Energie Overvecht-Noord aardgasvrij

We onderzoeken hoe Overvecht-Noord als eerste bestaande wijk aardgasvrij kan worden. Hiermee zetten we de eerste grote stap om de gehele stad aardgasvrij te maken.

Het gaat om zo'n 8000 woningen tussen de Franciscusdreef, Karl Marxdreef, Einsteindreef en Vechtdijk. Om Overvecht-Noord voor 2030 aardgasvrij te maken, werken we samen met netbeheerder Stedin, woningbouwcorporaties Mitros, Bo-Ex, Portaal, de Utrechtse energiecoöperatie Energie-U en Eneco. Samen met de bewoners maken we de komende jaren een plan van aanpak.

Waarom Overvecht-Noord?

In de wijk liggen gasleidingen die uiterlijk in 2030 vervangen moeten zijn. Het is zonde om nieuwe leidingen te plaatsen, die we straks niet meer gebruiken. Een leiding gaat namelijk 40 jaar mee. Verder gaan woningcorporaties Mitros, Bo-Ex en Portaal de komende jaren een groot deel van hun huurwoningen opknappen. Dit is een goede kans om de manier van koken en verwarmen aan te passen. Dit sluit goed aan bij De Versnelling van Overvecht, een plan om Overvecht te ontwikkelen en versterken.

Aanpak op maat

Ieder huizenblok, iedere flat en iedere woning is anders. Daarom is er geen standaardoplossing voor het aardgasvrij maken van een woning. Eerst onderzoeken we wat de mogelijkheden zijn. Hierover gaan we in gesprek met bewoners. Wij willen dat iedereen de mogelijkheid heeft om op tijd rekening te houden met de veranderingen.

Alternatieven voor aardgas

Op dit moment zijn er grofweg 2 alternatieven in Overvecht-Noord voor het verwarmen van huizen zonder aardgas:

  • Warmtepomp (all-electric): in de woning wordt een warmtepomp geïnstalleerd. Door elektriciteit wordt warmte gemaakt. Om de woning goed warm te krijgen, is isolatie een voorwaarde. Een energieadviseur kan u adviseren welke aanpassingen nodig zijn in uw huis.
  • Warmtenet: een vorm van een warmtenet is stadsverwarming. Via grote, geïsoleerde leidingen onder de grond wordt warm/heet water naar de woning gebracht. Dat warme water kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. In een groot deel van Overvecht-Noord ligt stadsverwarming. Doortrekken van stadsverwarming naar woningen waar nu gas is, is een mogelijkheid. Ook kan onderzocht worden of een lokaal warmtenet een optie is: een apart net met een eigen warmtebron.

Energieadviezen

Zo’n 250 huiseigenaren en 9 VvE’s hebben een energieadvies gehad. Wat valt op?

  • Bewoners willen vooral weten wat een aardgasvrije woning voor hen persoonlijk betekent en of dit past bij hun eigen wensen en ideeën over hun woning.
  • Veel huiseigenaren geven aan dat ze de kosten niet alleen kunnen betalen.
  • Daarnaast hopen veel bewoners dat ze een aanbod voor stadsverwarming krijgen.
  • Ook zijn mensen nieuwsgierig naar de vervolgstappen.

Per type woning/buurt wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn.

Buurtgesprekken

Eind 2018/begin 2019 organiseren de samenwerkende partijen buurtgesprekken. Daar vertellen zij wat ze het afgelopen jaar hebben gedaan en waaraan zij werken. Huiseigenaren horen wat zij al aan hun woning kunnen doen én waar zij beter nog mee kunnen wachten. Er wordt gestart in 3 buurten. Huiseigenaren in deze 3 buurten krijgen een uitnodiging. Zodra de buurten, data en locaties bekend zijn, leest u dat hier.

Bezoek de voorbeeldwoning Gasvrij thuis

Man laat mensen iets in kast zien

Bij Gasvrij thuis kunt u vragen stellen en advies krijgen over het aardgasvrij maken van uw huis. In deze energiezuinige woning is goed zichtbaar aan welke maatregelen u kunt denken. Zo is er een warmtepomp, een ventilatiesysteem en kunt u verschillende isolatiematerialen bekijken. Er zijn rondleidingen door de woning, inloopmomenten en regelmatig workshops.

U bent van harte welkom bij Gasvrij thuis, Costa Ricadreef 183. Kijk voor de openingstijden en activiteiten op de website Jouw huis slimmer

Klankbordgroep

Er is een klankbordgroep van bewoners, die de samenwerkingspartijen adviseert over de plannen. De klankbordgroep brengt vragen, zorgen en wensen van bewoners uit de wijk in. Wilt u deelnemen aan de klankbordgroep? Meldt u zich dan aan via utrechtseenergie@utrecht.nl

Blijf op de hoogte

Wilt u informatie ontvangen over het vervolg? Schrijf u in voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief 

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

utrechtseenergie@utrecht.nl

Twitter

@Energie030

Nieuwsbrief

Aanmelden