Luchtkwaliteit Milieuzone voor vrachtwagens

In het centrum van Utrecht geldt een milieuzone voor oudere dieselvrachtwagens. Sommige oude vrachtwagens mogen deze milieuzone niet in. Het is mogelijk om een tijdelijke ontheffing aan te vragen.

Welke vrachtwagens mogen de milieuzone in?

De milieuzone voor vrachtauto's geldt voor voertuigen met een totaal toegestaan gewicht van meer dan 3,5 ton. De vrachtwagen mag de milieuzone in:

  • met een dieselmotor die voldoet aan Euronorm IV of hoger
  • met een andere brandstof dan diesel,
  • als het een bijzonder voertuig is, jonger dan 13 jaar. Bijvoorbeeld een betonmixer, circuswagen of brandweerauto. Lees meer over deze bijzondere voertuigen in de milieuzone.

Voldoet uw vrachtwagen aan de eisen? Dan krijgt u automatisch een langlopende ontheffing van AgentschapNL. Agentschap NL geeft in Nederland ontheffingen voor de milieuzones. U hoeft dan verder niets te doen.

De toegangsregels gelden voor alle Nederlandse steden met een milieuzone. Kijk voor meer informatie over de verschillende milieuzones in Nederland op milieuzones.nl

Lees meer over langlopende ontheffingen op milieuzones.nl/landelijke-ontheffing-0. Hier kunt u uw kenteken invoeren of het stappenplan volgen om te zien of het voertuig een langlopende ontheffing heeft. U kunt hiervan een bewijs afdrukken.

Aanschaf Euro VI-voertuig

De gemeente moedigt de aanschaf van schonere Euro VI-voertuigen aan. Duurt de levering van deze nieuwe voertuigen langer? Vraag dan een tijdelijke ontheffing aan. U mag dan langer doorrijden met een ouder voertuig tot de levering van het Euro VI-voertuig. Of een voertuig dat rijdt op alternatieve brandstof.

U vraagt de ontheffing aan via ontheffingenmilieuzone@utrecht.nl. Uitgebreide informatie: Milieuzone, ontheffing voertuig aanvragen

Ontheffing

Soms kunt u een ontheffing krijgen om toch de milieuzone in te mogen rijden. Hieraan zijn kosten (leges) verbonden. Vraag de ontheffing aan op utrecht.nl/ontheffingmilieuzone.  

We geven in uitzonderlijke gevallen een ontheffing op basis van de hardheidsclausule. Denkt u hiervoor in aanmerking te komen? Stuur dan een verzoek naar ontheffingenmilieuzone@utrecht.nl.

Hulp en contact

Telefoon 14 030

E-mail utrechtselucht@utrecht.nl