Eikenprocessierups

In het voorjaar hebben eikenbomen in Utrecht te maken met de eikenprocessierups. De brandharen kunnen ernstige klachten geven: jeuk en last van de ogen en luchtwegen. De gemeente bestrijdt de eikenprocessierupsen in de openbare ruimte.

Hoe bestrijden we de rups?

Aantrekken natuurlijke vijanden

We werken aan een zo natuurlijk mogelijke aanpak van de eikenprocessierups. Dat houdt in dat we natuurlijke vijanden (zoals gaasvliegen en mezen) van de rups willen aantrekken met meer bloemen. Die vijanden eten de rups op. Op verschillende plekken in de stad maaien we daarom minder of anders. Ook planten we vogelbosjes en speciale mengsels van bloembollen. 

Sinds dit jaar doen we geen actieve, preventieve bestrijding van de rups meer. Dit deden we vorige jaren met nematoden (aaltjes). We willen de rups zoveel mogelijk op een natuurlijke manier bestrijden. Wel zuigen we nesten van de eikenprocessierups weg. 

Verstoren van de paring

In 2023 doen we voor het tweede jaar mee aan een proef met een nieuwe manier van bestrijden: paringsverstoring. Hierbij wordt een geurstof in de bomen gedaan. Deze geur verstoort de paring van eikenprocessievlinders. Daardoor zijn er minder nesten in het jaar erna. De proef is onderdeel van een grotere proef in 10 gemeentes. Eind 2024 bekijken we of de aanpak succesvol was. Meer over paringverstoring

Wat kunt u zelf doen?

Bent u eigenaar van een eik met de eikenprocessierups? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de rups. Het is niet verplicht, maar we raden het wel aan. De rupsen weghalen is een lastige klus. U kunt hier het beste een specialist voor inhuren: een bedrijf dat bomen verzorgt.

Staan er bij u in de straat eiken? U kunt een mezenkast aan de gevel van uw woning hangen. Daarmee helpt u mee met de bestrijding.

Hulp en contact Parken en groen

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier