Luchtkwaliteit Toelatingseisen milieuzone

Dieselauto’s met een Datum Eerste Toelating (DET) van vóór 2001  mogen de milieuzone niet in. U kunt de DET van uw auto controleren in de database van de RDW. Doe de kentekencheck. De DET vindt u ook op uw kentekenbewijs.

Met de DET als toegangseis volgt de gemeente Utrecht de Rijksoverheid.  De minister heeft besloten dat de RDW geen bevoegdheid krijgt om soorten uitstoot vast te stellen. De Euroclassificatie staat niet altijd in de RDW database. Hierdoor is het alleen mogelijk om de DET te hanteren als toelatingseis voor de milieuzone.

De toelatingseisen voor de milieuzone worden jaarlijks opnieuw bekeken, als onderdeel van de jaarlijkse Monitor Luchtkwaliteit. De gemeenteraad bekijkt dan of het nodig is de milieuzone groter te maken, of de eisen strenger te maken. Het kan dus zijn dat de milieuzone in de komende jaren wordt aangescherpt.

Aangepaste dieselauto’s van voor 2001

De milieuzone geldt voor alle bestel- en personenauto’s op diesel met een DET van vóór 2001. Ook als deze energiezuinig zijn, of nieuwe onderdelen hebben gekregen zoals een roetfilter of een nieuwe motor. Deze auto’s zijn niet schoon genoeg om de milieuzone in te mogen.

Roetfilters

Wanneer uw auto zuinig rijdt, kan de uitstoot nog steeds vervuilend zijn. Bij de verbranding van diesel komen roetdeeltjes vrij die slecht zijn voor de gezondheid. Het effect van roetfilters valt tegen. De filters maken de uitlaatgassen van diesels minder schoon dan verwacht. Ze houden wel wat roetdeeltjes tegen (20%), maar de uitstoot van stikstofdioxide (NO) neemt vaak toe.
Daarom maakt de gemeente geen uitzondering voor voertuigen met een (retrofit) roetfilter. Oudere auto’s waarbij een nieuwe motor is ingebouwd, rijden misschien wel zuiniger, maar  niet altijd schoner. Ook als u retrofit-onderdelen hebt laten monteren of andere aanpassingen hebt gedaan, blijft de DET bepalend. Alleen als u later een elektrische motor heeft ingebouwd, mag u de milieuzone in; op voorwaarde dat de RDW uw auto als volledig elektrische auto heeft geregistreerd.

Parkeren

Komt  u met een oude dieselauto naar Utrecht, dan kunt u deze parkeren op een van de P+R-terreinen aan de rand van de stad. Daar neemt u de bus of tram naar het centrum. De  parkeergarages Hoog Catharijne, de Kop van Lombok, Grifthoek en Kruisstraat liggen in de milieuzone en zijn niet bereikbaar voor oude dieselauto’s. Bekijk het overzicht met alle parkeergarages in Utrecht.

Hulp en contact

Telefoon 14 030

E-mail utrechtselucht@utrecht.nl