Fundering damsluisbrug gevonden

Bij archeologisch onderzoek in het gebied waar het Lunettenpark moet komen, hebben we de oude fundering van de damsluisbrug aan de Koningsweg gevonden.

Tijdens het onderzoek is een groot deel van de oorspronkelijke fundering in verrassend goede staat teruggevonden. Dit biedt mogelijkheden voor het herbouwen van de damsluisbrug op de oorspronkelijke oude plek. We onderzoeken of de oude brug weer zichtbaar en toegankelijk gemaakt kan worden. Later in 2021 komt hier meer duidelijkheid over.

Bijzondere archeologische vondst Nieuwe Hollandse Waterlinie

De damsluisbrug en de forten zijn een belangrijk onderdeel van de militair culturele geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). Door herbouwen kan de historische situatie weer zichtbaar en voelbaar worden gemaakt.

Geschiedenis van de damsluisbrug

Deze damsluisbrug is in 1875 gebouwd over de sloot die de fortgrachten van Lunet I en Lunet II met elkaar verbond. Om er doorheen te kunnen varen, kon een deel van het brugdek weggehaald worden. Uit oude tekeningen en foto’s was bekend dat deze brug in 1962 is gesloopt, maar dat daarbij de fundering was blijven zitten.

Werking van damsluisbrug

Bij een damsluisbrug kon het water worden afgesloten door het laten zakken van houten balken tussen de pijlers. Hierdoor kwamen delen van het land achter de dam onder water te staan, het principe van alle waterlinies in Nederland. Daarmee is zo’n brug een belangrijk deel van het verhaal van de waterlinie.

Hulp en contact Lunettenpark

Telefoon

14 030

E-mail

lunettenpark@utrecht.nl