Begraafplaatsen Labyrint op begraafplaats Tolsteeg

Op begraafplaats Tolsteeg is een labyrint gemaakt in het gras. Een labyrint is een symbool voor de levensweg. Elke dag van 8.00 tot 20.00 uur kunt u het labyrint lopen.

Het lopen van een labyrint gebeurt in stilte en alleen. Geef elkaar de ruimte.

Rondom het labyrint liggen velen die hun weg hebben voltooid. Het labyrint is op deze plaats ook een eerbetoon aan hun weg. Het labyrint ligt links van ingang van de begraafplaats bij het kunstwerk ‘De cirkel van de tijd’.

Wat is een labyrint?

Een labyrint is 1 pad. U loopt het hele pad naar binnen. In het midden gaat u op de ronde stenen staan. Als u er klaar voor bent, stapt u in het midden. Daarna loopt u de hele weg weer terug. Het labyrint is anders dan een doolhof. In een doolhof loopt u te dwalen, in het labyrint vindt u de weg.

Een labyrint is geen spel of wedstrijd, maar een reis naar binnen. Het is fijn om het in stilte te doen.

Wat kunt u ermee?

Voordat u een labyrint gaat lopen, staat u stil bij uzelf, hoe het met u is. Misschien hebt u een vraag of wilt u een persoon herdenken. Misschien hebt u verdriet en wilt u dit ruimte geven. Of is er juist een herinnering die u wilt omarmen. Bij het lopen van het labyrint geeft u zelf ruimte aan wat er in u is, en waar u de volle aandacht aan wil geven.

U kunt luisteren naar de audiobeschrijving wanneer u door het labyrint loopt.

Je staat hier voor het labyrint op begraafplaats Tolsteeg in Utrecht.

Een labyrint staat symbool voor de levensweg. Je kunt het labyrint lopen als eerbetoon aan jouw levensweg of die van je overleden dierbaren. Je kunt het labyrint ook lopen met een levensvraag en je openen voor wat het leven je wil zeggen. Als je het pad volgt kom je vanzelf in het centrum. In een labyrint hoef je geen keuzes te maken in tegenstelling tot in een doolhof. En daarom kun je naar binnen keren en je verbinden met de elementen om je heen, wind, regen, zon, en de aarde onder je voeten.

Loop je met meer mensen geef dan je voorganger de ruimte en stap het labyrint pas in als deze 2 bochten verder is. Ieder loopt in haar of zijn eigen tempo, soms wil je even stil staan, uitrekken, harder of juist langzamer lopen, volg daarin de behoefte van je lichaam. Loop je in op je voorganger en wil je passeren stap dan even opzij, passeer en stap weer terug op je pad. Het is wel fijn en respectvol om in stilte te lopen. In het centrum zie je 6 ronde tegels. Bij het centrum aangekomen stap je links op de eerste tegel, je blijft daar even en stapt dan naar de volgende tegel en zo verder tot je alle tegels gehad hebt. Dan stap je in het centrum van het labyrint. Ook daar neem je even de tijd om te voelen wat zich in je aandient. Vanuit het centrum stap je rechtstreeks het centrum uit en volg je het hele pad weer naar buiten. Mocht je op de terugweg iemand tegemoet lopen die nog op weg naar het centrum is, stap dan even opzij om hem of haar vrije doorgang te geven.

Ik nodig je uit om een rondje te lopen om het labyrint heen. Je kunt dan contact maken met de krachten om je heen en de ruimte van het labyrint als geheel. Je begint in het zuiden, een kwart cirkel naar rechts. Je staat daar met je rug naar het labyrint en je gezicht naar het zuiden. In het zuiden bevindt zich de kracht van het element vuur, de zon buiten je, het vuur in je. Je kunt in het zuiden alle kwaliteiten oproepen die jij nu associeert bij 'zomer'.

Dan loop je een kwart cirkel terug naar de ingang in het westen. In het westen bevinden zich de krachten van het element water. Voel het water in de lucht en het water dat in de vorm van bloed door je lichaam stroomt. Je kunt in het westen alle kwaliteiten oproepen die jij nu associeert bij 'herfst'.

Dan loop je weer een kwart cirkel verder en sta je in het noorden. In het noorden bevinden zich de krachten van het element aarde. Voel de aarde onder je voeten en je lichaam dat opgebouwd is uit aarde. Je kunt in het noorden alle kwaliteiten oproepen die jij nu associeert bij 'winter'.

Dan loop je weer een kwart cirkel verder en sta je in het oosten. In het oosten bevinden zich de krachten van het element lucht. Voel de lucht, de wind om je heen en word je bewust van je adem. Je kunt in het oosten alle kwaliteiten oproepen die jij nu associeert bij 'lente'.

Loop een kwart cirkel verder, dan ben je weer in het zuiden waar we begonnen. Keer met je gezicht naar het labyrint en verbind je van binnen met het centrum van het labyrint, de bron van leven. Eer de bron van leven in de vorm die voor jou goed voelt. Kijk of je dankbaarheid kunt voelen voor wat het leven je heeft gebracht en mededogen voor jezelf.

Loop dan weer verder naar het westen, de ingang van het labyrint.

Neem even de tijd om naar binnen te keren. Sluit je ogen als je wilt. Voel je voeten op de aarde. Breng al je aandacht in je voetzolen en de verbinding die zij met de aarde maken. Word je bewust van de aarde die je draagt. De aarde die je verbindt met alle leven. Adem een paar keer diep in en uit en laat vanuit je verbinding met de aarde een intentie of vraag opkomen waarmee jij nu dit labyrint gaat lopen. Komt er niets bij je omhoog dan is dit 'niets' jouw intentie van dit moment.

Als je dat nog niet gedaan hebt neem dan nu je plek in voor de ingang van het labyrint. Meld je aan, noem je naam en intentie, hardop of in stilte zoals voor jou goed voelt.

Stap met je linker voet het labyrint in.

Ik wens je een inspirerende reis.

Windrichting en labyrint

Elke windrichting heeft zo zijn eigen symboliek.

  • De ingang van een labyrint ligt op het westen. Het westen staat symbool voor de herfst en het element water, de tijd waarin de natuur haar oogst geeft en haar bladeren laat vallen.
  • Het noorden staat symbool voor winter. De tijd voor rust en overdenking. Doordat de bomen kaal zijn, kunt u beter de essentie van dingen zien.
  • Het oosten staat symbool voor lente en lucht. In de lente begint de cirkel van de tijd.
  • Het zuiden staat symbool voor de zomer en het element vuur.

Hulp en contact Begraafplaatsen

Telefoon

030 - 286 39 92

E-mail

begraafplaatsen@utrecht.nl

Bezoekadres

Kantoor begraafplaatsen
Maansteenweg 1
3523 SR Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht

Openingstijden kantoor

Maandag t/m vrijdag 9.00-12.00 uur

Openingstijden begraafplaatsen

Maandag t/m zondag
8.00 - 20.00 uur (zomertijd)
8.00 - 17.00 uur (wintertijd)