Energie Slimme meter: Geen energie verbruiken, maar leveren!

Interview Erik Bart over de slimme meter in Leidsche Rijn

Erik Bart hoefde niet lang na te denken toen een buurtbewoner vroeg of hij wilde meedoen aan een proef met de slimme meter in Leidsche Rijn. Op dat moment overwoog hij al de aanschaf van zonnepanelen en de slimme meter houdt precies bij hoeveel stroom je dankzij die panelen teruglevert aan het net. Handig!

Slimme meter vergroot bewustzijn

Via een speciale website kon hij zijn verbruik vergelijken met de andere proefkonijnen in Leidsche Rijn die meededen aan het experiment van netbeheerder Stedin. Erik keek soms iedere paar uur wel op die site om te zien wat het stroomverbruik was, bijvoorbeeld wanneer de wasmachine ging draaien. "Ik vind energie besparen belangrijk, vooral uit idealisme maar ook omdat het financieel voordeel oplevert. De slimme meter heeft het bewustzijn nog vergroot."

Elektriciteitsrekening naar € 0

Inmiddels kijkt hij al lang niet meer zo vaak op de meter, zeker niet sinds de aanschaf van een app van de Nederlandse Energiemaatschappij. Een blik op zijn mobieltje is voldoende om te weten wat het totaalverbruik is en hoeveel effect  de aangeschafte zonnepanelen hebben. En dat laatste is niet mis: "De elektriciteitsrekening is naar nul euro gegaan, dat scheelt ons jaarlijks ongeveer 550 euro."

Geen meterstanden meer doorgeven

Meterstanden hoeft Erik niet meer door te geven dankzij de slimme meter. En hij kan zien wat de panelen teruggeven aan het openbare net. "De meter geeft mij de mogelijkheid de standen op de afrekening te controleren en zo de saldering te controleren en tussentijds de ontwikkeling te volgen. Ik wil natuurlijk wel weten of mijn panelen voldoende opleveren! En omgekeerd heeft de netbeheerder door het uitlezen van de slimme meter veel meer gedetailleerde informatie om vraag een aanbod op elkaar af te stemmen. De zonnepanelen zorgen natuurlijk voor een verandering in het totale netwerk."

Toekomst: meer energie opleveren dan verbruiken

Aan het einde van dit jaar verhuist het gezin binnen Leidsche Rijn. Op het dak van de nieuwe woning - mét een slimme meter - liggen al panelen, maar daar gaan er zeker nog wat bijkomen. En hij denkt nu al aan de aanschaf van een warmtepomp om ook het gasverbruik naar beneden te krijgen. "Ik ken iemand wiens huis meer energie oplevert dan dat er wordt verbruikt. Dat vind ik een prima doelstelling, op termijn wil ik daar zeker ook naartoe."
Lachend kijkt hij naar de oude beeldbuistelevisie in een hoek van de kamer. "Die komt dus niet over de drempel van ons nieuwe huis! En bij de keuze voor  een nieuwe televisie houden we zeker rekening met het stroomverbruik."

Meer weten over slimme meters in Utrecht? Bekijk dan de pagina Slimme meter: inzicht in uw verbruik.

Man met twee kinderen kijkt uit raam
Erik Bart met gezin bij hun zonnepanelen