Zelf iets doen voor meer groen

Woont u in Rivierenwijk en wilt u iets doen om de buurt groener te maken? Er is meer mogelijk dan u denkt. Wat zou u kunnen doen?

Op deze pagina:

Meedenken

We werken ook samen met betrokken inwoners aan een plan om meer straten en pleinen in Rivierenwijk groener te maken. Wilt u hierover meedenken? Meld u dan aan via rivierenwijkgroen@utrecht.nl.


Pop-up groen aanvragen

We doen een proef met pop-up groen. Het is een stukje groen met bijvoorbeeld een boom, bloemen of kruiden. Ook kunnen we een bankje en/of een fietsenrek toevoegen. Dit kunt u met uw buren bepalen. Het pop-up groen plaatsen we voor een paar weken op een parkeervak of op een breed stuk stoep. Zo kunt u ervaren hoe het is om meer groen in uw straat te hebben. Bevalt het goed? Dan kunnen we definitief groen planten.

Momenteel staat het pop-up groen op de Florence Nightingalelaan in Transwijk. Het staat hier voor 6 weken tot en met eind september 2022. Neem vooral een kijkje.

Wilt u ook pop-up groen in uw straat? Mail dan naar rivierenwijkgroen@utrecht.nl.


Buurt- of stoeptuin maken

Zorg voor meer groen in uw buurt door een buurt- of stoeptuin.


Geveltuin aanleggen

Hebt u het al gezien? De Amstelstraat ziet er een stuk groener uit! Samen met bewoners hebben we in de Amstelstraat en omgeving 140 meter aan geveltuinen aangelegd. Dat is langer dan de lengte van een voetbalveld. Een mooi resultaat!

Wilt u ook een geveltuin? We helpen u daar graag mee.


Boomspiegel adopteren

Een boomspiegel is de ruimte rond de voet van een boom. Zijn er lege boomspiegels in uw straat? Dan mag u deze zelf onderhouden en beplanten.  Bekijk de spelregels hiervoor. U kunt ook meedoen aan een Boomspiegelfeest.

Voor het beplanten van boomspiegels krijgt u van ons een vergoeding. Deze kunt u aanvragen via het initiatievenfonds. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met wijkbureau Zuidwest.


Tegels wippen

Hebt u een tuin? Haal er tegels uit en maak uw tuin groener en waterproof. Wij halen de tegels op die u uit de tuin haalt en niet meer nodig hebt. Geef uw gewipte tegels op en doe mee aan het NK tegelwippen.

Hoe komt u aan planten?

Wissel bijvoorbeeld stekjes uit met buren en vrienden. Of ga eens langs buurthuis De Nieuwe Jutter. Hier kunt u stekjes ruilen en doneren.


Helpen bij een groen initiatief

Verschillende bewoners zijn hun eigen initiatief gestart om hun wijk groener te maken. Zij zoeken vaak enthousiaste medebewoners die willen helpen met het onderhoud. Zo maakt u uw buurt mooier en leert u nieuwe mensen kennen. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij het Waalstraatplantsoen.

Een overzicht van alle bewonersinitiatieven vindt u op BuurtNatuur030. U kunt uw eigen idee hier ook in het zonnetje zetten.


Eigen groen initiatief starten

Hebt u zelf een eigen idee voor meer groen? Andere bewoners gingen u al voor. Bijvoorbeeld met het maken van een groenstrook in hun straat. Wij ondersteunen zulke ideeën en u kunt er subsidie voor aanvragen via het initiatievenfonds. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met wijkbureau Zuidwest.


Dak groen maken

Geïnspireerd door de groene daken van de bushokjes? Ze zien er niet alleen leuk uit, maar helpen ook de natuur. Daarnaast gaat een groen dak langer mee. Wilt u ook graag een groen dak? U kunt hiervoor subsidie aanvragen.

Hulp en contact Rivierenwijk groen

Telefoon

14 030

E-mail

rivierenwijkgroen@utrecht.nl