Energie Overvecht-Noord aardgasvrij

We onderzoeken hoe Overvecht-Noord als eerste bestaande wijk aardgasvrij kan worden. Hiermee zetten we de eerste grote stap om de gehele stad aardgasvrij te maken.

Het gaat om zo'n 8000 woningen tussen de Franciscusdreef, Karl Marxdreef, Einsteindreef en Vechtdijk. Om Overvecht-Noord voor 2030 aardgasvrij te maken, werken we samen met netbeheerder Stedin, woningbouwcorporaties Mitros, Bo-Ex, Portaal, de Utrechtse energiecoöperatie Energie-U en Eneco. Samen met de bewoners maken we de komende jaren een plan van aanpak.

Waarom Overvecht-Noord?

In de wijk liggen gasleidingen die uiterlijk in 2030 vervangen moeten zijn. Het is zonde om nieuwe leidingen te plaatsen, die we straks niet meer gebruiken. Een leiding gaat namelijk 40 jaar mee. Verder gaan woningcorporaties Mitros, Bo-Ex en Portaal de komende jaren een groot deel van hun huurwoningen opknappen. Dit is een goede kans om de manier van koken en verwarmen aan te passen. Dit sluit goed aan bij De Versnelling van Overvecht, een plan om Overvecht te ontwikkelen en versterken.

Aanpak op maat

Ieder huizenblok, iedere flat en iedere woning is anders. Daarom is er geen standaardoplossing voor het aardgasvrij maken van een woning. Eerst onderzoeken we wat de mogelijkheden zijn. Hierover gaan we in gesprek met bewoners. Wij willen dat iedereen de mogelijkheid heeft om op tijd rekening te houden met de veranderingen.

Alternatieven voor aardgas

Op dit moment zijn er grofweg 2 alternatieven in Overvecht-Noord voor het verwarmen van huizen zonder aardgas:

  • Warmtepomp (all-electric): in de woning wordt een warmtepomp geïnstalleerd. Door elektriciteit wordt warmte gemaakt. Om de woning goed warm te krijgen, is isolatie een voorwaarde. Een energieadviseur kan u adviseren welke aanpassingen nodig zijn in uw huis.
  • Warmtenet: een vorm van een warmtenet is stadsverwarming. Via grote, geïsoleerde leidingen onder de grond wordt warm/heet water naar de woning gebracht. Dat warme water kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. In een groot deel van Overvecht-Noord ligt stadsverwarming. Doortrekken van stadsverwarming naar woningen waar nu gas is, is een mogelijkheid. Ook kan onderzocht worden of een lokaal warmtenet een optie is: een apart net met een eigen warmtebron.

Energieadviezen

Zo’n 250 huiseigenaren en 9 VvE’s hebben een energieadvies gehad. Wat valt op?

  • Bewoners willen vooral weten wat een aardgasvrije woning voor hen persoonlijk betekent en of dit past bij hun eigen wensen en ideeën over hun woning.
  • Veel huiseigenaren geven aan dat ze de kosten niet alleen kunnen betalen.
  • Daarnaast hopen veel bewoners dat ze een aanbod voor stadsverwarming krijgen.
  • Ook zijn mensen nieuwsgierig naar de vervolgstappen.

Per type woning/buurt wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn.

Bijeenkomst 30 oktober - voor Verenigingen van Eigenaren

Is uw woning onderdeel van een Vereniging van Eigenaren en woont u in Overvecht-Noord? Dan bent u van harte welkom op 30 oktober, bij een bijeenkomst speciaal voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). We bespreken de uitkomsten van de energieadviezen van 9 VvE’s. Daarmee komt u meer te weten over de mogelijke keuzes rondom aardgasvrij wonen en de besluitvorming binnen een VvE. Ook hoort u welke hulp er voor VvE’s beschikbaar is. Wilt u meer weten over zonnepanelen, het meerjarenonderhoudsplan, subsidies en financieringsmogelijkeden voor uw vereniging? Kom dan vooral naar de bijeenkomst. Ook als uw VvE nog geen energieadvies heeft gehad, bent u van harte welkom.

  • Datum: dinsdag 30 oktober
  • Tijd:19.00 uur
  • Locatie: Zimihc theater Stefanus

Buurtgesprekken

Eind november 2018 organiseren de samenwerkende partijen buurtgesprekken. Daar vertellen zij wat ze het afgelopen jaar hebben gedaan en waaraan zij werken. Huiseigenaren horen wat zij al aan hun woning kunnen doen én waar zij beter nog mee kunnen wachten. Er wordt gestart in 3 buurten. Huiseigenaren in deze 3 buurten krijgen een uitnodiging. Zodra de buurten, data en locaties bekend zijn, leest u dat hier.

Voorbeeldwoning zonder aardgas

3 mannen aan het werk bij raam

De gemeente opent aan de Costa Ricadreef 183 voor 2 jaar een voorbeeldwoning. In de woning kunnen geïnteresseerden ervaren hoe zo’n energiezuinig huis eruit ziet, onder meer door de isolatie en verwarming. Ook kunnen mensen er terecht voor informatie en advies over energie besparen en wonen zonder aardgas. Bijvoorbeeld met vragen als: welk isolatiemateriaal kies ik? En wie kan mij adviseren over een warmtepomp? U kunt er rondkijken of uw vragen stellen aan een energieadviseur.

Op 18 oktober kunt u deelnemen aan de workshop Isoleren & ventileren. Op zaterdag 10 november bent u van harte welkom voor het open huis tijdens de Duurzame Huizenroute.

Klankbordgroep

Er is een klankbordgroep van bewoners, die de samenwerkingspartijen adviseert over de plannen. De klankbordgroep brengt vragen, zorgen en wensen van bewoners uit de wijk in. Wilt u deelnemen aan de klankbordgroep? Meldt u zich dan aan via utrechtseenergie@utrecht.nl

Blijf op de hoogte

Wilt u informatie ontvangen over het vervolg? Schrijf u in voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief 

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

utrechtseenergie@utrecht.nl

Twitter

@Energie030

Nieuwsbrief

Aanmelden