Begraafplaatsen Plek voor de as

Meestal regelt de familie wat er na de crematie met de as gebeurt. Misschien zoekt u wel een plek die u speciaal voor de overledene kunt inrichten. Dit is op al onze begraafplaatsen mogelijk.

Na een crematie krijgen nabestaanden de as van de overledene niet meteen mee. De asbus met daarin de as moet minimaal 1 maand bewaard blijven. De urn blijft daarom op het crematorium. Daarna mag u zelf beslissen wat u met de as wilt doen. U kunt bijvoorbeeld de as verstrooien, mee naar huis nemen of laten bijzetten in een urnenmuur.

Bestemming van de as

Op al onze begraafplaatsen kunt u as laten verstrooien of begraven. U kunt de as ook met of zonder urn laten bijzetten in een eigen urnengraf of laten bijzetten in een zuil.

Urnengraf

Een mogelijkheid is om de as van de overledene te begraven.
Begraven kan met of zonder urn.
U kunt ook kiezen voor een urnenkelder waarin plaats is voor 4 urnen.
Boven de grond heeft u een oppervlak van ongeveer 90 bij 90 cm dat u zelf mag inrichten. U kunt bijvoorbeeld een kleine steen of een beeldje plaatsen met rondom wat planten.
De begraafplaats plant en verzorgt een buxushaag die bij het graf hoort.

Nissen voor Urnen 

In een lage helling zitten nissen voor urnen. U kunt de as van uw overledene in een nis laten plaatsen.
Per nis is er ruimte voor 2 standaard urnen.
U mag de sluitsteen laten vervangen door een plaat met een tekst.
De rand voor de sluitsteen kunt u inrichten als herinneringsplek.
Bij de urnennis is geen ruimte om zelf planten neer te zetten.

Urnenzuil

Een andere optie is om de urn in of op een zuil te plaatsen.
U mag deze zuil zelf laten ontwerpen en plaatsen.
U kunt ook een standaardzuil gebruiken, die de begraafplaats levert.
De begraafplaats verzorgt de beplanting rondom de zuilen.

Urnentuin Tolsteeg

Op begraafplaats Tolsteeg is in 2008 een prachtige urnentuin aangelegd. In deze tuin kunt u kiezen uit een urnengraf, een nis of een zuil. Ook kunt u de as laten verstrooien.

Verstrooien op begraafplaats

Elke begraafplaats heeft een strooiveldje. Hoe ziet een asverstrooiing eruit? De as wordt uit de gesloten asbus gehaald en overgebracht in een strooiurn. Als u wilt, kunt u erbij aanwezig zijn wanneer de as wordt verstrooid. U mag de as ook op een andere plek op de begraafplaats laten verstrooien en begraven. We bepalen deze plaats in overleg met u. Op de begraafplaats verstrooien wij de as in de grond. Hiervoor maken we een ondiepe kuil, waar we de as in strooien. Na de verstrooiing dekken we de as af.

Verstrooien in de openbare ruimte

Wilt u de as verstrooien in de openbare ruimte? Neem contact op met de wijkopzichter van de wijk waar u de as wil verstrooien via telefoonnummer 14 030. Wilt u de as verstrooien op de landgoederen vraag dan naar de beheerder landgoederen.
Hou in de openbare ruimte rekening met zaken als graafwerkzaamheden, mogelijk vandalisme, kap van bomen en dergelijke. Wij houden geen registratie bij van as verstrooiingen in de openbare ruimte.
Het is niet toegestaan om een urn te begraven in de openbare ruimte.

Bermmonumenten en herdenkingsbomen

Wilt u een bermmonument plaatsen voor iemand die in het verkeer is omgekomen neem dan contact op met de wijkopzichter. Op de landgoederen is het soms mogelijk om ter nagedachtenis van een overledene een boom te laten planten of een bankje te plaatsen. Wilt u daar meer over weten neem dan contact op met de beheerder van de landgoederen via telefoonnummer 14 030.

  Meer informatie

  Hebt u vragen over het ophalen van de as en andere vragen over de crematie? Neemt u dan contact op met het crematorium. De gemeente is geen eigenaar van het crematorium.

  urnengraf
  urnennis

  Hulp en contact Begraafplaatsen

  Telefoon

  030 - 286 39 92

  E-mail

  begraafplaatsen@utrecht.nl

  Bezoekadres

  Kantoor begraafplaatsen
  Maansteenweg 1
  3523 SR Utrecht

  Postadres

  Postbus 16200
  3500 CE Utrecht

  Openingstijden kantoor

  Maandag t/m vrijdag 9.00-12.00 uur

  Openingstijden begraafplaatsen

  Maandag t/m zondag
  8.00 - 20.00 uur (zomertijd)
  8.00 - 17.00 uur (wintertijd)