Groenonderhoud Stoepplantjes

Stoepplanten worden soms gezien als onkruid, maar ze zijn goed voor Utrecht. Ze zorgen voor bescherming en voedsel voor insecten, zoals bijen en vlinders. Dat is belangrijk, want 40% van de insecten wordt met uitsterven bedreigd. Ook verkoelen ze de stad op hete dagen en gaan ze klimaatverandering tegen door CO2 op te nemen. Daarom willen we meer stoepplanten laten staan.

Stoepplantjesweek van 29 mei tot en met 6 juni

Gemeente Utrecht organiseert samen met IVN Cultuureducatie, Stichting Utrecht Natuurlijk en de vereniging voor veldbiologie (KNNV) de stoepplantjesweek. Een activiteit voor jong en oud. Doe mee, en krijt in 1 week tijd zoveel mogelijk plantennamen bij planten op de stoep.

  • Haal gratis zoekkaart en stoepkrijt op: op de stadsboerderijen (steedes) van Utrecht Natuurlijk liggen vanaf 29 mei pakketjes klaar met stoepkrijt en een zoekkaart. Wees er snel bij, want op is op.
  • Gebruik #stoepplantjes op sociale media: zet de mooiste stoepkrijt-creaties online, met de hashtag #stoepplantjes. 

Graffiti in de binnenstad

Op 100 plekken in de binnenstad zijn bij 10 verschillende, beschermde stoepplanten hun namen geschreven met tijdelijke, milieuvriendelijke graffiti. Zo ziet u welke beschermde planten in het centrum groeien. Voor de mannen en vrouwen die het groen in de stad onderhouden is het ook een handig geheugensteuntje: zo weten ze welke planten ze mogen laten staan.

Op zoek naar #stoepplantjes

U kunt ook zelf meedoen. Download en print de plantenzoekkaart en ga op pad. Neem stoepkrijt mee en ga op safari in de buurt. Een van de stoepplantjes gevonden? Schrijf de naam er bij en laat zo aan de buurt zien wat er groeit op straat. Deel de mooiste creaties op social media met de hashtag #stoepplantjes.

Veelvoorkomende stoepplanten

Hieronder ziet u 10 stoepplanten die u in Utrecht kunt tegenkomen. Dit zijn niet de beschermde plantensoorten die in de binnenstad zijn aangegeven. Die zijn namelijk heel moeilijk te herkennen.

Download de plantenzoekkaart

Tip: (her)kent u een plant niet? Schakel hulp in van een gratis planten-herken-app, zoals OBSIdentify of PlantNet.

10 stoepplantjes

Hulp en contact Parken en groen

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier