Parken en groen Landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen

Fietser en wandelaars op de brug bij landgoed Rhijnauwen

Natuur, cultuur en boerenbedrijven kenmerken de landgoed Oud en Nieuw Amelisweerd en landgoed Rhijnauwen. Deze rijksmonumenten trekken samen ieder jaar ruim een miljoen bezoekers. Daarmee zijn de landgoederen het best bezochte groengebied van Utrecht.

De landgoederen zijn eigendom van de gemeente Utrecht. Het is een uniek gebied, rijk aan historie en bijzondere planten en dieren. We werken er hard aan om dit gebied zo goed mogelijk te beheren en waar nodig te vernieuwen. Op deze website leest u wat er allemaal te doen is op de landgoederen. Ook kunt u meer lezen over de geschiedenis van het landgoed.

Bereikbaarheid en route

Vooral in de weekenden is het druk op de landgoederen en op de parkeerplaatsen. We adviseren u dan ook om vooral op de fiets of met het openbaar vervoer te komen.

Route en bereikbaarheid

Plattegrond Amelisweerd en Rhijnauwen

Toekomstvisie landgoederen

Om het unieke karakter van de landgoederen te behouden is een duidelijke visie op beheer en onderhoud nodig. Dit staat beschreven in de Toekomstvisie landgoederen 2011-2031 (pdf, 5,2 MB). De gemeenteraad heeft deze visie in 2012 vastgesteld. In de toekomstvisie staat hoe we het landgoed willen behouden en herstellen. De laatste grote projecten uit deze visie hebben we in 2019 uitgevoerd.

Dagelijks beheer

De gemeente zorgt ook voor het dagelijks beheer en onderhoud aan het groen en de andere voorzieningen. Hiervoor hebben we een beheerplan. Dit is een uitwerking van de Toekomstvisie. Wilt u het beheerplan ontvangen? Stuur ons dan een e-mail.

Hulp en contact Landgoederen

Telefoon

14 030