Milieu Nieuws duurzame stad

Gemeente Utrecht ondertekent Green Deal circulair inkopen 2.0

Namens de Gemeente Utrecht ondertekent Patrick van Doorn, hoofd juridische zaken en inkoop, de nieuwe Green Deal Circulair Inkopen.

Utrecht ondertekende op 7 juni 2018 de Green Deal Circulair Inkopen 2.0. Hierin werken we verder aan het professionaliseren en opschalen van circulair inkopen, samen met 50 andere publieke en private organisaties.

Sinds 2014 kopen we producten en diensten zoveel mogelijk circulair in: ze zijn waar mogelijk gemaakt van gerecyclede materialen, zijn goed te repareren en zijn na gebruik ook weer hoogwaardig opnieuw te gebruiken of te recyclen. Tijdens de Green Deal Circulair inkopen 1.0 hebben we kennis opgebouwd en eerste stappen gezet op dit gebied. Onder meer bij de aanbesteding van bedrijfskleding, asfalt (Cremerstraat), de herinrichting van de Croeselaan en kantoormeubilair hebben we gevraagd naar en gegund op basis van circulaire kansen.

Doelstellingen circulair inkopen

Onze doelstelling om vanaf 2020 10% circulair in te kopen, hebben we al lang en breed gehaald: in het afgelopen jaar hebben kwamen we al op 13%. Het nieuwe college legt de lat nog hoger in het coalitieakkoord: over 4 jaar moet 33% van ons inkoopvolume bestaan uit circulaire inkopen. Ondertekening van deze tweede Green Deal bevestigt die ambitie.

Lees hier over het Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen van de gemeente.


Arcadis Amersfoort wint Healthy Urban Office Challenge 2018

07-06-2018 | Arcadis Amersfoort mag zich een jaar lang het meest inspirerende project noemen als het gaat om groene, gezonde en slimme kantoren. Het Utrechtse project Europalaan 100-500 is 3e geworden. De Healthy Urban Office Challenge is een initiatief van gemeente Utrecht, gemeente Amersfoort, provincie Utrecht en Economic Board Utrecht.

Lees meer over de uitreiking van de prijs en bekijk het filmpje


EU GreenWeek van start

24-05-2018 | Op 21 mei begon in Utrecht de Europese GreenWeek. Thema van dit jaar is ‘Groene steden voor een groene toekomst’. Professionals, studenten en bewoners van Utrecht zagen en beleefden hoe we in steden als Utrecht samen werken aan een groene en gezonde toekomst voor iedereen. De EU GreenWeek gaat verder in Brussel en sluit op 25 mei in Madrid.

Opening

De burgemeester opende de EU GreenWeek officieel in het net geopende Knoop-gebouw. Hij heette de deelnemers welkom “namens de 160.000 bomen in de stad”. Eurocommissaris Vella prees Utrecht om de manier waarop het vorm geeft aan Europees beleid: “Utrecht shows how you do it”.

Het programma

De gemeente en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) organiseerden een afwisselend festivalprogramma door de hele stad.

 • In het Knoop-gebouw bogen professionals uit binnen- en buitenland zich over verschillende vraagstukken, zoals biodiversiteit, wonen en werken met de natuur, vernieuwende architectuur of klimaatadaptatie.
 • Op andere plaatsen in de stad presenteerden groene en duurzame organisaties hun werk.
 • Op het Knoop-plein was een duurzame markt met lokale ondernemers.
 • Bij restaurant The Green House waren er rondleidingen en workshops.
 • Mensen konden mee op een fietstocht langs mooie groene locaties in de stad zoals de Botanische Tuinen, een kijkje nemen in Utrechtse parken en moestuinen zoals die van Food for good, de duurzame modeshows bekijken van het Fair Fashion Festival, of kennismaken met elektrisch rijden en energiebesparing in eigen huis.

Zon10daagse 1 tot 10 juni – kom alles te weten over zonne-energie

23-05-2018 | Woont u in Utrecht en wilt u meer weten over zonne-energie of hiermee aan de slag gaan? Kom dan naar de Zon10daage. Tijdens deze speciale tiendaagse kunt u bijvoorbeeld ideeën opdoen over hoe u uw huis duurzamer kunt maken. De toegang is gratis en de locaties zijn verschillend.

Wat is er zoal te doen?

 • Opening Zon10daagse bij ANNE, Veemarktplein 41.
 • Wilt u zonadvies? Kom dan naar de Bespaarbieb.
 • Hebt u geen eigen dak voor zonnepanelen? Dan is aansluiten bij een collectief project een mogelijkheid. U koopt een aantal panelen in uw buurt en ontvangt 15 jaar lang korting op uw energierekening.
 • Feestelijke opening Buurtstroom Griftkwartier en start van nieuw collectief project in Griftkwartier.
 • Altijd al een zonneveld willen zien? Sluit dan aan bij de excursie naar Solarpark in Nieuwegein.
 • Wilt u uw dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen, steek dan uw licht op bij Buurtstroom.

Bekijk het hele programma van de Zon10daagse

Gemeente Utrecht heeft met trots de rol van kartrekker overgedragen aan een aantal Utrechtse partijen: Energie-U, Buurtstroom, Utrecht Natuurlijk, Soft Energy, VSU, NMU, Fritts, Rabobank en SSH.  
De Utrechtse Zon10daagse maakt van Utrecht de zonnigste stad van Nederland!


CO₂-uitstoot daalt in Utrecht

09-05-2018 | Tussen 2010 en 2016 is de CO₂-uitstoot met 6% gedaald. Door schoner vervoer en door de inzet van bedrijven. Utrecht heeft ook de meeste deelauto’s per inwoner van Nederland. En dat is dan weer goed voor de CO₂-uitstoot. Dit blijkt uit het Duurzaamheidsverslag en de Voortgangsrapportage Utrechtse Energie over 2017. Meer weten? Bekijk ook de factsheet voor meer resultaten.
Bekijk de rapporten en de factsheet


Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

01-05-2018 | De gemeente heeft het actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) gepubliceerd. Daarin verhogen we de lat voor duurzaam inkopen. We willen zo de kennis en innovatiekracht van ondernemers en bedrijven beter benutten om onze maatschappelijke doelen te bereiken. Voor kansrijke inkoopcategorieën komen we met een MVI-aanpak op maat, onder meer met behulp van de ‘Utrechtse drietrapsmethode’ en leidende maatschappelijke principes. Het actieplan MVI komt voort uit het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen.

Lees meer over het actieplan


Kom 21 mei naar de start van de EU Greenweek in Utrecht

poster met aankondiging van de green week

24-04-2018 | Hoe maken we van steden als Utrecht een fijne en gezonde plek om te leven, wonen en werken?
Op pinkstermaandag 21 mei 2018 organiseren de gemeente Utrecht en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de aftrap van de EU Green Week in Utrecht (22-25 mei in Brussel). Thema is ‘Groene steden voor een groene toekomst’.
Bekijk het programma


Circulair paviljoen The Green House geopend

18-04-2018 | Op dinsdag 10 april is The Green House geopend. Dit is een circulair en duurzaam gebouwd paviljoen met onder meer een restaurant, vergaderzalen en een eigen groentekas. Het paviljoen is ontwikkeld door R-creators, een samenwerkingsverband van Strukton, Ballast Nedam, Facilicom en Albron. De gemeente steunde het project.

Hergebruikte materialen

De gevel, de stoelen en banken, de groentekas op de bovenverdieping: alles in het circulaire paviljoen heeft een eigen verhaal. Het is gebouwd met hergebruikte materialen, zoals glazen gevelplaten van de naastgelegen Knoop-kazerne en tapijttegels gemaakt uit oude visnetten. Over 15 jaar kan het weer afgebroken en opnieuw gebruikt worden. Bijvoorbeeld als paviljoen op een ander plaats, of als onderdelen en grondstoffen. The Green House least producten voor de inrichting zoveel mogelijk of ze nemen af naar gebruik (‘pay per use’). Zo blijvende materialen eigendom van de leverancier. Wat is er allemaal circulair in The Green House? Bekijk de infographic.

Verspilling voorkomen

Ook de manier van werken is circulair. Op allerlei manieren probeert cateraar Albron verspilling te voorkomen. Ze kopen voedsel in bij lokale boeren en leveranciers en verbouwt groenten en kruiden in de kas op de bovenverdieping (‘urban farming’). De koks koken met restproducten zoals overgebleven producten uit de supermarkt, of afvalproducten als bierborstel van brouwerij Heineken. Albron werkt samen met the Color Kitchen en biedt zo werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt). Meer weten? Bekijk de website van The Greenhouse.

Circulair is haalbaar

Bij de opening zei wethouder Victor Everhardt dat hij trots is op dit bijzondere gebouw in de voortuin van het stadskantoor:

“The Green House bewijst dat het circulaire concept financieel haalbaar is en daardoor straks ook op grotere schaal bruikbaar bij andere bouwprojecten in de stad. Daarbij biedt het ook kansen voor lokale werkgelegenheid.”


Miljoenensubsidie voor duurzaam Kanaleneiland-Zuid

26-03-2018 | De Europese Commissie maakt € 5,3 miljoen subsidie vrij om van Kanaleneiland-Zuid een duurzame wijk te maken. Dit geld is voor energiebesparing, duurzame energieopwekking en elektrische mobiliteit. Woningcorporatie Bo-Ex gaat de komende 5 jaar 12 flats met in totaal 644 sociale huurwoningen opknappen tot bijna energieneutrale woningen. Ook komen er slimme meterkasten, meer elektrische deelauto’s, elektrische bussen en batterijen in garageboxen. De aanpak kan per flat en woning verschillen. De ideeën hiervoor worden de komende jaren samen met de bewoners uit de flats verder uitgewerkt.

Lees meer over de miljoenensubsidie voor duurzaam Kanaleneiland-Zuid


EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven en gemeente kondigen digitaal energieloket aan

26-03-2018 | Utrechtse bedrijven kunnen subsidie aanvragen om onderzoek te doen naar het nemen van duurzaamheidsmaatregelen. De bijdrage betreft maximaal de helft van de kosten, met een maximum van € 1.500. Het gaat om kosten voor bijvoorbeeld een haalbaarheidsonderzoek of het aanvragen van subsidies of offertes.

Meer informatie en aanvragen van subsidie? Bekijk de website van Energiecollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB)


Benodigd geld om Utrecht CO2-neutraal te maken in kaart gebracht

26-03-2018 | In opdracht van de gemeente Utrecht bracht onderzoeksbureau Ecofys in kaart hoeveel geld er nodig is om als stad volledig CO2-neutraal te zijn. Het gaat daarbij om het verduurzamen van woningen, bedrijven en het vervoer in de stad. Uit de studie van Ecofys blijkt dat er in totaal tussen de € 2,9 en 9,5 miljard nodig is voor Utrecht om als stad helemaal CO2-neutraal te worden.

Lees meer in het nieuwsbericht Benodigde investeringen voor de Utrechtse energietransitie in kaart


Uitbreiding Energiefonds Utrecht

26-03-2018 | Het Energiefonds Utrecht is er nu voor de hele provincie Utrecht. Bedrijven en organisaties die geld willen stoppen in energiebesparing of duurzame energie kunnen bij dit fonds terecht. Gemeente en provincie Utrecht maken met de BNG Bank € 21 miljoen hiervoor vrij. Veel duurzame projecten kregen eerder geld uit het Energiefonds.

Bekijk de filmpjes van Kampong, Solease, SC Oudenrijn en Stoov.


Zonnepanelen op bedrijfsgebouwen gemeente Utrecht

26-03-2018 | De gemeente Utrecht plaatsten 1.834 zonnepanelen op de daken van de eigen bedrijfspanden aan de Tractieweg. De zonnepanelen hebben een totaalvermogen van 532.000 Watt piekvermogen (Wp). Het gaat om de daken op de voormalige opslagplaats voor strooizout, de werkplaatsen, de voertuigenstalling en de fietsenstalling.

Lees het nieuwsbericht Zonnepanelen op bedrijfsgebouwen gemeente Utrecht


Wordt uw kantoor het voorbeeld van 2018?

26-03-2018 | Hebt u plannen om uw kantoor te verduurzamen? Doe dan mee aan de Healthy Urban Office Challenge (HUOC). Wie weet wordt uw kantoor wel hét voorbeeld van 2018. De winnaar ontvangt een trofee, publiciteit én een prijzenpakket met producten en diensten die helpen uw doelen voor duurzaamheid mogelijk te maken.

Bekijk het filmpje over de challenge. De aanmelding is inmiddels gesloten.


Roeiverenigingen krijgen energiezuinig clubgebouw

26-03-2018 | Het gebouw van de 3 Utrechtse roeiverenigingen Orca, Triton en Viking krijgt dit voorjaar een grote opknapbeurt. Het pand is verouderd en de energiekosten zijn hoog. Daarom wordt er niet alleen opgeknapt en uitgebouwd, maar kiest de stichting de Driewerf voor:

 • isolatie van het dak en de spouwmuren
 • vervangen van enkel glas door HR++-glas
 • vervangen van de verouderde installatie voor verwarming en tapwater door een HR-installatie

De isolatiemaatregelen zijn ook mogelijk gemaakt door de gemeentelijke subsidie Energiemaatregelen maatschappelijk vastgoed. Irene Mobach van Vereniging Sport Utrecht begeleidt de verenigingen bij de energiemaatregelen. Heeft uw vereniging ook plannen om te verduurzamen? Kijk op de website van de VSU.


Uitreiking 3000ste energiebox

26-03-2018 | Mooie mijlpaal in Ondiep: bewoonster kreeg de 3000ste energiebox. We verstrekken sinds 2014 de energiebox gratis aan Utrechtse huurders. In de box zit een aantal energiebesparende producten, zoals een zuinige ledlamp, een stekkerblok en isolatiemateriaal. Bij de energiebox hoort ook een persoonlijk energieadvies, waarmee huurders nog extra op hun energierekening kunnen besparen. Bewoonster: "Energie besparen is net als afvallen: je weet wel hoe het moet, maar een advies is net dat duwtje in de rug dat je nodig hebt!" 

Vraag de gratis energieadvies en energiebox voor huurders aan


Zwembadwater Den Hommel verwarmd met duurzaam opwekkingssysteem

26-03-2018 | Op het dak en de gevel van zwembad Den Hommel is het HONE-systeem geplaatst. Hiermee wekken we niet alleen elektriciteit op, maar verwarmen we ook het zwembadwater. De installatie van het duurzame opwekkingssysteem op een zwembad is een primeur in Nederland. De gemeente Utrecht vermindert hiermee zo’n 40 ton aan CO₂-uitstoot. Het systeem gebruikt daglicht als energiebron. Ook op donkeren dagen en lage lichtsterkte weet de installatie hoge temperaturen te maken.


Aardgasvrije nieuwbouw in stroomversnelling

26-03-2018 | Vanaf 2019 hebben nieuwbouwwoningen geen aansluiting voor aardgas meer. Dat besloot de Tweede Kamer kortgeleden. Utrecht is blij met dit besluit. Dit helpt bij het verduurzamen van de warmtevoorziening van de stad.

Lees meer in het nieuwsbericht Utrecht blij met schrappen aansluitplicht aardgas


Nieuwe wettelijke regels

26-03-2018 | Vanaf 1 januari 2018 zijn er nieuwe wettelijke regels voor duurzaamheid. Nieuwbouwwoningen en nieuwe kantoren moeten voldoen aan de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG). Dit geeft aan wat de milieubelasting is van de materialen die in een gebouw worden gebruikt. Daarnaast moeten grotere organisaties hun energieverbruik bijhouden en bewaken met een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS). Dit systeem geeft aan waar er besparingsmogelijkheden zijn.


Utrecht gaat voor elektrische deelauto’s

26-03-2018 | Utrecht levert de komende 3 jaar vernieuwende woningbouwprojecten op waarin elektrische deelauto’s en duurzame energie een rol spelen. Utrecht ondertekende daarvoor de landelijke City Deal ‘Elektrisch deelmobiliteit in stedelijke gebiedsontwikkeling’.

Lees het artikel op Agenda Stad


Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

utrechtseenergie@utrecht.nl

Twitter

@Energie030

Nieuwsbrief

Aanmelden