Parken en groen Bijenhotel

Bijen zijn belangrijk voor mens en natuur. Daarom hebben we rondom een reclamemast langs de A2 een groot hotel gemaakt voor bijen en andere insecten. 

Bijenhotel en bloemenveld

Het bijenhotel rondom de reclamemast bestaat uit ruim 200 nestkasten voor wilde bijen en vlinders. Wilde bijen zoeken stuifmeel en nectar in een straal van 200 meter van hun nest. Een veld van 7000 m2 aan bloemen zorgt voor genoeg voedsel. Ook is er zand en zijn er heuveltjes voor de bijen die een nest in de grond maken.
Lees hoe het bijenhotel er is gekomen

Bijenhotel

Bijen beschermen

Bijen hebben het moeilijk: de helft van de 360 soorten in Nederland is bedreigd. In Utrecht leven 100 bijensoorten, ook zeldzame soorten. Een bijenhotel met een bloemenveld helpt bij het beschermen van bijen. Bijen zorgen ervoor dat er veel verschillende planten blijven bestaan.

Zelf iets doen voor bijen

Dat kan al heel makkelijk! Bijvoorbeeld met:

Zo maakt u zelf een bijenhotel

  • Zorg voor een of meer stukken hardhout: eiken, esdoorn, es of beuk.
  • Boor gaten in het hout. De boorgaten moeten aan de achterkant dicht zijn. Maak de gaten 10 cm diep en 3 tot 8 mm breed.
  • Zorg dat er een dakje op uw bijenhotel komt. Dan kan er geen regenwater in lopen.  
  • Vul uw bijenhotel ook met holle plantenstengels of stengels met een zachte binnenkant, zoals bamboe, riet, vlier of braam. De bijen kunnen die dan uitknagen.

Hang het bijenhotel op een zonnige plek en een beetje beschut voor regen. De wilde bijen vinden het hotel dan meestal snel.

Hulp en contact Milieu

Telefoon

14 030

E-mail

reactieformulier