Water Wateroverlast voorkomen: Waterproof030

Hoe ziet uw tuintje eruit? Staat u op het zachte gras, of op de harde tegels? Steeds meer Utrechters kiezen voor een betegelde tuin. Maar het regent vaker en harder. Dat zorgt op sommige plekken voor wateroverlast.

Waar planten en bloemen zorgen dat het water op een natuurlijke manier weg kan, houden stenen dit juist tegen. Laten we niet langer wachten en natte voeten in de toekomst voorkomen. Dat kan met simpele aanpassingen in uw eigen tuin. Haal er een paar tegels uit en ga voor groen. Zo maakt u Utrecht waterproof.

Wat kunt u doen?

Ongeveer 60% van de grond in Utrecht is van inwoners en bedrijven. Daarom is het belangrijk dat we samen aan de slag gaan. In de handleiding waterproof (pdf, 2.9 MB) vindt u maatregelen om zelf uw huis en tuin waterproof te maken. Een aantal tips op een rijtje:

  • Koppel uw regenpijp af van het riool. Het regenwater komt dan niet in het riool, maar direct bij uw planten. Of vang het water op in een regenton
  • Ga voor een heg in plaats van een schutting
  • Vervang uw tuintegels door gras of planten. Kies planten die bij uw tuin passen, die vragen weinig onderhoud
  • Gebruik stenen die makkelijk water doorlaten
  • Leg een vijver aan

Wat doen we samen?

Wilt u helpen om wateroverlast in uw straat te voorkomen? Dat kan door uw straat groener te maken, samen met andere bewoners. U kunt hiervoor een bijdrage aanvragen uit het Initiatievenfonds. Bewoners van de Griftstraat en de Poortstraat legden al geveltuinen aan. Bewoners van de Vermeulenstraat maakten hun appartementencomplex groener. En in de speeltuin aan het Kernkampplantsoen kwam gras in plaats van rubberen tegels.

Waterproof Lombok

In Lombok hebben bewoners van souterrainwoningen wateroverlast als het hard regent. De gemeente en bewoners ondernemen samen actie om dit te voorkomen. Bewoners nemen maatregelen in hun eigen woning. Zoals het plaatsen van een terugslagklep in het riool. Zo zorgen ze dat er geen water uit het riool terugstroomt via de wc. De gemeente legt in de straat een speciaal regenwaterriool aan.

Waterproof Zeeheldenbuurt

Ook in de Zeeheldenbuurt hebben bewoners van souterrainwoningen last van water. Op dezelfde manier als in Lombok ondernemen gemeente en bewoners samen actie om dit te voorkomen.

Wat doet de gemeente?

De gemeente helpt bewoners om hun buurt waterproof te maken. Dat doen we op verschillende plekken in de stad. Ook combineren we nieuw- en verbouwprojecten met het aanleggen van groen of het verwijderen van asfalt of tegels. In het plan Gemeentelijke watertaken (pdf, 13.1 Mb) staat wat we nog meer doen om wateroverlast te voorkomen. We zorgen bijvoorbeeld dat ons rioolstelsel goed werkt: op sommige plekken leggen we een apart riool aan voor de afvoer van regenwater.

Subsidie

Initiatievenfonds

Wilt u zich samen met uw buren inzetten voor uw buurt? Gebruik het Initiatievenfonds van de gemeente. Iedereen die een goed idee of plan heeft waar de buurt beter van wordt, kan een bijdrage ontvangen. Denk aan het samen aanleggen van geveltuintjes, het planten van bomen of het vergroenen van een speeltuintje.

Meer over het Initiatievenfonds

Subsidie groene daken

Bij de gemeente kunt u subsidie aanvragen voor het aanleggen van een groen dak of meerdere groene daken. Zolang het in totaal om minimaal 20 m2 gaat. Dat kan op uw woning, maar ook op een schuur of garage. De hoogte van de subsidie hangt af van de mate waarin het groene dak het water bergt.

Meer over groene daken 

Subsidie 'Blauwe Bewonersinitiatieven'

Het waterschap Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden geeft subsidie voor initiatieven die ervoor zorgen dat mensen zich meer bewust worden van water en (duurzaam) waterbeheer. Denk aan het aanleggen van vijvers in de buurt, het aanleggen van bestrating waar water makkelijk doorheen kan of een natuurlijke inrichting van een schoolplein (eventueel met groen dak). De subsidie is voor gezamenlijke initiatieven met een gezamenlijk doel, dus niet voor één enkele woning. Het waterschap kan de helft van de kosten betalen tot maximaal 5000 euro.

Meer over Blauwe Bewonersinitiatieven

Hulp en contact

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Logo Waterproof030 Geef regen de ruimte