Energie Tbs-kliniek duurzaam renoveren

‘Met een goed verhaal over duurzaamheid kun je iets bereiken’

Een tbs-kliniek duurzaam renoveren is niet vanzelfsprekend. Veiligheid staat voorop, dus daar is uiteraard de meeste aandacht voor in de plannen. Dat geldt ook voor de Utrechtse Van der Hoevenkliniek, onderdeel van de stichting Forensische Zorgspecialisten. Maar dankzij de inzet van Marian Wiarda, hoofd Facilitaire Dienst, is er toch flink geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen.

Marian Wiarda, hoofd Facilitaire Dienst
Marian Wiarda, hoofd Facilitaire Dienst

Overal energiezuinige led-verlichting in de tbs-kliniek? Veel te duur! Dat was lange tijd het overheersende idee binnen de stichting. Totdat een besparingsonderzoek uitwees dat de terugverdientijd maar zes jaar is. De stichting liet het onderzoek uitvoeren na ondertekening van het convenant Duurzame Zorg in 2013. Tien Utrechtse zorginstelling verplichtten zich daarmee hun co2-uitstoot fors te verminderen. “Een goed initiatief van de gemeente Utrecht! Met het convenant in de achterzak kon ik onder meer pleiten voor het installeren van led-verlichting tijdens de renovatie. En dankzij het onderzoek zijn we ook aan de slag gegaan met goede isolatie.”
Ieder steuntje in de rug richting duurzaamheid is welkom, volgens Marian. Veel (zorg)instellingen willen namelijk wel energiezuiniger werken, maar de praktijk is vaak weerbarstig. “Initiatieven komen daardoor minder snel van de grond dan je zou hopen. Het personeel is druk met de directe zorg voor patiënten, duurzame vernieuwingen vragen om tijd en investeringen. Het gaat allemaal niet vanzelf.”
Een andere stimulans is de rol van de stichting als opdrachtgever van het project Energy Explore Lab. Ruim driehonderd leerlingen van drie middelbare scholen zijn de afgelopen maanden druk geweest met het bedenken van manieren waarmee de stichting energie kan besparen. “Kinderen rekenden bijvoorbeeld uit dat we straks 913 zonnepanelen kunnen gebruiken op het dak van onze nieuwe kliniek. Dat is eenmalig een forse investering, maar op langere termijn wel een verstandige. Ik ga me in eerste instantie sterk voor maken voor onze locatie in Amersfoort, want daar is meer ruimte.”
Als het maar even kan, maakt ze bij haar collega’s reclame voor duurzaamheid. “Het onderwerp is bij ons inmiddels hoger op de agenda gekomen en daar ben ik best trots op. Ik ben steeds overtuigder geraakt van het belang van een duurzame aanpak. Met een goed verhaal kan ik binnen onze organisatie echt iets bereiken en het verschil maken. Dat is enorm inspirerend.”

Een competitie die patiënten beweegt duurzamer om te gaan met energie, (gft-)afval beter scheiden/recyclen en energie besparende maatregelen uitvoeren aan de gevel en op het dak van de Utrechtse tbs-kliniek. Dat zijn de beste ideeën van leerlingen van achtereenvolgens het Gerrit Rietveld College (Utrecht), het Niftarlake College (Maarssen) en ’t Hooghe Landt (Amersfoort). Ze presenteerden hun voorstellen voor stichting de Forensische Zorgspecialisten op 26 januari in het Utrechtse provinciehuis. Marian Wiarda was onder de indruk van de presentaties. “Ik voel me de grote winnaar. De deelnemers hebben me extra energie gegeven om nog meer werk te maken van duurzaamheid.”
Het Energy Explore Lab werd mogelijk gemaakt door het kennisprogramma DuurzaamDoor.