Energie Slimme meter: 'Kleine beetjes besparen hélpt'

Mohamed Soulimani met zijn kinderen

Als elektrotechnicus is Mohamed Soulimani nieuwsgierig naar alles wat met energie en stroomverbruik te maken heeft. Die nieuwsgierigheid leidde hem een paar maanden terug met zijn kinderen Maryam en Amin naar een voorlichtingsavond over energiebesparing in Zuilen. Daarna wilde hij gelijk een slimme meter en werd de verlichting thuis al snel vervangen door zuinige led- en spaarlampen.

Slimme meter voor gemak

Nadenken over een kostbare app om het verbruik nauwkeurig bij te houden hoefde Mohamed niet: als stroomspecialist weet hij uit z'n hoofd wel wat apparaten als koelkast en televisie ongeveer verbruiken. Met de installatie van een slimme meter koos hij vooral voor gemak. "Ik hoef de meterstand niet meer door te geven, dat gebeurt automatisch. Ik houd het verbruik wel voortdurend in de gaten en ben benieuwd hoeveel de eindafrekening naar beneden gaat door de led- en spaarlampen."

Milieu en portemonnee belangrijk

Mohamed is werkvoorbereider straatverlichting bij de gemeente Amsterdam. Hij vindt het milieu belangrijk, maar zijn portemonnee ook. Het gezin met vier jonge kinderen heeft het namelijk niet heel erg breed. Een nieuwe televisie zit er bijvoorbeeld nog niet in. "En onze koelkast is oud, maar hij verbruikt gelukkig niet veel stroom. Tijdens de informatiebijeenkomst werd ook informatie gegeven over isolatie aanbrengen achter de koelkast en de verwarming, heel nuttig!" 

Het hele gezin helpt

Kleine beetjes besparen hélpt, weet hij uit ervaring. Zoals een goede tochtstrip aanschaffen voor de deur naar de gang. Iets minder vaak achter de computer zitten. En dikke gordijnen gebruiken die de huurwoning 's winters goed isoleren. Alles bij elkaar scheelt het zo tientallen euro's op de afrekening. Ook de oudste kinderen helpen mee om de energierekening zo laag mogelijk te houden. Amin: "We hebben een zandlopertje in de douche. Daardoor verspil je niet alleen minder gas, maar ook minder water." Maryam: "Veel mensen laten de kraan ook lopen tijdens het tanden poetsen, maar dat is ook verspilling."

Bewustzijn

Dat bewustzijn vindt hun vader belangrijk. "Toen ik een poosje geen werk had, werd het bijna een tweede baan om op de uitgaven te letten, dus ook de kosten voor energie. Voor mensen met werk is dat misschien niet altijd vanzelfsprekend, voor mij inmiddels wel."    
 
Meer weten over slimme meters in Utrecht? Bekijk dan de pagina Slimme meter: inzicht in uw verbruik