Begraafplaatsen Veelgestelde vragen begraafplaatsen

Kan ik een graf reserveren?

Ja, u kunt een plek reserveren. Pas op het moment dat er in het graf wordt begraven worden grafrechten uitgegeven. Samen kijken we naar uw wensen en de mogelijkheden die er op de begraafplaats van uw keuze zijn. U mag niet op een gereserveerde plek al grafbedekking (zoals planten of een steen) plaatsen.
 

Is cremeren goedkoper dan begraven?

Nee, cremeren is niet altijd goedkoper. Wat een uitvaart kost hangt af van verschillende keuzes: de kist, bloemen, het aantal kaarten en volgauto's, de aankleding van de condoleance. De keuze voor begraven of cremeren is daar maar eentje van.

Begraven kan iets duurder zijn, omdat u voor minimaal 10 jaar een graf hebt. Een plek waar u de overledene kunt bezoeken, het graf verzorgen of bloemen brengen.

Als u na crematie ook zo'n plek wenst, is cremeren zeker niet goedkoper. Of dat nou in een urnenmuur of in een graf is. Alleen als u de as laat verstrooien of mee naar huis neemt, kan het goedkoper zijn.

Alle begraafplaatsen en crematoria hanteren verschillende prijzen, dus ook daardoor kunnen verschillen ontstaan.

Wat gebeurt er als de 10 jaar van een algemeen graf zijn verstreken?

De persoon die opdracht heeft gegeven voor de begrafenis, krijgt na 10 jaar een brief van ons dat het graf weggaat. Dit houdt in dat wij de grafbedekking boven de grond weghalen, namelijk de planten en het grafmonument. Er zijn daarna 2 opties voor het verplaatsen van het stoffelijk overschot.

  • U kunt ervoor kiezen om de stoffelijke resten in een particulier graf te laten begraven of te laten cremeren.
  • Kiest u hier niet voor? Dan halen wij de resten pas weg als het vak opnieuw wordt gebruikt. Alle stoffelijke resten komen bij elkaar in een verzamelgraf op dezelfde begraafplaats. Er wordt dus niets vernietigd of verbrand.

Wat gebeurt er als ik een particulier graf niet verleng?

Is de afgesproken termijn afgelopen? En wilt u de grafrechten niet verlengen? Dan maken wij het graf klaar om aan iemand anders te geven. De bovengrondse grafbedekking zoals de planten en het monument halen we weg. Onder de grond blijft alles zoals het is, totdat het graf opnieuw wordt uitgegeven. Op dat moment gaan we het graf ook ondergronds ruimen. De stoffelijke resten worden dieper begraven op dezelfde plek. Of ze komen bij elkaar in een verzamelgraf op dezelfde begraafplaats. Er wordt dus niets vernietigd of verbrand.

Kan ik eeuwigdurend recht op een graf krijgen?

U kunt het recht voor onbepaalde tijd op een graf krijgen. Dit recht wordt uitgegeven op het leven van 1 persoon, de rechthebbende op het graf. Na het overlijden van de rechthebbende kan het graf worden overgeschreven op een van de erven. Er hoeven dan niet opnieuw rechten te worden betaald, alleen overschrijvingskosten. Bekijk hier de informatie over de kosten.

Schrijft u het graf niet over? Dan is het weer beschikbaar voor de gemeente. Wij kunnen dan iemand anders erin laten begraven. Het ligt dus aan de zorg voor het graf van uw nabestaanden hoe lang het graf bewaard blijft.

Wat gebeurt er onder de grond?

Veel mensen zijn benieuwd naar wat er onder de grond met iemand gebeurt. Een lichaam ontbindt door de in het lichaam aanwezige bacteriën en enzymen. Er komen geen ondergrondse beestjes aan te pas. Omdat met de overledene in de kist ook veel lucht begraven wordt, zakt het graf na verloop van tijd een stukje in. We hogen het graf dan weer netjes op. In de wet staat dat er een grafrusttermijn is van 10 jaar. Meestal liggen mensen langer begraven, maar na 10 jaar kan je er vanuit gaan dat je alleen nog botten en soms wat kleding van iemand terugvindt. Ook als we hele oude graven openen, vinden we altijd de botten terug.

 

 

Kan ik bij het ruimen van een graf aanwezig zijn?

Nee, u mag niet aanwezig zijn bij het ruimen van een graf. In de wet staat dat bij het ruimen van een graf alleen de mensen aanwezig zijn die daar voor hun beroep bij moeten zijn.

 

 

Waarom zijn er regels over wat er wel/niet mag op een graf?

U mag van het graf van een overledene een eigen gedenkplek te maken. Een persoonlijke plek waar u zich thuis voelt en die past bij de overledene. De regels zorgen ervoor dat iedereen elkaar en de graven respecteert.

Er mogen geen gevaarlijke materialen worden gebruikt. Zo houden we de begraafplaats veilig voor iedereen. Er mag geen grind op graven worden gebruikt, tenzij er een gesloten plaat onder ligt. Grind zakt namelijk langzaam de grond in als het regent.

Elk graf heeft een maat voor bovengrondse grafbedekking. Alles moet binnen die maat blijven. Een boompje achter de steen of gereedschap en tuinspulletjes achter het graf zijn dus niet toegestaan.

 

 

Ik wil mijn kinderen niet opzadelen met kosten en zorg voor mijn graf. Hoe regel ik dat?

Wij kunnen vooraf met u afspreken dat uw kinderen niet worden belast met kosten in de toekomst. We komen dan vooraf de termijn voor het graf overeen. Aan het eind van de termijn vervalt het graf terug aan de gemeente.

Op Kovelswade is een natuurlijk vak aangelegd. Het hele vak is beplant met een diversiteit aan planten. Op het graf mag een klein herkenningsteken worden geplaatst, maar geen klassiek grafmonument. De gemeente zorgt er voor dat het gehele vak er altijd netjes en mooi bijligt. Je zou het kunnen vergelijken met een natuurbegraafplaats.

Op Soestbergen kunt u gebruik maken van een kelder in de rijks monumentale Ring van Zocher. Het aanbrengen van een monument of herkenningsteken is mogelijk, maar niet verplicht. Het gebouw, de omgeving en het gras worden door de gemeente onderhouden en verzorgd.

Natuurlijk mogen ook deze graven worden bezocht en mogen er bloemen worden neergezet. De kosten voor beide soorten graven, zijn hetzelfde als voor de andere graven.

Wordt er op Soestbergen nog begraven?

Ja, er wordt op Soestbergen nog begraven. Op Soestbergen is veel keus in graven die opnieuw uitgegeven worden. Dit zijn plekken waarvan de graftermijn afgelopen is. Ook in de unieke cirkel van grafkelders zijn plaatsen vrij. Soestbergen is niet duurder dan de andere begraafplaatsen.

 

 

Mag ik met de auto op de begraafplaats?

Nee, u mag niet met de auto op de begraafplaats rijden. Alleen rouwstoeten mogen op de begraafplaats rijden. Heeft u een geldige gehandicaptenparkeerkaart? Dan mag u wel op de begraafplaats rijden. U kunt een pasje aanvragen om de slagbomen van begraafplaatsen Tolsteeg en Daelwijck te openen. U moet hiervoor persoonlijk langskomen op ons kantoor.

Mag de hond mee als ik een graf bezoek?

Nee, honden zijn niet toegestaan op de begraafplaatsen. Dit staat in de Algemene plaatselijke verordening.

Hulp en contact Begraafplaatsen

Telefoon

030 - 286 39 92

E-mail

begraafplaatsen@utrecht.nl

Bezoekadres

Kantoor begraafplaatsen
Maansteenweg 1
3523 SR Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht

Openingstijden kantoor

Maandag t/m vrijdag 9.00-12.00 uur

Openingstijden begraafplaatsen

Maandag t/m zondag
8.00 - 20.00 uur (zomertijd)
8.00 - 17.00 uur (wintertijd)