Parken en plantsoenen De Milan Viscontipark wordt Kasteeltuin Nijevelt

Fase project
Voorbereiding

Planning
Vanaf 2020

De Milan Viscontipark ligt in het midden van Veldhuizen in de wijk Vleuten-De Meern. Ooit stond hier een kasteel waar meer grachten omheen lagen. De oude structuren van de kasteeltuin maken we weer zichtbaar. Er komt weer een boomgaard. We herstellen de oude moestuin, trekken een oude sloot door, verleggen het fietspad en maken het gebied weer toegankelijker.

Bekijk het ontwerp Kasteeltuin Nijevelt Masterplan (pdf, 1 MB)

Wat gaan we doen?

We zoeken nog cofinanciering om het plan uit te voeren. Met de middelen die nu beschikbaar zijn, kunnen we in 2020 al een deel van het ontwerp uitvoeren.

  • We halen een groot deel van het hekwerk in het park weg.
  • We brengen een haag met klaphekjes rond de moestuin aan.
  • We leggen een fruitboomgaard aan.
  • We maken een wandelpad door de boomgaard en voor Abrona langs.
  • We leggen aan de zuidkant een hondentoilet met hondenspeelweide aan.
  • We planten nog een aantal knotwilgen en een zogenaamde ‘wereldboom’. Dit is een boom die alles in zich heeft om ‘oeroud’ te worden.
  • We vernieuwen de speeltuin helemaal (werkzaamheden zijn gestart in de week van 30 maart).

Activiteiten

  • De feestelijke bijeenkomst waarbij de wethouder het plan officieel in ontvangst neemt is uitgesteld tot na de zomer.
  • 1 juni is de Dag van het Kasteel. In de week daarvoor zou een kunstenaar samen met kinderen een recyclekasteel bouwen. Dat is uitgesteld tot na de zomer.

Planning

De planning van de uitvoeringsplanning is nog niet bekend. Een deel van de uitvoering is in 2020. De rest in de komende jaren.

Op de hoogte blijven en meedenken

Samen met een werkgroep van bewoners is het ontwerp gemaakt. Op 8 juli 2019 is het ontwerp gepresenteerd aan de buurt en met enthousiasme ontvangen. De Vereniging Kasteeltuin Nijevelt neemt nu al een deel van de zorg van de moestuin op zich. Geïnteresseerde bewoners zijn welkom om mee te tuinieren. Daarnaast organiseert Utrecht Natuurlijk een educatieprogramma in een deel van de moestuin. Kinderen van OBS de Pantarijn doen daar aan mee en hebben tuintjes aangelegd.

Hulp en contact Parken en groen

Telefoon

14 030

Uw mening