Luchtkwaliteit Milieuzone

In het centrum van Utrecht geldt een milieuzone voor oudere personen- en bestelauto’s en vrachtwagens op diesel. De uitstoot van oudere dieselmotoren is slecht voor de kwaliteit van de lucht. Met de milieuzone willen we de luchtkwaliteit in de binnenstad verbeteren. De milieuzone is met borden aangegeven.

Welke auto's mogen de milieuzone niet in?

  • Personen- en bestelauto’s die op diesel rijden en voor 1 januari 2001 voor het eerst een kenteken hebben gekregen mogen niet de milieuzone in (de ‘datum eerste toelating’, deze vindt u op uw kentekenbewijs). Wilt u weten of uw auto de milieuzone in mag? Doe dan de kentekencheck.

Waar ligt de milieuzone?

De milieuzone is: de binnenstad, het stationsgebied, de Jaarbeurs en enkele wegen die daar aan grenzen. Bekijk het overzicht van alle straten in de milieuzone (pdf, 20 kB).
Op opendata.utrecht.nl staan in verschillende bestandsformaten de grenzen van de milieuzone aangegeven. U kunt ook op onderstaande kaart klikken en op straatnaam zoeken.

kaart milieuzone

Borden milieuzone

milieuzonegrensbord

Op de hoofdwegen staan ruim vóór de zonegrens borden die de milieuzone bekendmaken. U kunt dan nog op tijd een andere route kiezen. Op de grens van de milieuzone geven borden de zone aan.

Ontheffing voor de milieuzone

Soms kunt u een ontheffing krijgen om toch de milieuzone in te mogen rijden. Vraag de ontheffing aan op utrecht.nl/ontheffingmilieuzone.
We geven in uitzonderlijke gevallen een ontheffing op basis van de hardheidsclausule. Denkt u hiervoor in aanmerking te komen? Stuur dan een bericht aan ontheffingenmilieuzone@utrecht.nl.

Boetes voor overtreders

We controleren of auto's in de milieuzone rijden die daar niet mogen komen. Rijdt u toch met een oude diesel de milieuzone in? Dan krijgt u een boete van het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau). Voor personenauto’s is dit € 90 en voor vrachtwagens is dit € 230. De opbrengst van de boete gaat naar het Rijk.

We controleren op verschillende manieren. Denk aan verkeerscamera's, scanauto's en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's). De camera's lezen het kenteken en controleren of de auto de milieuzone in mag. De camera's maken alleen beelden van het kenteken en de auto.

Hulp en contact

Telefoon 14 030

E-mail utrechtselucht@utrecht.nl