Stadsparken en plantsoenenGeschiedenis

Lang geleden was er eens een bedrijventerrein aan de rand van de stad Utrecht. Hier werd het vuilnis van de stad verzameld en de grote gasfabriek maakte flink lawaai. Hoe is deze industriële plek een stadspark geworden? Ontdek het verhaal van het Griftpark.

Vanaf 1850 was er op de plek waar nu het Griftpark is een ‘vaaltterrein’. Hier werd het Utrechtse huisvuil gestort. Aan de andere kant van het terrein lag de Utrechtse gasfabriek. Hier werd gas uit steenkool gehaald. Omwonenden waren niet blij met de fabriek. Er kwam namelijk veel rook, stank en lawaai uit de fabriek.

In 1959 is de gasfabriek gesloten. 10 jaar later ging ook het vaaltterrein dicht. Het terrein bleef daarna een hele tijd leeg. Bewoners uit de omringende wijken wilden graag een park maken op het lege terrein. Toen men ontdekte dat de grond vervuild was, leek het erop dat er geen park zou komen. In 1980 stopte de aanleg van het park vanwege de vervuiling. Nadat de bodem helemaal ingepakt was, is het park verder aangelegd. Het inpakken zorgt er voor dat de grond dat verontreinigd (vuil) is, nergens meer naar toe kan. En dat bezoekers van het park er ook niet bij kunnen komen. Het Griftpark is in 1999 officieel geopend.

Hulp en contact

Adres
Van Swindenstraat 129

Telefoon
14 030

E-mail
griftpark@utrecht.nl

Openingstijden
dinsdag t/m zondag
10.00 - 17.00

Uw mening