Energie Wonen zonder aardgas

Vader en zoon koken groenten, pasta en saus op een inductiekookplaat

In Nederland gaan we stoppen met het gebruik van aardgas voor het verwarmen van woningen en gebouwen. We moeten dus op andere manieren verwarmen en koken. In Utrecht zijn 110.000 woningen aangesloten op aardgas. We maken plannen voor het aardgasvrij maken van de hele stad.

Aardgas is een fossiele brandstof die opraakt. Bij de verbranding ervan komt CO₂ vrij. Deze uitstoot versterkt de opwarming van de aarde en klimaatverandering. Daarom willen we overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen, douchen en koken.

Wat kunt u zelf doen?

Er zijn verschillende andere keuzes voor het gebruik van aardgas. Hebt u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan bijvoorbeeld voor inductie. Gaat u verbouwen? Laat u dan adviseren door uw installateur of een energieadviseur over de mogelijkheden. Een energieadvies op maat kunt u bij ons aanvragen. Er komt dan een adviseur bij u thuis.

Vraag een energieadvies aan

Wij werken aan aardgasvrije buurten

Ongeveer 75% van de huizen in Utrecht krijgt warmte via aardgas. Om de stad aardgasvrij te maken, werken we samen met netbeheerder Stedin, woningbouwcorporaties Mitros, Bo-Ex, Portaal, de Utrechtse energiecoöperatie Energie U en Eneco.

In elke wijk gaan we uiteindelijk het gasnet vervangen door een duurzame oplossing. De gemeente kijkt met bewoners en samenwerkingspartners welke oplossing het best past in een gebied. Het is al goed mogelijk om nieuwbouwwijken zonder aardgas op te leveren.

Wat betekent wonen zonder aardgas voor Utrecht?

Onderstaande video laat zien wat wonen zonder aardgas betekent voor Utrecht.

Utrechtse voorbeelden

  • Overvecht-Noord is de eerste bestaande Utrechtse woonwijk die in 2030 (uiterlijk) aardgasvrij wordt. Lees meer over Overvecht-Noord aardgasvrij
  • Flat met toekomst’: ombouw in Overvecht van 8 flatwoningen naar energieneutrale woningen zonder aardgas.
  • NiaNesto: 33 nieuwbouwwoningen in Leidsche Rijn zijn Nul-op-de-meter en hebben geen gasaansluiting.
  • De Wierslaan: 36 woningen zijn gerenoveerd (opgeknapt) tot Nul-op-de-meter-woningen en hebben geen gasaansluiting.
  • Nieuwbouwwijk Haarrijn krijgt zo’n 650 energiezuinige en aardgasvrije woningen.
  • In Utrecht hebben 37.500 huishoudens en 1000 bedrijven al geen gasaansluiting meer. Zij gebruiken stadsverwarming voor de verwarming van hun woning of gebouw en water.

Meer weten over aardgasvrij wonen?

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

utrechtseenergie@utrecht.nl

Twitter

@Energie030

Nieuwsbrief

Aanmelden