Zorgvuldig met bomen omgaan

We zorgen goed voor onze bomen. Om schade te voorkomen zijn we terughoudend met het vastmaken of ophangen van voorwerpen aan bomen.

Komt u een beschadigde boom tegen? Geef dit dan aan ons door. Een expert bekijkt wat de schade is.

Vogelnestkasten en vleermuiskasten

Voor het ophangen van vogelnestkasten en vleermuiskasten maken we soms een uitzondering. Momenteel loopt er een proef met 120 vogelnestkasten voor mezen in het kader van de eikenprocessierups-bestrijding. Vleermuiskasten hangen we alleen op als vervangende huisvesting voor boombewonende vleermuizen tijdens projecten of voor ecologisch onderzoek. Wilt u zelf een nestkast ophangen? Dan kunt u dat doen aan uw muur of gevel.

Feestverlichting

Soms is het mogelijk om feestverlichting in bomen te hangen. We zijn terughoudend met toestaan van feestverlichting in bomen met oog op verstoring van dieren en het verminderen van lichtvervuiling.

Boomnaambordjes

Een aantal bomen in het Zocherpark en het Julianapark hebben naambordjes gekregen. Dat hebben we vlak na de eeuwwisseling gedaan bij het opknappen van de stadsparken. Op deze bordjes zijn wetenswaardigheden over de boom te lezen zoals de soortnaam en het plantjaar.

Hangmatten en slacklines

Wilt u een hangmat of slackline ophangen? Dat mag in bomen in de Utrechtse parken en plantsoenen. Maar niet alle bomen zijn geschikt. Help ons de schade aan de bomen te voorkomen. Houdt u aan de spelregels.

  • Het ophangen is toegestaan in alle parken en plantsoenen van de gemeente Utrecht.
  • Gebruik alleen bomen die in het gras staan (dus niet boven bijvoorbeeld struiken en beplanting).
  • Gebruik alleen bomen met een grove bast van de volgende soorten: eik, populier, iep, linde, wilg en tamme kastanje (let op: dus niet de paardenkastanje).
  • Gebruik bomen die een stamdoorsnede hebben van tenminste 30 cm.
  • Gebruik bij het ophangen altijd extra boombescherming. Op de website van slackned staat meer informatie over het gebruik van extra boombescherming bij slacklines. Deze boombescherming kunt u ook gebruiken voor hangmatten.
  • Gebruik alleen 1 of 2 persoons hangmatten.
  • Neem uw eigendommen na afloop weer mee; laat de hangmat of slackline niet in de boom hangen.

Hulp en contact Parken en groen

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier