Energie Slimme meter: interview Stedin-monteur Jos Sangers

Pa is trots: geen stille energievreters

Hoeveel stroom een föhn verbruikt? Stedin-monteur Jos Sangers zet het apparaat van zijn dochter aan en werpt een kennersblik op de slimme meter die hij hoogstpersoonlijk plaatste in haar woning in Overvecht. Hij weet direct het antwoord: 1.117 watt.

Netbeheerder Stedin hoopt in de periode tot 2020 2 miljoen slimme meters te plaatsen in hun werkgebied in Nederland. Inmiddels is ongeveer een derde van die klus geklaard. Sinds begin dit jaar plaatst Stedin ook slimme meters bij Utrechters. Jos werkt sinds april voor Stedin als slimme meter-specialist en plaatste er al heel wat in Utrecht en omgeving. "De meeste mensen zijn er blij mee, op de eerste plaats omdat ze niet langer zelf de meterstanden hoeven door te geven. Daarnaast zien ze het als mogelijkheid om bewuster met energie om te gaan."

Jos geeft graag tips om dat bewustzijn te stimuleren. Wanneer iemand bijvoorbeeld op vakantie gaat, wijst hij op de 'stille energievreters' zoals accu-opladers en stand-by-apparatuur. "Je zit zo op 400 watt en je hoeft alleen maar een paar stekkers uit het stopcontact te trekken om stroom te besparen."

Wie tot in de puntjes het stroomverbruik wil volgen, heeft een app nodig die 'real time' de gegevens levert. Maar de energieleverancier stuurt sowieso iedere 2 maanden een gratis overzicht waarmee klanten beter inzicht krijgen in hun verbruik. "Dat werkt. Sommigen gaan de was ophangen zodat ze de droogtrommel niet hoeven te gebruiken. En anderen onderzoeken de mogelijkheden van led-verlichting of spaarlampen."

Wat Jos zelf een groot voordeel van de slimme meter vindt? "Hij is ook geschikt voor het gebruik van zonnepanelen! En hoe meer je teruglevert aan het net, hoe meer je bespaart. Dat scheelt dus echt in je portemonnee."

De kennersblik gaat nog eens richting de slimme meter van zijn dochter: 22 watt. Bijna niks, dus. Geen stille energievreters. Pa is trots. Zelf heeft hij thuis een slimme cv-ketel. "Die wekt stroom op en de warmte die daarbij vrij komt wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning. Besparen vind ik belangrijk, ja. Al die uitstoot is echt niet goed voor de aarde."

Meer weten over slimme meters in Utrecht? Bekijk dan de pagina Slimme meter: inzicht in uw verbruik.

Stedin-monteur Jos naast de slimme meter met oude meters in zijn handen
Stedin-monteur Jos naast de slimme meter, met oude meters in zijn handen