Bijen

Bijen zijn belangrijk voor mens en natuur. Ze zorgen ervoor dat er veel verschillende planten blijven bestaan. De bijen helpen is heel makkelijk.

Bijen beschermen

Bijen en andere insecten zorgen ervoor dat er veel verschillende planten blijven bestaan. In Utrecht leven minstens 127 bijensoorten, ook zeldzame soorten. Bijen hebben het moeilijk: de helft van de 358 soorten in Nederland is bedreigd.

Zelf iets doen voor bijen

Dat kan al heel makkelijk. U kunt bijvoorbeeld:

Bijenhotel en groene bushokjes

Er staat een groot bijenhotel langs de A2. Rondom een hoge reclamemast zitten ruim 200 nestkasten voor wilde bijen en vlinders. Ook is er een grote bloemenweide met meer dan 40 soorten inheemse bloemen. Zo komen de bijen makkelijk aan voedsel. Wilde bijen zoeken namelijk stuifmeel en nectar in een straal van 200 meter van hun nest. Ook is er zand en zijn er heuveltjes voor de bijen die een nest in de grond maken.

De groene daken op bushokjes vinden bijen, vlinders en andere insecten ook fijn. Wilt u ook een groen dak? U kunt subsidie aanvragen: www.utrecht.nl/groendak.

Lees hoe de bushokjes er zijn gekomen

Video: bijenhotel

Video: bushaltes groene daken

Zo maakt u zelf een bijenhotel

  • Zorg voor een of meer stukken hardhout: eiken, esdoorn, es of beuk.
  • Boor gaten in het hout. De boorgaten moeten aan de achterkant dicht zijn. Maak de gaten 10 cm diep en 3 tot 8 mm breed.
  • Zorg dat er een dakje op uw bijenhotel komt. Dan kan er geen regenwater in lopen.
  • Vul uw bijenhotel ook met holle plantenstengels of stengels met een zachte binnenkant, zoals bamboe, riet, vlier of braam. De bijen kunnen die dan uitknagen.

Hang het bijenhotel op een zonnige plek en een beetje beschut voor regen. De wilde bijen vinden het hotel dan meestal snel.

Bijenburchten

Een bijenburcht is een bijenhotel in de grond. Verschillende soorten wilde bijen leven daar samen. Zo’n 80% van de wilde bijen nestelt zich onder de grond. We helpen ze graag door ondergrondse bijenburchten te bouwen. We hebben al 6 bijenburchten en we werken aan de 7e.

Waar staan bijenburchten?

  • Stadstuin Kanaalweg
  • ATV Zuid
  • Kasteeltuin Nijevelt
  • Steede Hoge Woerd
  • ATV de Pioniers
  • Eilandsteede
  • Willem-Alexanderpark (nog in aanbouw)

Zelf een mini-bijenburcht maken

Iedereen kan een mini-bijenburcht maken voor in de tuin of op het balkon. U kunt bij elke stadsboerderij van Utrecht Natuurlijk met een eigen kistje, bak of pot, gratis leemhoudend zand en de instructie ophalen.

Lees meer over het maken van een mini bijenburcht

Kunnen wilde bijen steken?

Bijen zijn vriendelijke dieren. Geen van onze wilde bijen is agressief. De meeste wilde bijen zijn klein, vaak kleiner dan de bekende honingbij. Bij bijen steken alleen de vrouwtjes. Mannetjesbijen hebben geen angel. Bij de meeste soorten wilde bijen is de angel niet sterk genoeg om door de huid te prikken. Bijen zullen alleen prikken als je ze vastpakt of als je er per ongeluk op gaat staan. De steek van wilde bijen is meestal minder sterk als van de honingbij en wespen. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over steken van wilde bijen.

Geen bijenkasten voor honingbijen op gemeentegrond

U mag geen honingbijen houden op onze gemeentelijke terreinen. Als er namelijk te veel honingbijen zijn, blijft er weinig voedsel over voor wilde bijen. We zijn bezig met een overzicht van bestaande bijenkasten. Als we het overzicht hebben kunnen we kijken waar er nog ruimte is voor nieuwe kasten. Ook insectenhotels mogen niet.

Hulp en contact Milieu

Telefoon

14 030

E-mail

reactieformulier