Parken en groen Ongediertebestrijding

Ongedierte op uw eigen terrein lost u zelf op. In de openbare ruimte komt de gemeente soms in actie.

Ongedierte op eigen terrein

Hebt u overlast van plaagdieren op uw eigen terrein? Benader dan een bestrijdingsbedrijf. In Utrecht en de directe omgeving zijn meerdere gespecialiseerde bedrijven die u kunnen helpen.

Buxusmot

De rups van de buxusmot komt alleen voor op de buxus. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven de 10 graden komt, worden de rupsen actief en eten ze de buxus op. Wees er snel bij om ze te bestrijden. De buxusmot plant zich meerdere keren per jaar voort en overwintert als jonge rups.
Lees wat u zelf tegen de buxusmot en rups kunt doen

Ongedierte in de openbare ruimte

Overlast melden

Doe een melding openbare ruimte

Wel of geen actie?

De gemeente komt alleen in actie als de volksgezondheid in gevaar dreigt te komen. Denk bijvoorbeeld aan een ongedierteplaag die zó ernstig is dat een hele buurt of wijk risico loopt op ziekten.

  • Is er overlast van ratten in de buurt? Dan onderzoeken we de situatie. Als het nodig is nemen we maatregelen, samen met bewoners en bijvoorbeeld de woningcorporatie.
  • De eikenprocessierups komt steeds meer voor in Nederland. U kunt door dit beestje veel last krijgen van jeuk. De gemeente zorgt voor de bestrijding van de rupsen. De eikenprocessierups meldt u bij de gemeente. De gemeente probeert nesten binnen een week te verwijderen. Wij geven hierbij voorrang aan plekken waar veel mensen komen.
    Lees meer over de eikenprocessierups
  • De bestrijding van muskusratten is een taak van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. U kunt muskusratten wel bij de gemeente melden. Wij geven dit door aan het Hoogheemraadschap.
  • De buxusmot en rups bestrijden we meestal niet. U kunt ze wel melden, zodat we weten waar ze de meeste overlast veroorzaken.
  • Bladluizen bestrijden we meestal niet. Ze zijn niet schadelijk voor bomen. De plakkerige substantie die van de luizen afkomt kan vervelend zijn, maar is gemakkelijk weg te halen.

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur
Donderdag 8.30 - 20.00 uur