Energie Overvecht-Noord aardgasvrij

Overvecht-Noord is de eerste bestaande Utrechtse woonwijk die uiterlijk in 2030 aardgasvrij wordt. Hiermee zetten we de eerste grote stap om de gehele stad aardgasvrij te maken.

Het gaat om de wijk tussen de Franciscusdreef, Karl Marxdreef, Einsteindreef en Vechtdijk (zie afbeelding onderaan de pagina). Om Overvecht-Noord aardgasvrij te maken, werken we samen met netbeheerder Stedin, woningbouwcorporaties Mitros, Bo-Ex, Portaal, de Utrechtse energiecoöperatie Energie U en Eneco. Samen met de bewoners maken we de komende jaren een plan van aanpak.

Bijeenkomsten voor woningeigenaren

Ruim 420 woningeigenaren uit Overvecht-Noord namen deel aan de bijeenkomsten in november 2017 over aardgasvrij wonen. Wat betekent de overstap naar wonen zonder aardgas? Daarover spraken deze bewoners met de gemeente, Stedin, Eneco, Energie-U en met elkaar. Zij onderzoeken samen op welke manier de overstap haalbaar is. Tijdens de bijeenkomsten stelden woningeigenaren veel vragen over andere manieren van verwarmen, de kosten en het vervolg.
Lees het verslag

Waarom Overvecht-Noord?

In de wijk liggen gasleidingen die uiterlijk in 2030 vervangen moeten zijn. Het is zonde om nieuwe leidingen te plaatsen, die we straks niet meer gebruiken. Een leiding gaat namelijk 40 jaar mee. Verder gaan woningcorporaties Mitros, Bo-Ex en Portaal de komende jaren een groot deel van hun huurwoningen opknappen. Dit is een goede kans om de manier van koken en verwarmen aan te passen. Dit sluit goed aan bij De Versnelling van Overvecht, een plan om Overvecht te ontwikkelen en versterken.

Aanpak op maat

Ieder huizenblok, iedere flat en iedere woning is anders. Daarom is er geen standaardoplossing voor het aardgasvrij maken van een woning. Eerst onderzoeken we wat de mogelijkheden zijn. Hierover gaan we in gesprek met bewoners. Wij willen dat iedereen de mogelijkheid heeft om op tijd rekening te houden met de veranderingen.

Huurwoning

Woont u in een huurwoning? Dan hoort u meer van uw woningbouwcorporatie of verhuurder, als er plannen zijn voor uw flat, huis of woonblok. Eerst onderzoeken zij wat de mogelijkheden zijn om de woningen aardgasvrij te maken. U hoeft dus nu nog niets te doen. U kunt natuurlijk altijd energie besparen.

Wist u dat u een energieadvies op maat kunt aanvragen? Er komt een adviseur langs die u ook kan adviseren over aardgasvrij wonen.

Vraag een energieadvies aan

Eigen huis

Koken op inductie. Twee dames bakken poffertjes in poffertjespan op een electrische kookplaat. Twee meisjes kijken toe.
Koken op elektrische kookplaat.

Hebt u een eigen huis of appartement en gebruikt u alleen gas om te koken? Dan kunt u op den duur uw gaskookplaat vervangen door een elektrische kookplaat. Als u gas gebruikt om te koken én uw huis en water te verwarmen, dan zijn er grotere aanpassingen nodig. Ieder huis is anders en vraagt om een andere oplossing. 

Wist u dat u een energieadvies op maat kunt aanvragen? Er komt een adviseur langs die u ook kan adviseren over aardgasvrij wonen.

Vraag een energieadvies op maat aan

Vereniging van Eigenaren

Wist u dat u een energieadvies op maat kunt aanvragen? Er komt een adviseur langs die u ook kan adviseren over aardgasvrij wonen.

Vraag een advies op maat aan

Klankbordgroep

Er is een klankbordgroep van bewoners, die de samenwerkingspartijen adviseert over de plannen. De klankbordgroep brengt vragen, zorgen en wensen van bewoners uit de wijk in. Wilt u deelnemen aan de klankbordgroep? Meldt u zich dan aan via utrechtseenergie@utrecht.nl

Blijf op de hoogte

Wilt u informatie ontvangen over het vervolg? Vul dan het inschrijfformulier in. Of stuur een e-mail met uw naam, adres en telefoonnummer naar utrechtseenergie@utrecht.nl.

Bekijk de veelgestelde vragen op de site van Stichting HIER Klimaatbureau

Overzichtskaart van de wijk in Overvecht-Noord die aardgasvrij wordt. Het gaat om de wijk de wijk tussen de Franciscusdreef, Karl Marxdreef, Einsteindreef en Vechtdijk.
Overzichtskaart van het gebied dat aardgasvrij wordt. Het gaat om de wijk tussen de Franciscusdreef, Karl Marxdreef, Einsteindreef en Vechtdijk.

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

utrechtseenergie@utrecht.nl

Twitter

@Energie030

Nieuwsbrief

Aanmelden