Hooghiemstraplein: groener maken

Status project
Voorbereiding vanaf 25 september

Waarschijnlijk klaar in
December 2023

We gaan het Hooghiemstraplein groener maken. Vanaf 25 september starten we met de werkzaamheden. We verwachten voor de kerst van dit jaar klaar te zijn.

Wat gaan we doen en waarom?

Bewoners en ondernemers spraken de wens uit om het Hooghiemstraplein groener te maken. Het is namelijk een plein met veel steen dat erg heet wordt op warme dagen. Ook bij hevige regen is er veel overlast van water dat niet weg kan. Meer groen zorgt voor schaduw en verkoeling en nodigt uit voor meer ontmoeting en beweging. Groen geeft ook ruimte aan planten en dieren.

Nieuwe inrichting

Afgelopen jaar maakten we samen met een aantal betrokken ondernemers aan het plein het ontwerp voor de nieuwe inrichting van het plein. De gemeente betaalt het nieuwe plan samen met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.
 
De nieuwe inrichting van het plein bestaat vooral uit het plaatsen van verschillende vakken met planten en 4 wadi’s op het plein. Wadi's zijn (groene) greppels waar plant en dier kunnen leven, en waar het regenwater in wordt opgevangen. Ook komen er ongeveer 20 nieuwe bomen op het plein. Een deel van de bestaande straatstenen gebruiken we opnieuw.

Welke planten komen er?

We kozen voor verschillende planten op het plein. Meerdere bloeikleuren, herfstkleuren, wintergroen en overige sierwaarden. Daarnaast keken we naar geschikte planten voor in een wadi en de bijdrage aan de biodiversiteit (planten en dieren). We planten bloeiende sierheesters en vaste planten. Deze zijn laag tot middelhoog, waardoor de bomen er mooi bovenuit komen. Het ontwerp voor de beplanting is gemaakt door LAND Atelier.

Bereikbaarheid

Het Hooghiemstraplein blijft bereikbaar tijdens de werkzaamheden. U kunt wel enige overlast ervaren. We vragen hiervoor uw begrip. De aannemer werkt op werkdagen, tussen 7.00 en 19.00 uur. Het kan voorkomen dat de aannemer ook op zaterdag werkt.

Planning

In verschillende fasen werken we aan het Hooghiemstraplein. We starten vanaf 25 september met de voorbereidingen. Zo plaatsen we bijvoorbeeld tijdelijk extra fietsenrekken, omdat we de fietsennietjes die er nu staan, weghalen. Deze komen in de nieuwe inrichting weer terug. We verwachten voor de kerst van dit jaar klaar te zijn. Waarschijnlijk zitten de nieuwe planten er dan ook in.

Hulp en contact Hooghiemstraplein

Telefoon

14 030

E-mail

noordoost@utrecht.nl