Energie Zonnepanelen aan de voet van een schoorsteen

Luuc Visch

De tegenstelling kan bijna niet groter: een schoorsteen waar ooit een smerige walm uit opsteeg, met aan de voet daarvan 52 milieuvriendelijke zonnepanelen. De schoorsteen is gelukkig alleen nog een 'souvenir' uit het industriële verleden van Utrecht, de panelen zijn duurzame realiteit. Het resultaat? Een uniek groen bedrijfsverzamelgebouw aan de Weerdsingel.

Luuc Visch in zijn werkruimte
Luuc Visch bij zijn zonnepaneel

De Klompenfabriek (Weerdsingel Westzijde) is met ruim veertig werkplekken het kleinste bedrijfsverzamelgebouw in Utrecht. De voormalige houtzagerij, de eerste werkplaats van de Utrechtse bouwer Bredero, is precies honderd jaar oud en werd in 2013 aangewezen als industrieel monument. In het pand zat een tijdlang een klompenhandel. Blikvanger is de ongeveer 20 meter hoge schoorsteen.

Toen Luuc Visch het pand zo'n 15 jaar geleden kocht wist hij direct dat die panelen er moesten komen: het 'zaagtanddak' vróeg er gewoon om, de zuidzijden van de verschillende dakdelen hebben namelijk een ideale hellingshoek. Het duurde toch nog lang omdat hij eerst het verouderde pand  grondig wilde opknappen. Maar inmiddels liggen de panelen er en zijn ze gereed om De Klompenfabriek grotendeels van stroom te voorzien. "Voor de aanschafkosten heb ik gebruik gemaakt van een erfenis van mijn moeder, ik weet zeker dat het duurzame karakter van de investering haar bevallen zou hebben."
Hij krijgt z'n energie nu nog via de groene leverancier Vandebron, die stroom direct inkoopt bij eigenaren van windmolens en kleine zonne-energiebedrijven. Maar het liefst zou Luuc zijn stroomvoorziening helemaal in eigen hand hebben, vandaar dat hij de aanschaf van accu's overweegt die de zonne-energie kunnen opslaan. "Ik maak me zorgen over het verdwijnen van de natuurlijke hulpbronnen, het is fijn om zelf een bijdrage te kunnen leveren aan een betere toekomst." Lacht: "En als je helemaal autonoom bent, heb je ook geen last meer van stroomstoringen. Dat is ook fijn voor de zzp'ers die bij mij een werkplek huren en onder het grote dak allemaal met een computer werken."
De panelen vangen niet alleen het zonlicht op, ze houden het tegelijk tegen. "In de zomer kon de temperatuur onder het dak soms best oplopen, maar door de panelen gebeurt dat minder snel. Het wordt dus alleen maar aangenamer."

Wat óók aangenaam is: de maandelijkse energierekening van zo'n 1.500 euro is verleden tijd. "De meter gaat meteen achteruitlopen, je ziet direct het effect. Zonnepanelen leveren meer op dan wanneer je je geld naar de bank brengt. Op termijn is het rendement jaarlijks minstens vijf procent."
Door de enorme vlucht die zonne-energie heeft genomen, is de aanschaf van panelen alleen maar simpeler geworden. "Er zijn veel goede partijen die het voor je kunnen regelen. Als je een deal hebt, liggen ze in een dag op je woning. En na een jaar of vijf begin je je investering al terug te verdienen. Prachtig, toch!"