Energie Overvecht-Noord aardgasvrij

Overvecht-Noord is de eerste bestaande Utrechtse woonwijk die uiterlijk in 2030 aardgasvrij wordt. Hiermee zetten we de eerste grote stap om de gehele stad aardgasvrij te maken.

Het gaat om de wijk tussen de Franciscusdreef, Karl Marxdreef, Einsteindreef en Vechtdijk. Om Overvecht-Noord aardgasvrij te maken, werken we samen met netbeheerder Stedin, woningbouwcorporaties Mitros, Bo-Ex, Portaal, de Utrechtse energiecoöperatie Energie U en Eneco. Samen met de bewoners maken we de komende jaren een plan van aanpak.

Waarom Overvecht-Noord?

In de wijk liggen gasleidingen die uiterlijk in 2030 vervangen moeten zijn. Het is zonde om nieuwe leidingen te plaatsen, die we straks niet meer gebruiken. Een leiding gaat namelijk 40 jaar mee. Verder gaan woningcorporaties Mitros, Bo-Ex en Portaal de komende jaren een groot deel van hun huurwoningen opknappen. Dit is een goede kans om de manier van koken en verwarmen aan te passen. Dit sluit goed aan bij De Versnelling van Overvecht, een plan om Overvecht te ontwikkelen en versterken.

Aanpak op maat

Ieder huizenblok, iedere flat en iedere woning is anders. Daarom is er geen standaardoplossing voor het aardgasvrij maken van een woning. Eerst onderzoeken we wat de mogelijkheden zijn. Hierover gaan we in gesprek met bewoners. Wij willen dat iedereen de mogelijkheid heeft om op tijd rekening te houden met de veranderingen.

Alternatieven voor aardgas

Op dit moment zijn er grofweg 2 alternatieven in Overvecht-Noord voor het verwarmen van huizen zonder aardgas:

  • Warmtepomp (all-electric): in de woning wordt een warmtepomp geïnstalleerd. Door elektriciteit wordt warmte gemaakt. Om de woning goed warm te krijgen, is isolatie een voorwaarde. Een energieadviseur kan u adviseren welke aanpassingen nodig zijn in uw huis.
  • Warmtenet: een vorm van een warmtenet is stadsverwarming. Via grote, geïsoleerde leidingen onder de grond wordt warm/heet water naar de woning gebracht. Dat warme water kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. In een groot deel van Overvecht-Noord ligt stadsverwarming. Doortrekken van stadsverwarming naar woningen waar nu gas is, is een mogelijkheid. Ook kan onderzocht worden of een lokaal warmtenet een optie is: een apart net met een eigen warmtebron.

Energieadviezen

Zo’n 180 huiseigenaren en VvE’s hebben een energieadvies gehad. Wat valt op?

  • Bewoners willen vooral weten wat een aardgasvrije woning voor hen persoonlijk betekent en of dit past bij hun eigen wensen en ideeën over hun woning.
  • Veel huiseigenaren geven aan dat ze de kosten niet alleen kunnen betalen.
  • Daarnaast hopen veel bewoners dat ze een aanbod voor stadsverwarming krijgen.
  • Ook zijn mensen nieuwsgierig naar de vervolgstappen.

Per type woning/buurt wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn. Wilt u weten wat voor uw huis een mogelijke oplossing is en hoe u daarbij geholpen kunt worden? Let dan op de aankondiging over de eerste buurtgesprekken, die de samenwerkende partijen vanaf het najaar 2018 organiseren.

Voorbeeldwoning zonder aardgas

3 mannen aan het werk bij raam

De gemeente opent aan de Costa Ricadreef 183 voor 2 jaar een voorbeeldwoning. Dit is een huis waar u langs kunt gaan voor informatie en advies over energie besparen en wonen zonder aardgas. Vanaf oktober 2018 kunt u hier terecht met vragen als: welk isolatiemateriaal kies ik? En wie kan mij adviseren over een warmtepomp? U kunt er rondkijken of uw vragen stellen aan een energieadviseur. De woning wordt tot en met eind september verbouwd tot een bijna energieneutrale woning zonder aardgas.

Vanaf 27 augustus kunt u een kijkje nemen tijdens de verbouwing. Ook kunt u een workshop volgen over bijvoorbeeld isoleren of warmtepompen.

Workshops
WorkshopWanneerHoe laatWaar
Isoleer zelf uw zoldermaandag 27 augustus19.30 - 21.00 uurCosta Ricadreef 183
Warmtepompenzaterdag 1 september12.30 - 14.00 uurCosta Ricadreef 183

Interesse? Schrijf u in voor de workshops via de bovenstaande linken.

Klankbordgroep

Er is een klankbordgroep van bewoners, die de samenwerkingspartijen adviseert over de plannen. De klankbordgroep brengt vragen, zorgen en wensen van bewoners uit de wijk in. Wilt u deelnemen aan de klankbordgroep? Meldt u zich dan aan via utrechtseenergie@utrecht.nl

Blijf op de hoogte

Wilt u informatie ontvangen over het vervolg? Schrijf u in voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief 

Bekijk de veelgestelde vragen op de site van Stichting HIER Klimaatbureau

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

utrechtseenergie@utrecht.nl

Twitter

@Energie030

Nieuwsbrief

Aanmelden