Parken en groen Ongediertebestrijding

Ongedierte op uw eigen terrein lost u zelf op. In de openbare ruimte komt de gemeente soms in actie.

Ongedierte op eigen terrein

Hebt u overlast van plaagdieren op uw eigen terrein? Benader dan een bestrijdingsbedrijf. In Utrecht en de directe omgeving zijn meerdere gespecialiseerde bedrijven die u kunnen helpen.

Ongedierte in de openbare ruimte

Hebt u last van ongedierte in de openbare ruimte (buiten)? De gemeente komt alleen in actie als de volksgezondheid in gevaar dreigt te komen. Denk bijvoorbeeld aan een ongedierteplaag die zó ernstig is dat een hele buurt of wijk risico loopt op ziekten. Ziet u buiten een rat lopen? Dan onderzoeken we de situatie en nemen we passende maatregelen als dit nodig is. We doen dit dan samen met bewoners en andere partijen.

  • De eikenprocessierups komt steeds meer voor in Nederland. U kunt door dit beestje veel last krijgen van jeuk. De gemeente zorgt voor de bestrijding van de rupsen. De eikenprocessierups meldt u bij de gemeente. De gemeente probeert nesten binnen een week te verwijderen. Wij geven hierbij voorrang aan plekken waar veel mensen komen.
  • Ook de bastaardsatijnrups kan voor overlast zorgen. Hebt u last van jeuk, spoel dan goed af met water en neem eventueel contact op met de huisarts.
  • Wanneer er luizen in de bomen van de gemeente zitten, kan dit erg vervelend zijn. Toch is dit niet schadelijk. De plakkerige substantie is gemakkelijk weg te halen. Daarom bestrijden we luizen meestal niet.
  • Snuitkevers kunnen een plaag voor uw tuin zijn. Deze kevertjes worden bestreden met aaltjes ('insectparasitaire nematoden'). U kunt daarvoor zelf een bedrijf inhuren.
  • De bestrijding van muskusratten is een taak van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. U kunt muskusratten wel bij de gemeente melden. Wij geven dit door aan het Hoogheemraadschap.

Overlast van plaagdieren melden?

Doe een melding openbare ruimte

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur
Donderdag 8.30 - 20.00 uur