben we extra zuinige lampen gemonteerd met een goede lichtkleur.

Papendorpsepad

Langs het Amsterdam-Rijnkanaal hebben we bij het fietspad Papendorpsepad speciale verlichting gemaakt met LED-lampen. Als er geen verkeer langskomt, branden de 69 lantaarns minimaal,op ongeveer 20% van de normale lichtsterkte. De omgeving wordt dan niet echt verlicht, maar de verlichting is wel te zien. Schepen hebben er geen last van.

Komt er een fietser of bromfietser aan? Als deze op ongeveer 30 meter van het fietspad is, krijgt de verlichting automatisch een signaal. De verlichting gaat dan naar 100%. Dat gaat steeds met 600 meter tegelijk. Het gaat om het stuk fietspad van 2,5 km tussen de Prins Clausbrug en Nieuwegein.

De energie die de LED-lampen nodig hebben, is 2700 kWh per jaar. Daarmee zijn ze meer dan 50% zuiniger dan normale straatverlichting. De energie voor de verlichting wordt opgewekt door 2 windmolens aan de Papendorpseweg bij de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat.

Hout met FSC-keurmerk

Logo FSC, met tekst: Officieel partner FSC Nederland, samen voor een eerlijke markt en écht verantwoord bosbeheer
Fotos': Aanbrengen beschoeiing (houten randen langs het water) in het Wilhelminapark met FSC-hout
Trap bij de Oudegracht
Nieuwe brug Amelisweerd 2011

Ook bij waterwerken letten wij op duurzaamheid. Denk aan beschoeiing (randen langs de waterkant), bruggen en 'remmingwerken' (houten bouwwerken om schepen af te remmen of aan vast te leggen). Daarvoor wordt veel (tropisch) hardhout gebruikt.

De gemeente wil er zeker van zijn dat:

  • ons hout uit duurzame bossen komt
  • dit hout gekapt is volgens de wet
  • de plaatselijke bevolking beter wordt van deze bosbouw

Daarom gebruiken we hout met een FSC-keurmerk. De gemeente heeft zelf een 'Chain of Custody'-keurmerk. Daarmee kunnen we hout stempelen. We hebben in 2006 de FSC-regels ondertekend.

De foto's hiernaast laten zien dat wij het gebruik van FSC-hout serieus nemen.

Hulp en contact Milieu

Telefoon

14 030

E-mail

milieu@utrecht.nl