Milieu Voorbeelden groene daken en gevels

Demonstratieproject Groen Dak

De gemeente Utrecht is in samenwerking met de provincie Utrecht gestart met een demonstratie- en onderzoeksproject op het dak van de Herderschêeschool in Zuilen. Het gebouw is uitgerust met 7 soorten vegetatiedaken en 2 daken van olivijn. Het gaat bij de vegetatiedaken om mosdaken, sedumdaken, een combinatie van mos en sedum, een isolatiedak en een waterdak.

Particulieren, beheerders, projectontwikkelaars, bouwbedrijven en woningcorporaties kunnen de daken bezoeken. Ze krijgen dan ook meer informatie over het aanleggen en de prestaties van een groen dak.

In dit project worden metingen gedaan naar de temperatuur, het bodemvocht en de hoeveelheid water die de daken aan kunnen. Met deze gegevens proberen we de bijdrage van groene daken aan de isolatie, de vermindering van hitte-stress en het waterbergend vermogen te berekenen.

Het dak van de Herderschêeschool in Zuilen. Het gebouw is uitgerust met 7 soorten vegetatiedaken en 2 daken van olivijn.

Dit project maakt onderdeel uit van een reeks daken voor demonstratie en onderzoek die de provincie Utrecht gaat aanleggen. In deze proeftuinen onderzoeken we de verschillende daktechnieken. Wilt u het dak van de Herderschêeschool bekijken? Neem dan contact met ons op (zie contactgegevens onderaan deze pagina).

Icoon gevelgroen

In september 2012 is de vergroening van 10 trapportalen van 5 flats van Portaal aan de Simplonbaan 253-639 opgeleverd. In totaal is 320 m2 gevelgroen aangelegd. De groene gevels zijn opgebouwd uit modules met verschillende sedumsoorten en voorzien van een watergeefsysteem.

Trapportaal flat Simplonbaan vóór aanleg gevelgroen
Trapportaal flat Simplonbaan vóór aanleg gevelgroen... (foto Portaal)
Trapportaal flat Simplonbaan na de aanleg van gevelgroen
... en na de aanleg (foto: Hans Krüse)

Groene gevel Sterrenzicht

Buurtcentrum Sterrenzicht is eigendom van de gemeente. Het pand is in juni 2009 aan alle zijden van gevelgroen voorzien. Hiervoor zijn verschillende constructies op het pand aangebracht.

Groene wand Keerkringplein 1
Groene wand Keerkringplein 2

De druk op de groene openbare ruimte in het stedelijke gebied is groot. De gemeente omarmt gevelgroen in de stad. Op een beperkte ruimte kunnen we zo toch een positieve bijdrage aan de leefbaarheid leveren.

Zelf een geveltuin aanleggen? Lees de spelregels.

Wilt u samen met andere bewoners uw straat groener maken? U kunt hiervoor een bijdrage aanvragen uit het Initiatievenfonds.

Meer informatie

Studie groene daken (pdf, 2,3MB)

Hulp en contact Groenbeleid

Telefoon

14 030

E-mail

milieu@utrecht.nl